Kommentti: Ongelma on siinä, jos äänestäjät eivät tiedä todellisia taustoja

Kunnanvaltuutettujen ja varavaltuutettujen tuomioiden uutisoinnissa ei ole kyse siitä, etteikö luottamustehtävissä saisi toimia ihmisiä, jotka ovat saaneet joskus tuomion oikeudessa.

Rikoksesta tuomitulla on oikeus asettua ehdolle ja tulla valituksi luottamustehtävään - jos puolue suo ehdokaspaikan ja kansa niin äänestää. Sille ei ole Suomessa ehdotonta estettä.

Jos henkilö saa kesken kauden yli puolen vuoden tuomion, valtuusto voi jo nykyisen lainsäädännön mukaan erottaa hänet. Sillä taataan tietty luottamus valtuuston toimintaan.

Tiedämme kaikki useita kansanedustajia, jotka ovat saaneet tuomioita esimerkiksi pahoinpitelyistä tai talousrikoksista. Kansanedustajien tuomiot tulevat lähes aina julki, koska tiedotusvälineet pystyvät huomaamaan ja uutisoimaan ne.

Vastuullisessa luottamustehtävässä olevalla on alentunut yksityisyydensuoja, joten siksi olemme lukeneet uutisia kansanedustajien kaahailuistakin.

Tekemiset huonosti tiedossa

Ongelma on siinä, että kunnanvaltuutetut voivat käyttää huomattavaa valtaa kunnanhallituksissa, lautakunnissa ja esimerkiksi kuntaliikelaitoksissa ilman, että heidän äänestäjänsä tai puolueensa tietävät mitään henkilöiden tuomioista. Valtuutettujen tuomiot eivät nimittäin tule nykyään julki kuin työläällä kaivamisella.

Etenkin jos luottamushenkilö saa tuomion toisella puolella Suomea, se ei nouse mitenkään toimittajienkaan silmille. Jos valtuutettu ei itse kerro, hänellä voi olla pahimmillaan tuomio kavalluksista, petoksista tai lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ilman, että puolueella, ryhmällä tai äänestäjillä on aavistustakaan henkilön merkittävistä, epäluotettavista teoista.

Puolueilla oikeaa asennetta

Savolaisille puolueaktiiveille on nostettava asiassa hattua. Kun soitin selvittelyprojektissani useita poliitikkoja läpi, vastaukset olivat myönteisiä. Niin tuomioita saaneet kuin muut puolueaktiivit sanoivat pitävänsä avoimuutta tärkeänä – jopa ainoana tienä.

Poliitikot sanovat myös aivan oikein, ettei ole järkeä vaatia, että vuosien takainen rattijuopumus tai vahingontekotuomio olisi este luottamustehtävään loppuelämän. Sen sijaan kyse on siitä, että ehdokkaan tulee kertoa asiasta puolueelleen.

Kun moni jättää kertomatta, media on tällä hetkellä ainoa taho, joka todellisuudessa pystyy tuomioita tarkistamaan. Puolueilla on vaalien alla lyhyessä ajassa tuhansia ehdokkaita puntaroitavana. Heillä ei ole mahdollisuutta tarkistaa koko maan rekisterejä, kun tuomiot voivat olla myös muualta kuin kotikunnasta.

Monenlaista tehty

Mitä tuomiot sitten kertovat? Kokonaisuudessaan Savossa tuomioita oli monella, mutta suurin osa niistä oli pieniä kuten liikennerikkomus tai Viagraa kassissa tullissa.

Lähisuhdeväkivaltatuomioita oli kaksi, joista molemmissa tekijä oli nainen. Savon aktiivivaltuutetuilla ei ollut törkeitä yritys- tai luottamustehtäviin liittyneitä talousrikostuomioita, mutta niitä oli varavaltuutetuilla. Tunnetaanko osa ennalta nimettömistä ehdokkaista niin huonosti, että heidän joukossaan voi piillä puolueelle pahoja yllätyksiä?

Selvitys tuomioista herätti hyviä kehitysideoita, joita on nyt jatkettava puolueissa laajemmin ja paikallisesti – sekä mediassa. Se on äänestäjien etu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Savossa 27 valtuutetulla tai varavaltuutetulla rikostuomio

Ministeriö selvittää, miten valtuutettujen rikostaustan voisi tarkistaa

Uusimmat

Tilaajille

Vuoden jalkojenhoitaja Milja Bovellan: "Jalkojen vaivoja on jo 30 vuotta täyttäneillä. Moni hankkii ongelmat ihan itse"

Lastenvalvojan tapaaminen päättyi rajusti – mies pahoinpiteli entisen puolisonsa

Lyijypanosten täyskielto EU:n valmistelussa – harrastuksen hinnan nousu harmittaa metsästäjiä

Retkipatja alttarin eteen: Millainen oli yö kirkossa?

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

KalPa hakee Ilvestä vastaan jatkoa lauantain komealle kotivoitolle

Puijon maja avautuu taas – palvelutarjonta laajentuu, kun lakialueen aktiviteetit lisääntyvät

Energiayhtiöiden myyntibuumi pääsemässä taas vauhtiin – kuntien talous on heikko ja ulkomainen pääoma etsii vakaita sijoituskohteita

"Varo, nappaa vielä sormesta" – Nykytaiteen biennaali on kiinnostanut syyslomaviikolla erityisesti lapsiperheitä

KalPa teki kaksi konkurssia, mutta lähti pettymysten kautta kohti uutta vakaata nousua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.