Ihmishenkien pelastaminen on tällä hetkellä ehdoton ykkösprioriteetti

Suomi on poikkeusoloissa ensimmäistä kertaa sitten sotavuosien. Virusepidemian aiheuttaman poikkeustila on monella tavalla erilainen, mutta ihminen huolineen ja pelkoineen on sama. Seuraukset talouteen ja yhteiskuntaan ovat myös syvät.

Suuri haaste on saada meidät kaikki ymmärtämään, että kauppareissut tai pihapelit voivat olla hengenvaarallisia. Fyysiset kokoontumiset ovat kuin lähimmäisen raahaamista miinakentälle; jos ei omalle kohdalle osukaan, niin kaverille voi käydä huonosti. Pahimmillaan ihminen itse omalla käyttäytymisellään edistää näkymättömän vihollisen etenemistä.

Vyörytys ei ikävä kyllä lopu tähän. Terveyskriisin keskellä on jo globaali talouskriisi. Työttömyys, velat ja konkurssit uhkaavat kaatua päälle, pörssit syöksyvät ja säästöt hupenevat. Yksityinen ja julkinen talous sukeltavat taantumaan.

Tässä tilanteessa tarvitaan nopeita toimia ja vahvojakin rajoitustoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Nyt on pidettävä huolta siitä, että terveydenhuollossa henkilökunta ja varusteet riittävät. Se ei ole mahdollista, ellei meistä jokainen ole valmis muuttamaa omaa käyttäytymistään, ja siten estämään epidemiahuipun yhtäaikaista puhkeamista.

Päätös velvoittaa yli 70-vuotiaat ja riskiryhmät eristäytymään on oikea. Tällä pyritään suojelemaan niitä ihmisiä, joille koronavirus on kaikkein vaarallisin. On tärkeää, että tässä tilanteessa pystymme tarjoamaan tukea ja tarvittavia palveluita niitä tarvitseville. Kotihoidon resursseja on lisättävä ja pidettävä huolta työntekijöiden suojavarusteista.

Ihmishenkien pelastaminen on tällä hetkellä ehdoton ykkösprioriteetti.

Samalla pitää kuitenkin ryhtyä pikaisiin vaikuttaviin toimenpiteisiin rajoitustoimien taloudellisten vaikutusten vähentämiseksi.

Toimeentulonsa menettävät yksityiset ihmiset ja yritykset tarvitsevat välittömästi tukea päästääkseen vaikean tilanteen yli.

Edessä voi silti olla konkurssiaalto ja pitkäaikaiset negatiiviset vaikutukset työllisyyteen.

Myös maatalouden lomitusjärjestelmän toimiminen ja kausityöntekijöiden saatavuus ovat elintärkeitä huoltovarmuuskysymyksiä.

Vain pyrkimällä olemaan toimenpiteissä askeleen edellä, pystymme torjumaan pahimpia skenaarioita niin terveydelle kuin taloudelle.

Vaikeina aikoina Suomessa on aina rukoiltu paljon.

Kirkoilla, seurakunnilla ja uskonnollisilla yhteisöillä on nytkin suuri rooli lohdutuksen ja rohkaisun tuojina.

Jokaista tarvitaan myös lähimmäisenä.

Erityisesti suurimmassa vaarassa olevat ikäihmiset ja riskiryhmäläiset tarvitsevat nyt ruokakassin tuojaa oven taakse ja yhteydenpitoa puhelimella ja netissä.

Perheet tarvitsevat tukea ja välittämistä.

Yhteistyöllä toimien toistemme parhaaksi haluamme selvitä tästäkin koettelemuksesta!

kansanedustaja, pj. KD

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.