Kasvun paikkoja – uusi hallitus aloittaa ohjelmalla, joka on yrittäjien näkökulmasta pelättyä parempi, kirjoittaa Mikael Pentikäinen

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) kansanrintamahallitus on nimitetty. Hallituksessa on yksitoista naista. Heistä viisi on alle 35-vuotiasta. Naisia on ministereistä selvä enemmistö.

Ensikertalaisia ministereitä on myös yksitoista.

Jokainen ensikertalainen ja nuori ministeri on jo aloittaessaan kokenut poliitikko. Eduskuntakokemusta uudella hallituksella on aloittaessaan enemmän kuin Sipilän hallituksella oli vastaavassa tilanteessa.

Naisten ja nuorten esiinmarssi on virkistävää ja tuoreuttaa politiikkaa. On jännittävää nähdä, miten se muuttaa politiikan sisältöjä ja tekotapaa.

Moni poliitikko joutuu uuteen tilanteeseen. Monella on uran haastavin tilanne ja kasvun paikka. Olen varma, että näemme hienoja kasvutarinoita mutta myös vastoinkäymisiä ja kompasteluja. Nekin kuuluvat politiikkaan.

Uusi hallitus aloittaa ohjelmalla, joka on yrittäjien näkökulmasta pelättyä parempi.

Kun vaalit oli pidetty, asetimme kymmenkunta kärkitavoitetta neuvotteluihin. Moni niistä liittyi vaalien alla tai niiden jälkeen tehtyihin ehdotuksiin, jotka oli torjuttava. Lähes jokainen tavoite toteutui. Pari asiaa jää työryhmien valmisteluun.

Tämä ei tarkoita, että yrittäjyyden olosuhteet olisivat paranemassa. Tilanne pikemmin säilyy pääosin ennallaan.

Se on torjuntavoitto, mutta pitkän päälle se ei riitä, sillä Suomen – pienen ja syrjäisen maan – pitää olla yrittäjyyden paratiisi, jos haluamme menestyä kansakuntien kilpailussa.

Tässä meillä on kansakuntana kasvun paikka.

Uuden hallituksen onnistuminen on monesta kiinni. Erityisen tärkeä on saada työllisyysastetta nostettua. Hallitus epäonnistuu, jos työllisyysaste ei nouse.

Asia tulee selväksi hallitusohjelmassakin: ”Työllisyysasteen nousu on hallitusohjelmassa tulopohjan keskeisin yksittäinen elementti.”

Hallitusohjelma ei asiaa ratkaise. Siellä ei ole nimeksikään työllisyyttä vahvistavia toimia. Asia on ulkoistettu työmarkkinajärjestöille.

Harva uskoo, että järjestöt saavat jotain vaikuttavaa aikaan. Itse pidän sitä mahdollisena, sillä Rinne on ay-liikkeen tukema pääministeri ja Rinteen hallitus on ay-liikkeen tukema hallitus. Asetelma on toinen kuin Sipilän hallituksella, jonka onnistumisen ay-liike pyrki estämään.

Mutta järjestöjen apukaan ei riitä, jos maailmantalous ajautuu ongelmiin ja Suomi sen mukana. Siksi hallituksen on syytä toivoa kasvun paikkoja myös maailmalle.

Yrittäjien kannalta tilanne on kiehtova, koska työllisyys on yrittäjien käsissä. Työpaikat ovat syntyneet pk-yrityksiin ja syntyvät sinne vastakin, jos yrittäjät päättävät työllistää.

Siksi viisaalla hallituksella on herkkää korvaa yrittäjien ehdotuksille.

Yrittäjäjärjestön tehtävä on kertoa yrittäjien näkemykset päättäjille ja siivilöitä niistä esityksiä, joilla on vaikuttavuutta. Mietimme ehdotuksia, joita voidaan mahdollisimman laajasti hyväksyä.

Kasvun paikka vaatii rohkeita ja tasapainoisia työmarkkinauudistuksia mutta myös kasvuhaluisia yrittäjiä.

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.