Käytännöllisyyttä ja täydellistä ruskeaa kastiketta – Oodi elämäni miehille

Mitä kaikkea olettekaan opettaneet minulle, elämäni miehet. Monelle naiselle oma isä on mies, josta oppii varhaisina vuosina "miehen mallin". Yleensä isät opettavat käytännöllisiä juttuja, kuinka auton renkaat vaihdetaan, veroilmoitus täytetään tai mikä on täydellisen ruskean kastikkeen salaisuus. Myöhemmin kuvioon astuu poikaystävä, joka opettaa eri asioita kuin isä. Elämäni varrella olevat poikaystävät ovat opettaneet rakastamaan, puhumaan tunteista sekä sen, miksi selän hipsuttaminen on ihaninta maailmassa.

”Kylässä käydessäsi otat sitten ruokalautaselle mieluummin lihaa ja vähän pottuja, kotonakin saa pottuja”, isä totesi pilke silmäkulmassa. Kyseinen lausahdus saa vielä vuosienkin jälkeen hymyn huulille. Oma isäni opetti, että käytännöllisyys kannattaa. Autoa ei kannata vaihtaa, jos vanha toimii vielä moitteettomasti. Vaatekaappiin ei tarvita uusia vaatteita, jos vanhat ovat käyttökelpoisia. Kun mietin isäni mennyttä työtyyliä, mieleen tulee teknologiayhtiö Applen perustaja Steve Jobs. Käytännöllinen Jobs pukeutui aina mustaan pooloon, farkkuihin ja New Balance -lenkkareihin. Kun vaatekaapin henkareilla roikkuu identtisiä vaatekappaleita, ei tarvitse tuhlata aikaa tai ajatuksia mitä tänään pukisi ylleen. Myöhemmin olen lukenut, että johtotehtävissä olevat ihmiset pukeutuvat usein samoihin vaatteisiin. Heillä on tärkeämpääkin tekemistä kuin miettiä, mitä sitä pukisi päällensä.

Ajatus samoista vaatteista koostuvasta vaatekaapista saa minut haukottelemaan ja hymyilevään samaan aikaan. Minimalistinen tyyli houkuttaa sen helppouden ja ekologisuuden vuoksi. Matkalle pakkaus olisi helppoa ja vaivatonta eikä arkielämässä tarvitsisi uhrata ajatustakaan vaatteille. Itse kukin on varmasti käyttänyt elämästään lukuisia tunteja miettien, mitä pukisi juuri nyt ylleen. Samaan aikaan taas nautin siitä, että vaatteilla voi leikitellä ja omaa tyyliään voi halutessaan muuttaa. Isäni ei ehkä koskaan ymmärtänyt, miksi ihmeessä yhdellä ihmisellä on useita kymmeniä kenkäpareja. Sen sijaan hän tiesi, että rakastan kenkiä ja tykkään vaihdella niitä päivittäin. Saarnojen sijaan hän rakensi kengilleni arvoisensa säilytyspaikan, kenkähyllyn. Oppina tästä jäi käteen ajatus, että vaikkei jokin asia ole sinulle tärkeä, voi silti ymmärtää, olla toisen tukena ja apuna.

Aika ajoin on virkistävää istua alas ja miettiä, mitä kaikkea elämän varrella tavatut miehet ovat opettaneet. Yhdeltä oppi hetkessä elämisen taidon, toinen tutustutti tietotekniikan mielenkiintoiseen maailmaan, kolmas näytti että jokainen päivä voi olla seikkailu. Kaikista kohtaamisista on oltava kiitollinen. Vaikka elämä ei aina ole näyttänyt sen parhaita puolia, vaikeat ja kipeät hetket, erot ja jäähyväiset opettavat. Vaikeana hetkenä on vuodatettu kyyneleitä niin, että silmiä turvottaa vielä seuraavanakin aamuna, ajan kuluessa huomaa että enää ei satu läheskään niin paljoa kuin aikaisemmin.

Mikä lohduttavinta, siinä vaiheessa kun miehen malli on poissa, opetetut neuvot jäävät elämään takaraivoon loppuelämän ajaksi. Hyvillä opeilla kun pärjää missä tahansa.

Kirjoittaja on SavoBlogien kolumisti, joka asuu ja työskentelee Gran Canarialla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.