En mistään hinnasta jättäisi äänestämättä, kirjoittaa Jyri Paretskoi – Edustuksellinen demokratia on paras ja toimivin

Pidän äänestämistä paitsi velvollisuutena myös etuoikeutena, joten en mistään hinnasta jättäisi äänestämättä. Meillä ja monissa muissa länsimaissa käytännössä toteutuvassa demokratiassa on varmasti edelleen paljon huonojakin puolia, mutta samalla on syytä muistaa, että edustuksellinen demokratia on myös kaikista tarjolla olevista vaihtoehdoista paras ja toimivin. Muitakin viritelmiä on toki aikojen saatossa kokeiltu, mutta kaikki ne ovat kaatuneet omaan mahdottomuuteensa.

Äänestäjät valitsevat ehdokkaansa mitä erilaisimmilla perusteilla. Jotkut äänestävät ensisijaisesti puoluetta, jota pitävät vähiten huonona. Jotkut tekevät valintansa sukupuolen perusteella, toiset taas katsovat kuvista eniten silmää miellyttävän ehdokkaan. Aikojen saatossa olen itsekin sortunut tekemään äänestyspäätöksiä hieman hupsuilla perusteilla, mutta menköön se nuoruuden hulluuden piikkiin. Tällä kertaa äänestän sitä, joka on mielestäni paras ja sopivin kansanedustajaksi.

Näistä asioista ehdokkaani olisi syytä olla ainakin melkein samaa mieltä kanssani: Yhä kasvavia menoja ei voida loputtomasti kattaa veroja korottamalla tai velkaa ottamalla. Läheskään kaikki maahanmuutto ei ole pahasta. Julkisia palveluita tulee tuottaa tulevaisuudessakin erityisesti niillä sosiaali- ja terveyspalveluiden alueilla, joihin yksityisten firmojen voitontavoittelu ei sovi.

Ilmastonmuutokseen on suhtauduttava vakavasti, mutta samalla tulee ymmärtää, kumpi olisi järkevämpi tavoite: kieltää puun polttaminen maaseudulla vai vähentää pääkaupunkiseudun pääasiallista lämmön- ja energianlähdettä eli posketonta kivihiilen polttamista. Yrittäjien arvo oman paikkakunnan ja koko Suomen hyvinvoinnin turvaajana tulee ymmärtää. Paras valinta ruokalautaselle on puhdas, terveellinen ja eettisesti tuotettu lähiruoka.

Suomella on oltava uskottava kyky puolustautua sotilaallisessa konfliktissa. Ennaltaehkäiseviin toimiin satsaaminen nuorten syrjäytymisen estämiseksi on järkevää. Vanhuksista on pidettävää parempaa huolta. Ihmisten työllistymistä on edistettävä ja samalla on pyrittävä purkamaan kannustinloukkuja. On välitettävä Suomesta.

Vaikka ymmärränkin hyvin, että antamani ääni menee puolueelle, olen itsepintaisesti päättänyt äänestää henkilöä, jonka ajatusmaailma tai ainakin julkisesti ääneen lausutut näkemykset vastaavat omaa käsitystäni siitä, mitä, miten ja miksi pitäisi tehdä kaikkien yhteiseksi hyväksi. Erityisen kaukaa pyrin kiertämään ne, jotka ajattelevat asioista hyvin mustavalkoisesti, kärjistävät ja lupailevat asioita välittämättä siitä, pystyykö niitä toteuttamaan vai ei.

Moni saattaisi ajatella ehdokkaastani, että hän on todella tylsä. Hän ei haasta riitaa Twitterissä, hän ei kerjää huomiota haukkumalla muita, hän ei pyri joka ikisellä lausunnollaan lisäämään vastakkainasettelua. Hän on maltillinen, järkevä ja ahkera. Hänellä on sokean idealismin sijaan suhteellisuudentajua ja realistisia näkemyksiä. Ennen kaikkea hänellä on niin sanottua maalaisjärkeä, ehkä sitä voisi tolkuksikin kutsua.

Minä tiedän, ketä äänestän. Toivottavasti kaikki muutkin löytävät itselleen sopivan ehdokkaan.

Kirjoittaja on iisalmelainen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.