Koti hankitaan edelleen pääasiassa omaa asumista varten – ei sijoitusmielessä

Savolainen asuntokauppa: Vanhan sanonnan mukaan Savossa vastuu puhutun kielen ymmärtämisessä on kuulijalla. Lieneekö tässä väitteessä / käsityksessä perää, kun hiukan kevyellä otteella analysoimme kuluneen kesän asuntokauppaa. Totean jo tässä vaiheessa kolumniani, että näkökulmani on hiukan rajoittunut, koska katson maailmaa tietyn alalla toimivan organisaation näkökulmasta.

Kauppa on käynyt suunnilleen viime vuoden tahtiin: Olemme eläneet varsin tavallista asuntokauppavuotta 2010-luvun vuosien vertailussa. Kauppavolyymit, kiinnostavimmat alueet ja hintataso ovat olleet sangen vakaat kuluvana vuotena. Sekä omaa kotiaan myyvät että niitä ostavat ovat ymmärtäneet, että läheskään kaikilla asunnoilla ei myytäessä tehdä voittoa.

Koti hankitaan edelleen pääasiassa omaa asumista varten – ei sijoitusmielessä. Kotia vaihdettaessa on sitä paitsi yleensä kyse tietynlaisesta välirahasta, jolla nykyisestä asunnosta pääsee itselle uuteen kotiin.

Kauppa on yhä enemmän kuluttajavetoista: Vaikka Iisalmi on edelleen hyvä paikka asuntosijoittajan toimia, ei sijoittajia lentele Iisalmen taivaalla sellaisina parvina kuin aikaisemmin. Toki sijoitusasuntoja edelleen ostetaan, mutta ”kansankapitalismiksi” muutama vuosi sitten kasvanut osittain velkavipuinen muutaman asunnon hankkimistoiminta on vähentynyt? Tähän ilmiöön on monta syytä, mutta kehitys on kokonaisuuden kannalta hyvä. Pienten ”asuntokoppien” keskitetty rakentaminen vuokrakäyttöön ei liene pitkässä juoksussa juuri kenenkään etu. Koti siis ostetaan aikaisempaa useammin – omaksi kodiksi.

Kalliitakin koteja on myyty: Iisalmessa ja lähiympäristössä on myyty muutama tavallista kalliimpikin koti. Tämä kertoo siitä, että rahaa omistavilla ihmisillä on halua sijoittaa sitä asumiseen Ylä-Savon ”pääkaupungissa”. Tämä on hyvä asia, sillä ei myöskään varakkaiden kannata lähteä ”merta” edemmäs asumaan. Mielestäni ilmiö, jossa ostetaan kokonaisuudessaan kalliimpaa ja samalla laadukkaampaa asuntokantaa on hyvä ilmiö – myös tällaisia asuntoja rakentaville.

Tarjontaa on edelleen suhteellisen hyvin: Pohjois-Savossa on tälläkin hetkellä tarjolla tuhansia vaihtoehtoja pesän rakentamiseen. Näistä vaihtoehdoista syntyy kauppa todennäköisemmin, jos kauppaa suunnittelevat ovat yhtä mieltä niin kauppahinnasta kuin muistakin keskeisistä ehdoista.

Oma pitkään kokemukseen perustuva suositukseni kotinsa myyntiä suunnittelevalle on kuunnella herkällä korvalla kv-alan ammattilaisen käsitystä hinnasta. Oikealla myyntihinnalla kauppaprosessi saa arvoisena alun, sillä muutama ensimmäinen markkinoilla oloviikko kertoo kodin ”kuumuuden”.

Haasteellisiakin alueita on: Ylä-Savossa on myös alueita, joilla väestö vähenee ja ikääntyy. Tämä vaikuttaa luonnollisesti asuntojen tarjontaan ja kysyntään. Näillä alueilla korostuu asunnon myyntiä hoitavan välittäjän ammattitaito.

Loppukesä on hyvää aikaa tehdä kauppaa: Tällä hetkellä asuntokauppaolosuhteissa ei pitäisi olla mitään sellaista, joka estäisi asunnon vaihtamisen tarpeen tyydyttämisen. Alan ammattilaiset ovat valmiita auttamaan tässä prosessissa.

Kirjoittaja on toimitus-johtaja, varatuomari .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.