Yhteistyö KalPan kanssa toimii hyvin – oma identiteetti täytyy IPK:n pitää silti tallessa

Vaikka Mestis-kausi päättyi Iisalmen Peli-Karhujen osalta ikävästi kesken, on hyvä palautella mieleen myös positiivisia asioita. Sellaisia ovat esimerkiksi kevään paranevat kelit ja IPK:n ja KalPan yhteistyö.

IPK:n ja KalPan yhteistyö alkoi välittömästi IPK:n noustessa Mestikseen. Jotkut saattoivat pohtia, tulisiko tämä olemaan yksi farmisopimuksista Liiga- ja Mestisseuran välillä. Ei tullut, eikä toivottavasti tule olemaankaan.

Moni iisalmelainen jääkiekon ystävä muistaa päivän, kun Iisalmen Peli-Karhut nousi ensimmäistä kertaa Mestikseen. Mielipuolisen finaaliottelun jälkeen euforia valtasi jokaisen kannattajan, olihan IPK kaatanut kuitenkin ylivoimaisen ennakkosuosikin Imatran Ketterän, heidän kotihallissaan.

IPK:n nousua Mestikseen juhlittiin myös Kuopiossa, KalPa oli etsinyt yhteistyökumppania alemmalta sarjatasolta, jotta pohjoissavolainen pelaajapolku olisi vielä laajempi. 10. toukokuuta 2016 nimet olivat jo paperissa yhteistyön aloittamisen merkiksi.

Yhteistyö oli melko luonnollinen liike. Peli-Karhujen noustessa sarjaporrasta ylemmäksi suurimmalla osalla Mestis-joukkueista oli yhteistyösopimus jonkin Liigaseuran kanssa. Kysymyksiä heräsi lähinnä siitä, millainen yhteistyö tulisi olemaan ja ketkä siitä hyötyvät?

Osa Mestisseuroista olivat farmeja, joissa pelasivat Liigaseuran tahdon mukaan milloin kukakin. Jotkut joukkueet kykenivät taas tasapuoliseen yhteistyöhön, jotka koostuivat koko kauden kestävistä lainoista, sekä yhteisymmärryksessä tehdyistä päätöksistä.

Kumpaan kastiin IPK tulisi kuulumaan?

– Erittäin hyvässä yhteisymmärryksessä on meidän välinen yhteistyösopimus ollut koko meidän Mestis-historian ajan. Ei missään nimessä ole ollut käskytystä, vaan yhteisesti sovittuja asioita, linjaa IPK:n toiminnanjohtaja Jarmo Ylisipola.

IPK ja KalPa ovat todistaneet pystyvänsä tasapuoliseen yhteistyöhön kuluneiden kolmen kauden aikana.

IPK on saanut runkoonsa monia hyödyllisiä pelaajia, mutta myös vähemmän hyödyllisiä. Pääpaino on ollut nuorissa pelaajissa, eikä nuorilta voi odottaakaan virheetöntä peliä.

– KalPalla varmaan enemmän painottuu nuorten pelaajien lainoihin. KalPa on tällä hetkellä hyvä kasvattajaseura ja tehnyt hyvää työtä nuorten pelaajien kanssa. Pelaajat, jotka ovat mahdollisia seuraavan kauden liigapelaajia, niitä ne tänne tahtovat lähettää, pohtii Ylisipola.

Ensimmäisellä kaudella IPK:ssa kävi 18 lainapelaajaa, joista suurin osa oli Jukureista ja KalPasta. Usea näistä lainoista oli lyhytaikaisia, mikä korosti farmiseuralle ominaisia piirteitä.

Seuraavalla kaudella IPK teki täyskäännöksen, kun joukkueessa oli kuusi lainaa koko kauden aikana, joista vain yksi oli lyhytaikainen.

– Loukkaantumiset vaikuttavat lainamääriin. Viime kausi oli ihannetilanne, kun ei ollut pitkäaikaisia loukkaantumisia, eikä tullut loukkaantumissumaa, linjaa Ylisipola.

Erikoinen tilanne nähtiin tällä kaudella, kun IPK:n uudeksi valmentajaksi tuli KalPan A-junioreiden päävalmentaja Tommi Miettinen. Palvelus oli ystävällinen KalPalta, koska heidän A-junioreiden kurssi lähti välittömästi laskuun, kun taas IPK:n välittömään nousuun.

Miettisen antaminen IPK:n käyttöön oli auttamista parhaimmillaan, mutta onko IPK:n ja KalPan identiteetti kohta liian lähellä toisiaan? Valmentajat, pelitapa ja osa pelaajista ovat KalPan.

Lainapelaajat ovat kannatelleet pelillisesti Peli-Karhuja. Jos poissuljetaan ensimmäinen kausi kokonaan pois, niin lainapelaajista on ollut massiivinen hyöty Peli-Karhuille.

Viime kaudella joukkueen sisäisen pistepörssin kärjestä löytyi KalPa-laina Tatu Kokkola. Kokkolan lisäksi Topi Piipposen, Saku Kinnusen ja Juuso Nevalaisen rooli oli merkittävä pudotuspeleihin menneessä iisalmelaisryhmässä.

Kuluneella kaudella merkitys yksittäisellä lainapelaajalla on ollut suurempi, vaikka joukkue ei menestynyt odotetulla tavalla.

Joona Riekkinen on ollut puolustuksen kokonaisvaltainen johtaja, kun taas vielä nuorempi Kim Nousiainen piristi IPK:n puolustajien kiekollista peliä ja opetti esimerkillään modernia puolustajan peliä.

Topi Piipponen, Mikko Juusola ja Juuso Könönen ovat tuoneet paljon tulivoimaa ja leveyttä muuten hyvin kapeaan hyökkäykseen.

Iisalmelaisyleisö on ottanut lainapelaajat omakseen pienen vaihtuvuuden vuoksi ja osasta heistä tulee myös omia sopimuspelaajia. Tällaisia ovat esimerkiksi Saku Kinnunen, Juuso Nevalainen ja Janne Koponen, ja listahan voi jatkua ensi kaudella jälleen.

Pohjoissavolainen pelaajapolku on melko ihanteellisessa tilanteessa juuri nyt, enää puuttuu menestys kummaltakin joukkueelta myös urheilullisesti.

Kirjoittaja opiskelee Iisalmen lyseossa, sekä seuraa siinä ohessa paikallista urheilua aktiivisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Iisalmen Peli-Karhut

Peli-Karhut sai kylmää kyytiä Keuruun ”iglussa”

IPK:n Niki Koskinen Hermes-ottelusta: "Viimeinen erä pelattiin suunnilleen omalla tasolla"

IPK:n Härkönen joukkueen esityksestä Hermes-ottelussa: "Yksi äijä tekee ja kukaan muu ei tee mitään"

Hermes tylsytti IPK:n hyökkäyspelaamisen – isännät jäivät lähes täysin ilman maalipaikkoja

Haastattelussa paluun IPK-paitaan tekevä Julius Rantaeskola

IPK:n videoblogin osa 1: Maalivahti Henri Kiviaho

IPK–Hokki 11.10.2019, lehdistötilaisuus

IPK–Hokki 11.10.2019, haastattelussa tehot 1+1 tehnyt Ville Sippala

Janne Katosalmi ratkaisi jatkoajalla – Hokki oli sitkeä vastustaja

IPK:n Saku Kinnunen odottaa jo Hokki-peliä: "Toivottavasti tulee paljon katsojia"