Katsot Savon Sanomien arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 13.05.2009 00:01

Humpan murskaajat

Murskapunkki valtaa alaa ja vetää yhä isompaa kalaa. Murskapunkki soi ja kriitikot huonosti voi ja kiimaiset magnustit ejakuloi.

Täh... Kriitikot huonosti voi... No joo, voip olla. Mutta että kiimaiset magnustit ejakuloi, kuulinx mää oikein?

- Joo. Ne sanat syntyivät, kun olin kantamassa halkoja. Kuulosti vaan hyvältä, sanoo Ovaali Vikavirtasuoja.

Vikavirtasuoja on heinäveteläis-siilinjärveläis-kuopiolais-tamperelaisen Murskahumppa-orkesterin sanoittaja ja kitaristi.

Ja tänään, keskiviikkona, vuoden yhdessä soittanut bändi julkaisee ensimmäisen pitkäsoittonsa, levyllisen Murskapunkkia.

- Kappaleet kertovat aiheista, joista ei puhuta. Yksinäisyydestä, syrjääntyneisyydestä ja poliittisistakin aiheista, kaikesta siitä, mitä nyt zombien mieleen voi tulla, Vikavirtasuoja kertoo.

Täh... Mitä nyt zombien mieleen voi tulla. Kuulinx mää oikein?

Kyllä. Tarina kertoo, että Murskahumpan jäsenet ovat kuolleita humppamuusikoita, jotka levymoguli on löytänyt hautausmaalta haahuilemasta ja tuunannut heistä poikabändin. Ja siksi soittajien ulkoasu ja keikkalookki on hiukan reissussa rähjääntynyt, maskeerattu tai ei...

- Toisen tarinan mukaan kitaristi Ovaali ihastui mun tekemään Poikamies-humppaan ja ehotti, että tehään siitä punkversio, sanoo Jaska Koo, säveltäjä ja laulaja.

Ja niin tehtiin. Tehtiin punkversio ja lähetettiin demo levy-yhtiöihin. Ja jo viikon päästä puhelin soi. Punkkiin erikoistunut levy-yhtiö Propaganda Records tarjosi sopimusta.

Joukossa yksi teos Jaska Koo kertokoon Murskahumpan suuren filosofian:

- Suurin osa biiseistä tehään niin, että sävellän niistä normaalia humppaa ja sovitusvaiheessa ne murskataan.

Ei sillä, että humppa sellaisenaan olisi bändiläisten mielestä huono juttu. Mutta kun se murskaaminen on vaan niiin hauskaa.

Murskapunkkia-levy tehtiin Tatu Metsäpellon studiolla Kuopiossa. Biisejä on huimat 20 zipaletta.

- Kappaleet ovat suht lyhyitä, mutta on siellä yksi melkein viisminuuttinen teos, jossa mun kaa laulaa Laila Känninen, Jaska Koo kertoo.

Jaska Koon mukaan levy on tarkoitettu kaikille niille, jotka tykkäävät rokista ja punkista.

- Tää ei todellakaan oo tehty vain sukulaisille annettavaks, jokainen joutuu sen ostamaan. Paitsi äitille annoin levyn äitienpäivänä lahjaks.

Tosissaan ja välillä ei Murskahumppa äänestettiin Rumban lukijaäänestyksessä viime vuoden tulokas -listalla sijalle 15.

- Keikoilla pyörii vaikka minkänäköistä porukkaa. Pieni nyrjähtäneisyys on eduksi. Parhaat palautteet ovat olleet semmoisia, että porukka on sanonut, että ihan nuoruus tulee mieleen. Joku kiitteli ääntä niin hienoksi, että munuaiset meinas lähtee irti, Jaska Koo sanoo.

Koo (ei sukua Kaija Koolle=) kuitenkin korostaa, että Murskahumppa ei ole vitsi. Tosissaan soitetaan, mutta välillä vähän naureskellaan.

- Ja Eläkeläisiin meitä on turha verrata. Meissä ei ole mitään samaa, ja nehän tekevät covereita.

Murskisten biiseille on vaikea saada radiosoittoa. Ainakin Suomessa.

- Saksassa ja Jenkeissä meidän biisejä on kyllä soitettu. MySpacen kautta jotkut punkradiot ovat ne löytäneet.

Jaska Koo sanoo, että keikoilla meininki on vähän liiankin vauhdikasta.

- Näinkin vanhalle miehelle setti on rankka. Happi loppuu ja hävettää.

Kun Koolta kysyy, mikä mahtaa olla Murskahumpan tavoite bändinä, saa vastaukseksi pari silmien muljautusta ja sanat kysy tota Ovaalilta.

Ja Ovaalihan vastaa:

- Tavoite on pitää jalat tiukasti maan alla.

Murskapunkkia-levy kaupoissa 13. toukokuuta. Murskahumppa keikalla Karttulan Firma'sissa 16. 5, Kuopion Henry's Pubissa 12. 6. ja K-Klubilla 27. 6. www.myspace.com/murskahumppaorkesteri.

Jaana Hiltunen
Savon Sanomat Facebookissa Savon Sanomat Twitterissä