Kolumnisti Mira Kokkosen "Raivostujan monologi": Eihän nämä muuten tiiä yhtään, miten näitä hommia hoidetaan

Kylläpä meni eräänä aamuna kahvi väärään kurkkuun, kun Kiuruveslehdestä lueskelin uusimmasta Kiuruveden päättäjien aivoituksesta. Liekkö tuossa nyt mittään tolokkua haaveilla tänne peräpitäjille uutta kerrostaloa kirkonkylän parraalle paikalle? Ihan suuruuven hullua touhua. Näkkyy olevan myynnissä niin mahottoman monta ja edullista pytinkiä jo muutenkin. Ja jos ei ne kelepaa, ei tänne semmosia eläjiä kaivatakaan. Pysykööt omilla nurkillaan.

Mutta Iisalmessa sitä vasta kahjoja onkiin. Syksyllä tekivät jonnii ihme hässäkän talon seinään kun olivat jostain keksineet, että se on nyt maailmalla muotia. Kyllä seuraavan kerran kysyn Ronkaiselta ja kumppaneilta, jos vastaan tulevat, että mitenkähän monta kuntalaisen veromarkkaa siihenkin upposi. Tällä ne varmaan kuvittelee saavansa sen 25 000 asukkaan tavotteen täyteen.

Ja sitten nämä kahjot haaveilevat vielä yhessä muitten lähikuntien rouvien ja herrojen kanssa yläsavolaisesta yhteistyöstä ja edunajamisesta. Kyllä ennen vanhaan osattiin sekin paremmin: otettiin vaikka omalta kylältä taksi ja ajeltiin isolle kirkolle ministerien vieraaksi. Tuli niin sanotusti hupi ja hyöty samalla reissulla.

Ei kait siitä yläsavolaisesta yhteistyöstä tarvitsisi edes puhua, jos nämä turhantoimittajat eduskunnassa hoitasivat hommansa. Oon nähnyt lehdissä juttua, jotta ei siellä juuri kettään edes näy täysistunnoissa, sehän se niitten päätoimi on. Istua salissa ja painaa nappia. Luulis onnistuvan pienemmälläkin palkalla moinen homma.

Sipilästä en ees alota mutta alotan silti. Mittään ei ole saanut aikaan, eikä mittään tule saamaan. Ihan täyttä sumutusta, että olis työttömyys laskenut, talous kääntynyt nousuun ja valtion velanotto taittunut. Nyt on kohlo vielä kaiken huipuksi lähtenyt yrittäjjiin mukkaan työntekijöitä kyykyttämään.

Vaan suurimpia roistoja ne on nämä Iisalmen Sanomien ketkut. Piilottivat huutolootan nettilehen etusivulta, jottei pääse enää näille kaiken maailman kehveleille ja hupsuille antamaan rakentavaa palautetta. Eihän nämä muuten tiiä yhtään, miten näitä hommia hoidetaan. Tai ainakin tietäsivät, miten niitä ei pidä tehä. Parempi oliskin, ettei tehä yhtään mittään, ihan turhaa hommaa kaikki, kun ei tänne kuitenkaan tule kettään, kun täällä ei ole mittään ja kaikki mitä tehdään ei onnistu kuitenkaan. Hyvvee oli vaan tämä minun aamukahvi, joka nyt näitä retaleita ja tyhjäntoimittajia miettiessä jäähtyi, meni väärään kurkkuun ja jäi lopulta juomatta.

Kirjoittaja on Kiuruveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kesk.) ja äidinkielenopettaja.