Ylä-Savon Ammattiopisto

Näkyvästi piilossa

Viestinnän tavoin päihteet ovat siirtyneet digitaaliseen maailmaan. Nuorten ehkäisevä päihdetyöntekijä Maarit Aho osallistui Ylä-Savon ammattiopiston opiskelijoiden pohdintaan, kuinka saadaan nuori kieltäytymään päihteestä ennen kuin sitä hänelle edes tarjotaan.

Mainos | Samanaikaisesti, kun vanhemmat keskustelevat sosiaalisessa mediassa energiajuomamyynnistä, nuoret näkevät omilla kanavillaan päihteiden tuotearvioita, käyttökokeiluja ja niiden turvin tehtyjä kiusaamistilanteita. Kaikki tämä on myös aikuisten nähtävillä, sillä maailma on läpinäkyvämpää kuin koskaan. Tiedon ja päihteiden piilossa pysymisen salaisuus piilee määrässä. Jaettavaa materiaalia ja jakokanavia on niin paljon, etteivät aikuiset aina pysy mukana.

”Meidän on löydettävä tilaisuus kysyä nuorelta Mitä sulle kuuluu? Ja annettava aikaa keskustelulle. Aikuiset eivät voi verrata oman nuoruutensa muistoja nykynuorten arkeen”, Ylä-Savon ammattiopiston Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon opettaja Kirsi Ruotsalainen muistuttaa.

”Nuorilla on kova tarve puhua ja he voivat kysyä päihteistä epätietoisuuttaan”, sanoo Ylä-Savon SOTEn nuorten ehkäisevä päihdetyöntekijä Maarit Aho.

Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen tilastot paljastavat, kuinka nuorten alkoholikäyttö on vähentynyt vuosien aikana. Lukeman voisi tulkita positiivisena, mikäli se kertoo kaikkien nuorten viisaista valinnoista. Päihteet vain ovat muuttuneet.

Muuttuneet tavat

”Nuuska ei ole aiemmin ollut niin suuressa suosiossa nuorten parissa kuin nyt. Nuuskaan laitetaan haju- ja makuaineita, jotka peittävät tupakan varsinaista makua. Glitteroidut rasiat, pienet pussikoot sekä terveydellisinä mainostetut yrttimakunuuskat toivat nuuskan tyttöjen suosioon”, Maarit Aho kertoo.

”Vaarallisena sivuilmiönä ovat nuuskan uudelleen myynti, sillä kerran käytettyjä nuuskapusseja kuivatetaan ja myydään tutuille puoleen hintaan. Tällöin limakalvojen kautta tarttuvat taudit leviävät vauhdikkaasti”, kertoo Ruotsalainen.

Kaikki saatavilla – myös hyvät asiat

Huojennuksena on, että kaiken haitallisen tiedon lisäksi digitaalinen maailma tuo saataville kaiken hyvänkin. Ruotsalainen keskustelee oppilaidensa kanssa ”Päihteet, ennaltaehkäisevä päihdetyö ja riippuvuudet” -kurssilla, kuinka nuoret saadaan erottamaan fakta harhakuvista.

Ryhmätyöhön osallistuneet suorittavat Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoa sekä Kuntoutus-, tuki- ja ohjausalan erikoisammattitutkintoa. Heille ja muille alalla tulevaisuudessakin työskenteleville Maarit Aho näkee tärkeäksi jatkuvan tiedon nälän ja pysymisen alituisesti ajan hermolla.

Tunneilla opiskelijat työstivät toiminnallisia ratkaisuja päihteiden ennaltaehkäisyyn. Opiskelijoiden arkeen kuuluvat ryhmätyöt, case-pohdinnat ja draamailmaisu. Yhteisenä tavoitteena on saada ymmärrys maailmasta, jonka parissa he työskentelevät jo nyt ja valmistuttuaan.

Opiskelijat voivat yhdistää koulutuksen sekä työn ja jatkuva haku mahdollistaa koulutuksen omaan tahtiin.

Lue koko YSAOn artikkeli päihteiden ennaltaehkäisystä ysao.fi/artikkelit.

Tutustu YSAOn kaikkiin koulutuksiin www.ysao.fi/koulutus

Lisätietoa artikkelissa mainituista tutkinnoista:

Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto

Kuntoutus-, tuki- ja ohjausalan erikoisammattitutkinto

Lähteet ja lisätietoa:

www.thl.fi

www.syopajarjestot.fi

Tutustu YSAOn tarinaan!

Olettamukset ja faktat

OLETTAMUKSET

1. Nuuska ei ole niin pahaa kuin tupakka.

2. Nuuska on urheilijalle tupakkaa parempi vaihtoehto, sillä suorituskyky ei heikkene.

3. Sisu Extreme -nuuska on turvallinen, kun se on kotimainen.

4. Nuuska ei vaikuta pitkään.

5. Nuuskasta on helppo irtaantua.

6. Nuuskaa ei ole helppo saada.

 

FAKTAT

1. Yleisimmin yhdessä grammassa nuuskaa on noin 7-8 mg nikotiinia. Nuorten suosimassa Oden’s nuuskassa nikotiinia on 22 mg. Tehdasvalmisteisen savukkeen enimmäispäästön mukaan polttamisesta syntyvässä tupakansavussa on 1 mg nikotiinia.

2. Nuuska on haitallinen sydämelle ja verenkiertoelimistölle. Veri ei kierrä yhtä tehokkaasti ja vaikuttaa urheilijan suorituskykyyn, lihasten kehittymiseen ja palautumiseen.

3. Sisu Extreme -nuuska on tanskalaisen AG Snus -yrityksen tuote suomalaisille markkinoille. Sinivalkoista rasiaa koristava Suomi-leijona luo mielikuvaa kotimaisesta tuotteesta.

4. Nuuskan nikotiini vaikuttaa nuorten aivoihin, sillä aivojen kehitys on vielä kesken. Verenkierron lisäksi nuuska vaikuttaa suuhun. Se vaurioittaa hampaan pintoja ja ikeniä. Erilaisten syöpien riski nousee. Se voi aiheuttaa unettomuutta, päänsärkyä ja muutoksia hermostoon.

5. Nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, sillä nuuskaaja saa keskimäärin suuremman nikotiiniannoksen kuin polttaja.

6. Kaupungeilla on omia nuuska- Facebook-ryhmiä ja pimeän verkon kautta voi tilata nuuskaa postilaatikkoon bitcoineilla.

Ylä-Savon Ammattiopisto

Ylä-Savon ammattiopisto kouluttaa monipuolisia osaajia työelämään. Tarjoamme opiskelijoillemme laadukkaat oppimisympäristöt ja 164 eri tutkintovaihtoehtoa. Yhteishaun lisäksi meillä on jatkuva haku sekä muita aloitusvaihtoehtoja useiden eri urapolkujen muodossa. Lähiopetuksen lisäksi oppiminen tapahtuu aidoissa tilanteissa alan työpaikoilla sekä yrityksissä. Tämä antaa opiskelijalle parhaat eväät työelämään. Opiskelijamme koostuvat monipuolisista taustoista ja ikäryhmistä. Meillä opiskelee nuoria ja aikuisia yli 4 000, jotka ovat tulleet noin 150 eri kunnasta.

Ylä-Savon Ammattiopisto

Näkyvästi piilossa