Kotimaan matkailu nousee arvoonsa – Suurimmat eurot kotimaiselle matkailuelinkeinolle tuo suomalainen itse

Lomakausi tekee tuloaan, mutta monen matkasuunnitelmat etelän lämpöön ovat peruuntuneet tai muuttuneet. Suomessakin pitkään kasvanut matkailuala on kokenut koronan myötä pahan takaiskun. Perutut kesätapahtumat ovat monelle paikkakunnalle kova kolaus ja Itä-Suomea koettelee myös Venäjältä tulevan matkailun pysähtyminen. Elpyminen voi kuitenkin hiljalleen käynnistyä jo kesällä kotimaan matkailuun nojautuen.

Matkailun merkitys on EU:n kansantaloudelle suuri. Rajuimmin rajojen sulkeminen uhkaa Etelä-Eurooppaa, jossa esimerkiksi talousvaikeuksista kärsineen Kreikan kansantuotteesta viidennes tulee turismista. Matkailun hyytyminen voi vaikuttaa koko euroalueen vakauteen, jos jo ennestään velkaantuneet maat ajautuvat ahdinkoon. Tästäkin syystä EU:ssa valmistellaan matkailun tukipakettia, jonka hyödyntämismahdollisuudet on myös Suomessa selvitettävä.

Matkailualan yrittäjät tarvitsevat nyt yritystoiminnalleen suoraa tukea lomautusten ja konkurssien välttämiseksi ja akuutin kriisin selättämiseksi. Samalla on jo mietittävä, millaisiin ratkaisuihin EU-maat kykenevät yhdessä vapaan liikkuvuuden sallimiseksi ja rajoitusten höllentämiseksi. Etelä-Euroopassa päättäjillä on kova paine avata lomakeskukset mahdollisimman pian. Rajojen avaaminen ei kuitenkaan auta, jos muut maat eivät tee samaa, ja jos ihmiset eivät halua viruksen pelossa matkustaa.

Euroopan komissio yrittää luoda yhteistä linjaa EU-maiden välille. Se julkisti viime viikolla suosituksensa matkailun vaiheittaiseen ja varovaiseen avaamiseen Euroopassa. Suositusten punainen lanka on, että tautitilanteeltaan samankaltaiset, laskevaa trendiä osoittavat maat voivat pohtia matkailun sallimista keskenään yhteisin ehdoin. Komission linja on järkevä. Se etsii tasapainoa terveyden ja talouden välillä, mutta peräänkuuluttaa valmiuksia tuoda rajoituksia pikaisesti takaisin, jos tautipiikki yllättää. Kyse on kuitenkin vain suosituksista. Lopulta on jäsenmaiden käsissä, mitä ne päättävät, yhdessä tai erikseen.

Matkailu on nyt muutoksen ja murroksen edessä. Koronakriisi turvaväleineen ja hygieniaohjeistuksineen voi vaikuttaa matkailijan mielikuviin pitkään. Uudenlainen turvallisuuden ja tilan kaipuu avaavat kuitenkin myös mahdollisuuksia. Luontokohteet ovat jo nostattaneet suosiotaan koronakevään aikana. Patikointipolut, kansallispuistot ja maaseudun rauha voivat kuulostaa jatkossa houkuttelevammilta kuin Välimeren ruuhkaiset rantabulevardit. Nimenomaan puhdas luonto, vesistöt ja mökkikulttuuri ovat Pohjois-Savossakin matkailun kehittämisen kärki ja alueen vahvuus.

Lopulta on meistä jokaisesta kiinni, miten Suomen matkailuelinkeinon käy ja kuinka nopeasti se elpyy kriisistä. Suurimmat eurot kotimaiselle matkailuelinkeinolle tuo suomalainen itse. Kun rajoitukset sen sallivat, lähimatkailu, päiväretket ja kotimaan kauneuden ymmärtäminen ovat tärkeämpiä kuin koskaan.

Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen (kesk. / Renew Europe), joka toimii muun muassa maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Viljelijöiden omaisuudensuoja ajaa tavallisen lain yli – Vaikuttaa siltä, että ympäristöministeriö haluaa vain suojella, hinnalla millä hyvänsä

Sari Essayah kolumnissaan: Suomen ei tule kasvattaa EU-vastuitaan – on edelleen pidettävä kiinni siitä, että jokainen maa huolehtii omasta taloudestaan ja vastaa veloistaan

Kun katu ei täyty askelista – Poikkeusolot näkyvät katukuvassa, kun ihmiset ovat poissa

Kuntatalouden syöksy jatkuu – Ilman valtion kompensaatiota kunnilla ei ole edellytyksiä huolehtia niille säädetyistä tehtävistä

Kotimaan matkailu nousee arvoonsa – Suurimmat eurot kotimaiselle matkailuelinkeinolle tuo suomalainen itse

Tarvitaan ainakin sote-uudistus, sotu-uudistus, kuntauudistus sekä työmarkkina- ja kilpailureformeja – Mitä paremmin talous ja työllisyys vahvistuvat, sitä vähemmän tarvitaan kipeitä toimia

Jo sana nautinto saa monen kasvot vääntymään – Tulee mieleen kaikkea “kiellettyä”

Miksi ihmeessä turvallisuuden mallimaa otti lepsumman koronalinjan kuin me? – Kaikki yhdessä luottavat siihen, että ruotsalaiset ovat oikeassa.

Aikansa alamaisia komenneltuaan diktaattorikin huomaa, että on raskasta, kun pitää aina itse päättää

Halataan heti, kun voidaan! Korona-aika on kirkastanut meille kaikille, että toisen ihmisen läheisyys on hyvinvoinnillemme välttämättömyys