Varkauden tehtaiden tuhopoltto

A. Ahlström Oy:n Varkauden tehtaiden paperivarasto paloi maan tasalle 40 vuotta sitten 29.11. Palo oli sytytetty tahallaan, mutta syyllinen ei koskaan selvinnyt.

"Koko Varkaus näytti olevan yhtenä tulimerenä liekkien lyödessä voimakkaimmillaan kello kolmen jälkeen. Nestekaasupullojen räjähtely kumisi yli kaupungin ja liekit löivät kymmenien metrien korkeuteen öiselle taivaalle." (SS 30.11.1976)

Tehtaan kolmen viikon tuotanto (10 000 tonnia paperia, 4 000 tonnia sellua ja 1 000 kartonkia) sekä paperivarasto tuhoutuivat palossa kokonaan. Vahingot olivat 41 miljoonaa markkaa. Palo oli aikanaan tuhoisin maassa koskaan sattunut teollisuuspalo.

Palo sai alkunsa viidestä eri kohdasta: palopesäkkeitä oli sijoitettu kolmen paperikoneen alle ja kaksi varastoon. "Joku on tulta kiidättänyt", sanoi poliisi Savon Sanomissa.

Kello 1:28 syttynyt ja räjähdysmäiseksi yltynyt palo saatiin rajattua vastaa aamukuudelta. Sammutustöissä oli lähes 300 palomiestä.

Paperikoneet säilyivät palossa ja tehdas pääsi jatkamaan toimintaansa.

Poliisi kuulusteli satoja henkilöitä palon sytyttäjän selville saamiseksi ja A. Ahlström tarjosi pidätykseen johtavasta vihjeestä ensin 20 000:n, sitten 50 000 markan palkkiota. Syyllistä ei kuitenkaan löydetty. Rikos vanhentui vuonna 1996, kun siitä oli kulunut 20 vuotta.

Uusimmat

Arkistokuvia

Arkistokuva: 110 vuotta Savon Sanomia

Säviän vanha kanava oli nähtävyys

Savolaista farkkumuotia 1980-luvulta

Hackmanin tehtaat Sorsakoskella

Rahastajia oli busseissa vielä 1970-luvulla

Kotalahden kaivoksen sulkemisesta 30 vuotta

Auringonpimennys vuonna 1990

Haapaniemi on Kuopion Pispala

Ruis kypsyi Riuttalassa SM-kisakuntoon

Ruis kypsyy kisakuntoon Riuttalassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.