Katsot Savon Sanomien arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 29.08.2012 17:32

Tv-arviot 30.8.2012

Teinipomo

TV2 klo 19.30

Uusi kotimainen reality-sarja Teinipomo perustuu keskivertoa kiinnostavampaan norjalaiseen formaattiin. Rahasta riitely lapsen kanssa on tuttua jokaiselle vanhemmalle. Varsinkin teinit tulevat kalliiksi. Teinipomo antaa teini-ikäisen lapsen hoitaa perheen raha-asiat kuukauden ajan. Tavoitteena on, että teinipomo ymmärtää rahan arvon ja ryhtyy käyttämään sitä järkevästi.

Aloitusjaksossa teinipomoksi ryhtyy 14-vuotias Sonja Maisila. Sonjalla on perheessään maine heräteostosten eksperttinä. Panttitilin valtiaana Sonjan on helppoa keksiä kulutuskohteita. Jossakin vaiheessa hänen on kuitenkin pakko herätä taloudelliseen todellisuuteen. Tämän olisi hyvä tapahtua ennen rahojen loppumista.

 

Kuningaskuluttaja

TV1 klo 19.30

Jokainen meistä on kuluttaja; toiset enemmän, toiset vähemmän. Suomen television ainoa varsinainen kotimainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja palaa kesätauolta.

Aloitusjaksossa pohditaan sitä, miten halpa lentomatka voi erilaisten lisämaksujen vuoksi tulla yllättävän kalliiksi. Aiheena ovat myös älytelevisiot, jotka tuntuvat syrjivän suomalaista sisältöä. Kuluttajatestissä etsitään parasta rikkaruohonpoistajaa.

Ohjelman Facebook-sivuilla katsojat voivat ottaa osaa erilaisiin testeihin ja olla muutenkin apuna. Joukkoistamisella otetaan selvää muun muassa laajakaistayhteyksien todellisista nopeuksista.

 

Kotiopettajattaren

romaani

Yle Teema klo 19.00

Charlotte Brontën klassikkoteos Kotiopettajattaren romaani (Jane Eyre) on tehty elokuvaksi ja tv-sarjaksi monta kertaa. Nyt nähdään uusintana neliosainen BBC:n laadukas minisarja, joka on valmistunut vuonna 2006.

Orpotyttö Janen lapsuus sisäoppilaitoksessa oli kurja. Elämä näyttäisi kääntyvän kohti parempaa, kun Jane (Ruth Wilson) saa työpaikan Tomfieldin kartanon ärtyisän ja komean isännän (Toby Stephens) suojatin kotiopettajana. Alku on hankala, mutta Jane oppii pitämään valtavasta kartanosta, oppilaastaan ja mukavasta taloudenhoitajasta.

Kielletty rakkaus ja synkkä salaisuus kuuluvat luonnollisesti myös tämän version juonikuvioihin.

Se siitä! Teoriat testissä

Yle Teema klo 20.30

Olen tiedettä popularisoivien sarjojen fani, joten BBC:n Se siitä! Teoriat testissä (Gang Goes the Theory) ilahduttaa suuresti. Muillekin sitä kelpaa suositella. Maailmalla menestynyt Se siitä! on tavallaan tieteiden Top Gear, jossa on mukana reilu ripaus Myytinmurtajia. Se siitä! pysyy asialinjalla, mutta tämä ei silti tarkoita huumorin unohtamista.

Neljän nuorekkaan ja innokkaan juontajan tehtävä on selvittää, miten tieteelliset teoriat toimivat todellisessa elämässä. Muistattehan sadun isosta pahasta sudesta, joka yritti puhkua tiilitalon nurin ja epäonnistui? Nyt samaa temppua yritetään järeällä paineilmatykillä.

Tiededokumentti:

Mitä ÄO mittaa?

Yle Teema klo 21.00

Mitä älykkyysosamäärä todella kertoo? Mitä se mittaa? Kuka sen keksi? Miksi se on erotettu alkuperäisestä käyttöyhteydestään? Vain harva tietää vastauksia näihin kysymyksiin. Kuitenkin älykkyysosamäärä on niin hallitseva puhuttaessa ihmisten odotuksista itseensä ja jopa lapsiinsa.

Keskustelu älykkyysosamääristä tuo esiin myös huolestuttavia ideologioita. Jotkut uskovat, että älykkyysosamäärä vaikuttaa kansojen hyvinvointiin. Siis että kansat, jotka ovat köyhiä, ovat myös älyllisesti köyhiä. Tiededokumentti Mitä ÄO kertoo? on ranskalaista tuotantoa.

Tilaa savonsanomat.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Savon Sanomat Facebookissa Savon Sanomat Twitterissä