Koulurauhaa: "Olipa nyt alkava lukuvuosi sitten ensimmäinen, neljäs tai kolmastoista, anna hetki itsellesi"

Tämä on sinulle, joka aloitat normaalin arkesi koulun penkillä. Olipa nyt alkava lukuvuosi sitten ensimmäinen, neljäs tai kolmastoista, anna hetki itsellesi. Koulun alku voi jännittää, ärsyttää tai kihelmöidä varpaissa asti.

Ensimmäiset päivät kuluvat siihen, että latautuminen uuteen kouluvuoteen käynnistyy. Ehkä keskityt uuden ympäristön tutkimiseen: missä paikoissa tunnit ovat, ketä kanssani opiskelee tällä kertaa, ovatko opettajat vaihtuneet? Tutulta tuntuvassa paikassa on helppo olla.

Seuraavan kymmenen kuukauden ajan saat eteesi suuren määrän tietoa paperilla, tauluilla, tableteilla ja tietokoneilla. Jokin kiinnostaa luonnollisesti enemmän, toiseen tutustuminen ei innosta ollenkaan. Tieto ei kuitenkaan ilmesty tyhjästä, vaan sillä on tarkoituksensa.

Mieti vaikka lukemista: yleensä lukemaan opitaan ensimmäisellä luokalla. Ilman lukutaitoa on vaikea edetä paitsi koulussa, myös elämässä ylipäätään. Sama pätee moneen muuhunkin opetettavaan asiaan, vaikka niin ei aina uskoisi. Ahkeruus ja sinnikäs yrittäminen palkitaan usein vasta myöhemmin.

Älä siis lannistu, vaikka kaikki tieto ei tartu mukaasi yhdellä kerralla.

Koulussa olet osa suurempaa joukkoa. Yhteisössä eläessä on huomioitava myös muiden ajatukset, tunteet ja mielipiteet. Kun sanomme ääneen, mitä ajattelemme, opimme tuntemaan toisiamme paremmin. Tärkeintä ei ole se, että kertoo ainoastaan oman ajatuksensa, vaan kuuntelee myös toisia. Kuuntelemisesta välittävät myös opettajat ja muut aikuiset. He tekevät töitä sinun eteesi, eivät ärsyttääkseen. Jos kuuntelee koulussa tarkasti, on kotona läksyjen tekeminen usein helpompaa.

Myös omasta aktiivisuudesta tunneilla on hyötyä – kysymisen ja kyseenalaistaminen tärkeys unohdetaan peruskoulussa. Keskustele, vaadi lisää tietoa ja kerro, mitä mieltä itse olet. Avoimesta keskustelusta oppivat kaikki.

Turvallinen koulu on kaikkien etuoikeus. Siksi meidän pitää toimia yhdessä kiusaamista vastaan. Paras sääntö on kohdella muita ihmisiä niin kuin haluaisi itse tulla kohdelluksi. Jos näet tilanteen, jossa toista ihmistä kiusataan, kerro siitä heti eteenpäin. Kiusaaminen voi olla myös sanatonta. Vaikka tuntisit itsesi pieneksi muiden keskellä, et ole yksin. Apua on aina saatavilla.

Koulu vie suuren osan ajastasi, mutta elämää on sen ulkopuolellakin. Tasapainoilu koulun ja harrastusten välillä on haastavaa, mutta viime kädessä palkitsevaa. Parhaimmillaan harrastukset vievät ajatukset muualle, kehittävät muita taitoja ja järjestelevät päivän aikana opittuja asioita. Myös levolla ja unella on elintärkeä rooli koulussa jaksamisen kannalta. Useinkaan puhelinta ei tarvitse kantaa sänkyyn asti, sillä maailma pyörii ilman sinun läsnäoloasikin.

Koulua ei käydä siksi, että ihmisistä tulisi viisaita. Koulun tehtävä on ohjata jokaista omalla elämänpolulla, jota pitkin kuljetaan hapuilevin askelin. Koulu opettaa myös hyväksymään inhimillisen elämän epäonnistumiset. Opimme, että voisimme elää paremmin.

Nauti tulevasta vuodesta, kokeile ja kysy! Pärjäät varmasti.

Kirjoittaja on 21-vuotias opiskelija ja kaupunginvaltuutettu Iisalmessa (vihr.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.