Tutustu tähän pyhiinvaellusreittiin Espanjassa

Camino Mozarabe on vanhin Iberian niemimaan keskiaikaisista pyhiinvaellusreiteistä. Aurinko sekä vuoristonousut niin alkuosan Andalusiassa kuin loppuosan Leonin ja Galician provinsseissakin laittavat vaeltajan lujille.

Vaativuudestaan huolimatta vaeltaja saa myös paljon. Hän saa etuoikeuden aistia ja kulkea monenlaisen espanjalaisen luontomaiseman sisällä ja sen osana. Vaeltajan etuoikeus on sukeltaa myös siihen mielenkiintoiseen ja näkyvillä olevaan kiviseen historiaan, jonka läpi reitti kulkee.

Vuosittain noin 300 000 pyhiinvaeltajaa päättää vaelluksensa Santiago de Compostelaan. Noin 75 prosenttia heistä tekee vaelluksen saadakseen henkilökohtaista aikaa ja rauhoittumista, 14 prosenttia vaeltaa uskonnollisin motiivein ja loput 10 prosenttia vaeltavat kuntoilun, kulttuurin tai historian innoittamina.

Malagasta alkava Camino Mozarabe kulkee Andalusian, Extremaduran, Leonin ja Galician provinssien läpi Galician pääkaupunkiin Santiago de Compostelaan.

Espanja on laaja maa. Erot näiden maakuntien välillä ovat suuret – jopa sääolosuhteissa. Elokuun lopun Andalusiassa helle nosti iltapäivän lämmön +42 asteeseen. Syyskuun lopulla Galician vuorilla vaeltaja näki hengityksensä huurun koleassa aamussa liikkeelle lähtiessään.

Myös maakuntien elinkeinorakenteen erot nousevat reitillä näkyviksi. Espanja viljelee 75 prosenttia maailman oliiveista, ja määrästä 75 prosenttia tuotetaan Andalusian provinssissa. Siksi tummanvihreä oliivipuiden matto hallitsee Andalusian maisemaa Malagasta aina Madridiin saakka.

Andalusia on myös korkeiden kallioisten vuorten maakunta, jossa toistuvat korkeuserot saavat vaeltajan puuskuttamaan. Jo toisena vaelluspäivänä polku nousee Torcalin luonnonpuiston karunkauniisiin maisemiin 1 200 metrin korkeuteen – laskeutuakseen yöpymiskaupunki Antequeraan 590 metrin tasolle.

Lue lisää vaelluksesta sunnuntain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.