Jospa kokeilisit jotain uutta tänä pääsiäisenä: – Ota lomaa ajatuksistasi

Otsikolla “Mitä ajattelin tänään” tuli mieleeni sana paasto. Pääsiäistä ennen lienee jokunen lukija silläkin puolella paperia paastonnut. Osa kenties pitänyt pienen detoxin eli puhdistuksen jo vuoden alussa joulun yltäkylläisyyden jälkeen. Aihe tuli mieleeni paitsi pääsiäisen lähenemisestä, myös omasta elämäntilanteesta, jossa koetan vähentää, karsia, poistaa ja yksinkertaistaa.

Vitsailimme heilani kanssa että jos me kaksi meinaisimme lomailla yhdessä, olisi paikan oltava niin sanottu All inclusive, jossa ruoat on valmiina pöydässä, sauna koko ajan lämmin, ja kaikki valmiina. Muuten yhdessä olemisesta ja läsnäolosta katoaa leijonanosa suunnitteluun, siirtymisiin ja tekemiseen.

Me kaksi kun haluaisimme vain Olla. Minä heitin että jos paastottaisiin, säästyisi ainakin ruoanlaiton ja syömisen vaiva. Vitsi ehkä, mutta totta toinen puoli.

Islamin ramadan ja kristittyjen paasto perustuvat samaan ajatukseen siitä, että kun turhat maalliset ilot ja houkutukset poistaa, voi keskittyä olennaiseen eli Jumalaan. Jos kukakin mitä Jumalaa kumartaa, on ajatus mielestäni paitsi kaunis myös kovin viisas ja terveellinen. Vähemmän on enemmän. Kun poistaa kaiken turhan, vapautuu aivoissa tilaa tärkeimmälle. Toisella se voi olla rukoilu, toisella hiljentyminen, yhdellä tanssi ja jollakulla laulu, yhtä kaikki: ihminen palaa omaan kehoonsa ja omiin syvimpiin tarpeisiinsa.

Jos karsii pois vielä hieman enemmän kuin vain sen “turhan”, jos pitää vaikka paastoa puhelimesta, internetistä taikka perinteisesti siitä ruuasta, voi avata itsellensä aivan uuden dimension.

Tasan vuosi sitten olin elämäni ensimmäisellä retriitillä: kahdeksan päivää hiljaisuutta ja meditaatiota Coloradon vuoristossa. En valaistunut, en kokenut elämää muuttavia astraalisia tiloja, sen sijaan sain kokemuksen omaan itseeni palaamisesta. Tajusin, etten ollut kolmeenkymmeneenneljään vuoteen oikeasti kysynyt enkä tajunnut, mille minusta tuntuu. Nyt harjoittelin sitä intensiivisesti osaavien ammattilaisten neuvoin ja tuella, aloin pikku hiljaa saada kiinni tunteesta ajatuksen sijaan.

Me kaikkihan ajattelemme kaikki päivät, osa jopa hukkuu ja eksyy omiin ajatuksiinsa voiden yhä huonommin asioista jotka eivät ole edes totta: ne ovat pelkkiä ajatuksia. Tunnereaktio, kehonkokemus, on se mikä on totta: sinun kehossasi tapahtuva elämä on sitä oikeaa elämää. Kukaan ei voi sanoa että koet kehossasi väärän tuntemuksen. Se on tärkeä asia oppia matkalla kohti autonomisempaa, avoimempaa, itsensä näköistä elämää.

Jospa kokeilisit jotain uutta tänä pääsiäisenä: ota lomaa! Ota lomaa ajatuksistasi, ideoistasi ja kuvitelmistasi. Jos olet vapaalla, kokeile olla tekemättä Mitään. Jos olet töissä / vastuussa jostain, ole läsnä, tunne miltä tuntuu olla siinä, tehden juuri sitä.

Jos olet läheisen kanssa, ole hänen Kanssaan. Jos olet yksin, kysy itseltä, miltä minusta tuntuu ja älä tee tunteelle mitään, anna sen vain olla.

Vaikeaa? Varmasti! Mutta valtavan antoisaa, ja voi jopa muuttua elämää muuttavaksi kokemukseksi…

Kirjoittaja on laulaja, kansanmuusikko ja kulttuurityöntekijä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.