Edelleen hyvä käyttöliittymä: "En usko paperisen lehden häviävän mihinkään"

Läsnäolo juhlassa: Sain monen muun ohella olla 13.9.2019 Varkaudessa juhlistamassa Warkauden Lehden, Joroisten Lehden ja Heinäveden Lehden pyöreitä vuosia. Warkauden lehden 100-vuotistaival on vahva osoitus lehden ja paikallisuuden voimasta tässä muuttuvassa maailmassa. Toivottavasti tapaamme samoissa merkeissä puolen vuosisadan kuluttua.

Lehti paperisena versiona: Minulla on joka aamu aamupalaseurana paikallinen Iisalmen Sanomat, maakunnallinen Savon Sanomat ja valtakunnallinen Helsingin Sanomat. Työpäivän päätteeksi avaan päiväpostin mukana tulleen Warkauden Lehden. Luen lehteni edelleen paperisessa muodossa, vaikka työskentelen alalla, jonka markkinointi on vahvasti sähköistynyt.

Paperinen ”lukuliittymä” on edelleen tässä vahvasti digitalisoituvassa maailmassa hyvä käyttöliittymä: Se toimii ajasta ja paikasta riippumatta eikä piittaa sähkökatkoksista tai muista häiriöistä. Kunhan vain Kusti muistaa polkea...

Lehden merkitys arjessa: Edellä mainitsemani lehtikattaus antaa vajaassa puolessa tunnissa sangen kattavan käsityksen niin lähialueen kuin hiukan laajemmankin alueen päivän menosta ja lähitulevaisuudesta. Tuohon antiin nojaten on turvallista ja selkää lähteä hoitamaan niin työ- kuin siviilielämä askareita. Elämä saa jotenkin turvallisen nojan ja tulevaisuusikkunan. Jos lehti jää lukematta puuttuu päivän kulusta jotakin olennaista.

Lehden tulevaisuus: Itse rapiat 50-vuotiaana parhaassa työiässä olevana en usko paperisen lehden häviävän mihinkään. Digitalisaatio ja lukukäyttäytymisen muutokset luonnollisesti haastavat toimituksia tekemään lukijoita kiinnostavaa luettavaa. Uskon, että eläkkeellä ollessanikin Suomessa ilmestyy paperisia lehtiä, vaikka lehtien sähköinen lukeminen lisääntyy koko ajan. Oman alani osalta lehtimainonnan sisältö on muuttumassa perinteisestä kohdemainonnasta imagomainonnan suuntaan: Suuntaan, jossa kerrotaan toimijan palvelusta, palvelua tuottavasta henkilökunnasta sekä erilaisista tapahtumista.

Lehti on monikäyttöinen tuote: Kun paperinen lehti on luettu, ei sen hyötykäyttö jää vain lukuhetkeen: Mökkeilyä harrastavana aikanaan tarkastikin luettu lehti on sangen monikäyttöinen: Sillä saa sytytettyä hyvin makkaranpaistoon tarkoitetun nuotion, oksista rakennetun kokon sekä puulämmitteisen saunan pesän. Lehti on myös oiva kääre savustetulle kalalle, kalojen perkuujätteille sekä lasten piirustusten alle suojapaperiseksi. Kaikki kunnia digitaaliselle mediamuodolle, mutta edellä mainitut eivät onnistu sähköisillä päätelaitteilla.

Oma jatkokäyttäytyminen: Luen valtakunnan kaksi pääasiallista iltapäivälehteä melkeinpä päivittäin sähköisessä muodossa. Mutta niissä ei ole juurikaan taustoittavaa aineistoa eikä meidän alueen asioita. Sen sijaan aivan arkisista alueemme tapahtumista haluan jatkossakin lukea kaikessa rauhassa aamiaispöydässä sekä iltapäivän alun välipalaa syödessäni.

Harras toiveeni on, että tässä elävien lehtien joukossa pöydälleni saapuu tulevaisuudessakin pohjoisen alueemme elämästä – niin onnistumisista kuin haasteistakin avoimesti kertova – Iisalmen Sanomat.

Omasta puolestani haluan olla joukkoineni mukana rakentamassa menestyvää Ylä-Savon aluetta – minkä tilasta paikallinen lehti avoimesti ja kriittiselläkin otteella sitten kertoo lukijoilleen.

Kirjoittaja on toimitusjohtaja ja varatuomari .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.