Varkauden tehtaiden tuhopoltto

A. Ahlström Oy:n Varkauden tehtaiden paperivarasto paloi maan tasalle 40 vuotta sitten 29.11. Palo oli sytytetty tahallaan, mutta syyllinen ei koskaan selvinnyt.

"Koko Varkaus näytti olevan yhtenä tulimerenä liekkien lyödessä voimakkaimmillaan kello kolmen jälkeen. Nestekaasupullojen räjähtely kumisi yli kaupungin ja liekit löivät kymmenien metrien korkeuteen öiselle taivaalle." (SS 30.11.1976)

Tehtaan kolmen viikon tuotanto (10 000 tonnia paperia, 4 000 tonnia sellua ja 1 000 kartonkia) sekä paperivarasto tuhoutuivat palossa kokonaan. Vahingot olivat 41 miljoonaa markkaa. Palo oli aikanaan tuhoisin maassa koskaan sattunut teollisuuspalo.

Palo sai alkunsa viidestä eri kohdasta: palopesäkkeitä oli sijoitettu kolmen paperikoneen alle ja kaksi varastoon. "Joku on tulta kiidättänyt", sanoi poliisi Savon Sanomissa.

Kello 1:28 syttynyt ja räjähdysmäiseksi yltynyt palo saatiin rajattua vastaa aamukuudelta. Sammutustöissä oli lähes 300 palomiestä.

Paperikoneet säilyivät palossa ja tehdas pääsi jatkamaan toimintaansa.

Poliisi kuulusteli satoja henkilöitä palon sytyttäjän selville saamiseksi ja A. Ahlström tarjosi pidätykseen johtavasta vihjeestä ensin 20 000:n, sitten 50 000 markan palkkiota. Syyllistä ei kuitenkaan löydetty. Rikos vanhentui vuonna 1996, kun siitä oli kulunut 20 vuotta.

Uusimmat

Arkistokuvia

Arkistokuvia: Hälvän juhannus

Hevosenleikkiä kesäsaaressa 1973

Puutarhaopetusta Ingmanilla vuonna 1967

Lakkiaiset sykähdyttivät ennenkin - eikä meno ole juurikaan muuttunut

Ryhmäpuutarha vuonna 1972, viherpeukalon onnela

110-vuotias partioliike on opettanut hyödyllisiä taitoja nuorille

Arkistokuva: Snellmanin juhla vuodelta 1906

Ennen olivat jalkapalloilijat rautaa... ja kentät kehnoja

Kuopion tori on Savon vappujuhlien keskus

Vappua on juhlitaan monin tavoin kuten ennenkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.