Kello tykkää ylämummosta – "Alaukki jää vielä varastoon"

Ovat alkamassa Lättyynläpsijäiset – ovat läpsijät piirikunnallisia pullistelijoita, mutta selostajat sentään valtakunnan ikonisten legendojen manttelinperijöitä.

Taisto Rapumerta-Ranta latelee urheiluslangia kuin ”Missä on TseiTsei?” -Kyllönen ikään. Vierellä tunnelmoi Ale-asiantuntija Sulo Sointunen, Hesarin musiikkitoimittaja Lampilan ilmaisuun viehtynyt sanaseppo.

Tämä selostajakaksikko saa hekuman hehkumaan vaikka 50 asteen pakkasessa. Huskykisasta ansaittu dollarinippu lämmittää kohmeiset sormet.

Läpsiminen alkaa. TR-R laukaisee heti ylämummon. Alaukki jää vielä varastoon.

”Pitää toimittaa nyrkkiä poskelle, ja hyviä asioita tapahtuu. Ja jos haluat pitsaa, mene pitseriaan. Jos haluat turpiin, mene nakkarille”, TR-R hehkuttaa.

SS avaa viehkeästi läpsijöitä kuvaellen: ”Säihkyvä, kiinteä ja linjakas lyyris-dramaattis-tyyppinen on ”Uhma” Uotisen aloitus. Taipuvat ”Touho” Toppisen polvet kuin tuomen vehreä vesa syksyisessä myrskyssä.

TR-R ottaa seuraavan kopin: ”Apina roikkuu selvästi Uhmauotisen niskassa. Pois se on karisteleva ja saatava ketsuppipullo auki.”

SS on yhä fiiliksissä ja makustelee äskeistä hienoa vesavertaustaan, mutta tointuu jatkamaan: ”Sekä tunteellista herkkyyttä että dramaattista temperamenttia on Touhon liikkeissä. Iskee kuin salama lehmihakaan, tanssii kuin balleriina Joutsenlampea.”

Uhma räpsii tuon tuostakin Touhoa päin näköä. Makkaraperunoista tykkäävä Touho on kuitenkin monet nakkarikahinat käynyt, eikä Uhman hanskahipsuttelu aiheuta kuin kutitusallergiaa.

TR-R tempautuu täysillä mukaan. Liian pitkän linjan urheilutoimittajaa ei enää pysty hillitsemään mikään. Alkaa hänkin puhua kielillä Sointusen tapaan: ”Iskevä kuviotaituruus teki vaikutuksen, joskin rytmistä tarkkuutta on Uhman vielä parannettava. Korkeimmat koukut painuivat kohti kurkkua, mikä ei tee kaunista vaikutusta.”

SS lisää vettä myllyyn: ”Touhon askellus on usein hieman takainen. Tunnevoimaisesti virtaavassa, kirkkaan kevyen lyyrisessä liikkeessä on vaaransa. Hyvin siinä toki leuka helisi ja taituroi Uhma valloittavan kauniisti.”

Läpsiminen taukoaa. Selälleen pötkähtänyt Touho tutkailee kirkkaita valoja sumein silmin. Uhmalla on kiire lähipubiin voittomaljoille.

TR-R tekee loppulitviikkiä: ”Ei ole nyt podiumille tungosta. Ei ollut tänään Touhon mono syönnillään. Ei mennyt wassua, eikä kuokkaa, vaan pötkölleen. Ja pakko sinulta Sulo kysyä, voisitko avata ottelun kulkua? Dominoiko Uhma, ilmoittautuiko mukaan EM-taistoon?”

”Vuolasta linjakkuutta ja rytmistä notkeutta oli Uhman otteissa. Touho harhaili kehässä kuin suunnastaan eksynyt keväinen kurki, kuin pesästään pudonnut syksyinen orava”, Sulo analysoi.

Rapumerta-Ranta vilkaisee Rolexiaan. Työ tehty on. On loppusanojen aika: ”Läpsimiset on läpsitty. Eurot on ansaittu. Ja kello tykkää.”

Kirjoittaja on (liian) pitkän linjan lehtimies.