Haetaan seuraa, yst. vast. tlk. – utelias ikuinen romantikko Sari Mulari listaa treffi-ilmoitusten erilaiset tyypit

Ikuisena romantikkona ja uteliaana ihmisenä olen sanomalehden treffi-ilmoituspalstan vakiolukija.

Palsta tarjoaa kiinnostavan näkökulman noin 40–70-vuotiaiden rakkauselämään rauhassa kahvikupin kanssa ilman, että joutuu lataamaan puhelimeen mitään pläräyssovellusta. Ja mikä voisi olla kiinnostavampaa luettavaa kuin rakkaus?

Omalla pienellä otannallani olen ollut havaitsevinani erilaisia ilmoitustyyppejä.

Ensiksikin jos on ollut huolta suomalaisten suhteesta runouteen, niin ei hätää. Lyyrisen ilmaisun ystäviä on vielä ainakin senssi-ilmoituksissa. Heidät voi jakaa siteeraajiin sekä riimittelijöihin.

Siteeraajien ilmoituksissa viitataan kotimaisten tunnettujen iskelmien ja laulujen sanoituksiin, kuten ukkometso, no hitto miks ei, lähtisitkö kanssani rannalle. Tällaisella ilmoittajatyypillä ihan taatusti jalka vipattaa kaiken rytmikkään musiikin tahtiin, ehkä tulee viheltelyäkin ja lauleskelua. Usein siteeraajat toivovatkin tanssiseuraa.

Riimittelijät runoilevat omin sanoin tai sitten ei ainakaan oma tietämykseni riitä tekstin tunnistamiseen. Tyyli voi olla esimerkiksi ”Löydänkö mä täältä sut, huolisitko mut”. Riimittelijät luottavat myös välillä klassikkoihin uudella twistillä, kuten ”kevät tuli, lumi suli, mut missä sä oot”.

Osa ei hae seuraa ehkä ihan viattomin mielin. Kenties niihin ilmoituksiin eivät ihan viattomat vastaakaan. Kun ilmoituksessa haetaan varakasta miestä, ehkä jopa herrasmiestä, ja alueena voi olla koko maa, niin pistää mietteliääksi, että mistä koodikielestä on kyse. Miksi varakas herrasmies lähtisi leuhottelemaan minne tahansa rahoillaan. Millainen äijäkööri on vastaanottamassa varakasta herrasmiestä pahat mielessä? Vai onko kyseessä kahden kauppaa ilman päivänvaloa?

Välillä kylmässä kulissiliitossa värjöttelevä henkilö etsii suhdetta luottamuksella. Suhteitahan on monenlaisia ja itsekukin tehnee kuten parhaaksi näkee, mutta silti. Herää kysymys, että miksi siellä kulisseissa on oltava, miksi liittoa ei lämmitetä ja onko kulissiliiton toinen osapuoli myös vapaasti luottamuksella uutta suhdetta etsimässä. Ja kuka haluaa kuiskaajaksi kulisseihin?

Etsintäkuulutukset on oma lukunsa. Kerran henkilökohtaista-palstalla haettiin nyt noin 70-vuotiasta naishenkilöä, joka ilmestyi vankilan selliin 1970–72. Ilmoittaja oli löytänyt uskon. Mitenhän siinä tarinassa kävi?

Valitettavasti maakuntalehden senssipalsta on poistumassa. Mitä nyt tilalle? Mistä keski-ikäinen tai iäkkäämpi väki huhuilee paria tanssilavoille, luottoystävää Lapin vaelluksille tai hauskaa seuraa lasilliselle? Löydän itse kyllä sanomalehdestä luettavaa, vaikka palsta poistuu, mutta kumppania hakevilla voi olla kynnystä lähteä esimerkiksi selaamaan deittisovelluksia. Tai sitten ikääntyville on vain opetettava digihankkeissa tai kansalaisopistossa Tinderin käyttöä ja hyvän deittiprofiilin luomista.

Rakkaus on sen verran väkevä voima, joka liikuttelee ihmisiä jopa mantereilta toiselle. Iisalmen kaupungin jossain muuttosyykyselyssä rakkaus paljastui yleiseksi syyksi muuttaa tänne.

Haetaan seuraa, ystävälliset vastaukset tämän lehden konttoriin -ilmoituksille on yhä tarvetta.

Kirjoittaja on naimisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.