Ilman huippumaalivahtia Suomi ei olisi voittanut maailmanmestaruutta, ja ilman lukemista Kevin Lankinen ei olisi niin huippumaalivahti kuin hän nyt on, kirjoittaa Jyri Paretskoi

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue voitti maailmanmestaruuden, koska joukkueen maalivahti Kevin Lankinen lukee paljon. Niin se vain on. Voihan sitä muitakin syitä etsiä, mutta kaikki muut selitykset ovat vääriä tai ainakin vähäpätöisempiä.

Huippumaalivahdilta vaaditaan erinomaista paineensietokykyä, joka taas vaati keskittymiskykyä, taitoa hallita omaa stressitasoaan ja tietenkin kykyä palautua ennen seuraavaa suoritusta. Kaikkiin edellä mainittuihin ominaisuuksiin saa parhaat edellytykset lukemalla. Ilman huippumaalivahtia Suomi ei olisi voittanut maailmanmestaruutta, ja ilman lukemista Kevin Lankinen ei olisi niin huippumaalivahti kuin hän nyt on.

Lankisen lisäksi monet muutkin, luultavasti useimmat aivan maailman huipulla kilpailevista huippu-urheilijoista lukevat. Osa heistä saattaa tehdä niin oman intuitionsa tai kiinnostuksen vuoksi, mutta yhä useampi lukee siksi, että on saanut tietää lukemisesta olevan hyötyä hänen urheilu-uralleen, ihan tutkitusti.

Huippu-urheilijan tärkein työkalu on pää. Huippujohtajan tärkein työkalu on pää. Minkä tahansa alan huipun tärkein työkalu on pää. (Tai ehkä tarkemmin sanoen se, mitä pään sisällä liikkuu.) Kun tietää, mitä tekee, miksi tekee ja miten tekee, pääsee pitkälle. Sen lisäksi tarvitaan joustavuutta, halua oppia ja kykyä ymmärtää omien vahvuuksiensa lisäksi omat heikkoutensa. Lukeminen kehittää parhaiten ihmisen tärkeintä mahdollista kykyä – ajattelua.

On lukemisesta paljon hyötyä ihan fysiologisessakin mielessä, niin henkistä kuin fyysistäkin suorituskykyä ajatellen. Lukeminen laskee ihmisen stressitasoa hämmästyttävän nopeasti. Jo kuuden minuutin lukemisen jälkeen syke alkaa laskea ja lihasjännitys vähentyä. Lukemisen rentouttava vaikutus parantaa myös unta, joka on palautumisen kannalta tärkeämpää kuin usein ymmärretään. Lukeminen parantaa myös keskittymiskykyä, joka on kaiken pitkäjänteisen toiminnan kulmakivi. (Jos aikuinen ei pysty keskittymään kokonaisen kirjan lukemiseen, on syytä olla huolissaan.)

Lasten ja nuorten valmentajat lajista riippumatta voisivat parantaa valmennettaviensa mahdollisuuksia menestyä niin kilpakentillä kuin niiden ulkopuolellakin kertomalla suojateilleen lukemisen tärkeydestä ja ylivertaisuudesta tärkeiden ominaisuuksien kehittäjänä. Ihan totta. Naurakaa vain, jos luulette minun olevan väärässä. Sen jälkeen kysykää Kevin Lankiselta. Tai kysykää Jesse Joroselta, jalkapallon Tanskan mestarilta ja maajoukkueemme maalivahdilta. Tai kysykää melkein keneltä tahansa terävimmällä huipulla urheilevalta. Sitten ei enää naurata.

Pelimatkoilla on hyvä lukea. Leireillä on hyvä lukea. Ennen nukkumaanmenoa on hyvä lukea. Melkein aina on hyvä lukea, niin urheilijoiden kuin kaikkien muidenkin. Ne, jotka haluavat satsata omaan hyvinvointiinsa ja menestykseensä, lukevat. Ne, jotka haluavat lastensa pärjäävän koulussa ja elämässään, lukevat lapsilleen.

Iisalmen kaupunginkirjasto muuten järjestää Lukukuntoon 2019 -kesälukuhaasteen. Kirjastosta saa lukupassin, johon lukemansa kirjat voi merkitä. Sarjoja kesälukuhaasteessa on niin lapsille, nuorille, aikuisille kuin perheillekin.

Kirjoittaja on iisalmelainen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.