Koulurauhaa: "Olipa nyt alkava lukuvuosi sitten ensimmäinen, neljäs tai kolmastoista, anna hetki itsellesi"

Tämä on sinulle, joka aloitat normaalin arkesi koulun penkillä. Olipa nyt alkava lukuvuosi sitten ensimmäinen, neljäs tai kolmastoista, anna hetki itsellesi. Koulun alku voi jännittää, ärsyttää tai kihelmöidä varpaissa asti.

Ensimmäiset päivät kuluvat siihen, että latautuminen uuteen kouluvuoteen käynnistyy. Ehkä keskityt uuden ympäristön tutkimiseen: missä paikoissa tunnit ovat, ketä kanssani opiskelee tällä kertaa, ovatko opettajat vaihtuneet? Tutulta tuntuvassa paikassa on helppo olla.

Seuraavan kymmenen kuukauden ajan saat eteesi suuren määrän tietoa paperilla, tauluilla, tableteilla ja tietokoneilla. Jokin kiinnostaa luonnollisesti enemmän, toiseen tutustuminen ei innosta ollenkaan. Tieto ei kuitenkaan ilmesty tyhjästä, vaan sillä on tarkoituksensa.

Mieti vaikka lukemista: yleensä lukemaan opitaan ensimmäisellä luokalla. Ilman lukutaitoa on vaikea edetä paitsi koulussa, myös elämässä ylipäätään. Sama pätee moneen muuhunkin opetettavaan asiaan, vaikka niin ei aina uskoisi. Ahkeruus ja sinnikäs yrittäminen palkitaan usein vasta myöhemmin.

Älä siis lannistu, vaikka kaikki tieto ei tartu mukaasi yhdellä kerralla.

Koulussa olet osa suurempaa joukkoa. Yhteisössä eläessä on huomioitava myös muiden ajatukset, tunteet ja mielipiteet. Kun sanomme ääneen, mitä ajattelemme, opimme tuntemaan toisiamme paremmin. Tärkeintä ei ole se, että kertoo ainoastaan oman ajatuksensa, vaan kuuntelee myös toisia. Kuuntelemisesta välittävät myös opettajat ja muut aikuiset. He tekevät töitä sinun eteesi, eivät ärsyttääkseen. Jos kuuntelee koulussa tarkasti, on kotona läksyjen tekeminen usein helpompaa.

Myös omasta aktiivisuudesta tunneilla on hyötyä – kysymisen ja kyseenalaistaminen tärkeys unohdetaan peruskoulussa. Keskustele, vaadi lisää tietoa ja kerro, mitä mieltä itse olet. Avoimesta keskustelusta oppivat kaikki.

Turvallinen koulu on kaikkien etuoikeus. Siksi meidän pitää toimia yhdessä kiusaamista vastaan. Paras sääntö on kohdella muita ihmisiä niin kuin haluaisi itse tulla kohdelluksi. Jos näet tilanteen, jossa toista ihmistä kiusataan, kerro siitä heti eteenpäin. Kiusaaminen voi olla myös sanatonta. Vaikka tuntisit itsesi pieneksi muiden keskellä, et ole yksin. Apua on aina saatavilla.

Koulu vie suuren osan ajastasi, mutta elämää on sen ulkopuolellakin. Tasapainoilu koulun ja harrastusten välillä on haastavaa, mutta viime kädessä palkitsevaa. Parhaimmillaan harrastukset vievät ajatukset muualle, kehittävät muita taitoja ja järjestelevät päivän aikana opittuja asioita. Myös levolla ja unella on elintärkeä rooli koulussa jaksamisen kannalta. Useinkaan puhelinta ei tarvitse kantaa sänkyyn asti, sillä maailma pyörii ilman sinun läsnäoloasikin.

Koulua ei käydä siksi, että ihmisistä tulisi viisaita. Koulun tehtävä on ohjata jokaista omalla elämänpolulla, jota pitkin kuljetaan hapuilevin askelin. Koulu opettaa myös hyväksymään inhimillisen elämän epäonnistumiset. Opimme, että voisimme elää paremmin.

Nauti tulevasta vuodesta, kokeile ja kysy! Pärjäät varmasti.

Kirjoittaja on 21-vuotias opiskelija ja kaupunginvaltuutettu Iisalmessa (vihr.).

Uusimmat

Kolumnit

Käsityön opettaja ei saanut tuhottua intohimoa – mummon opit ovat säilyneet läpi elämän

Helsingin taidemuseo Amos Rex ei vakuuttanut metsän keskellä kasvanutta – hänet, jonka mielestä museon aalto- ja taivashuoneet tuntuivat hienoilta, haluaisin viedä oikeaan luontoon

Lomailu on taitolaji, jota minä en hallitse – Lomakyvyttömyyteni peittelisin erilaisten kulkutautien alle

Netissä peikot ovat vauhdissa jatkuvasti, eikä niillä ole mitään rajaa – "Joskus sitä vain toivoo, että kaatuisi koko internet"

Muuttaisinko maalle? – "Asunto asuttuna pysyäkseen vaatii asukkaat"

Nuorilla on oikeasti syytä olla huolissaan ilmastonmuutoksesta, sillä heillä on koko elämä edessään

Jostain syystä naisen kehon luonnolliset asiat ovat tietynlainen tabu – "Harva meistä työpaikan kahvihuoneessa toteaa, että onpa kivuliaat kuukautiset menossa!"

Sote hallitsee edus­kun­ta­vaa­leja, mut­ta kes­kus­te­lua pitäisi käydä myös EU:n tu­le­vai­suu­des­ta – "Yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa ratkaistaan Suomen ruoantuotannon tulevaisuus"

Soten kaatuminen tuskin oli suuri yllätys kenellekään – "Mielikuva puheensa pitävästä on vaalikentillä ehkä myönteisempi kuin kärkihankkeensa kanssa äänestyksessä kaatunut"

Sote-uudistus pitää valmistella loppuun parlamentaarisesti ja ripeästi – "Pohjois-Savossa on syytä istua yhteisen heimotulen ympärille miettimään, miten maakuntamme on valmis uusiin linjauksiin"