Kuinka moni ihminen voisi paremmin jos tekisi vähemmän, tyytyisi vähempään, ja saisi näin enemmän?

Kun nykyään kaikenmaailman työpsykologit koettavat ensin selvittää mikä ammatti mahtaisi yksilö X:lle sopia, sitten koettaa hallitus miettiä miten tyypin saisi töihin mahdollisimman ajoissa ja uraputkesta pois mahdollisimman vanhana, siinä välissä koettavat pomot katsoa että työntekijä on niin tehokas kuin suinkin.

Työuupumus on siitä kummallisen harhaanjohtava termi, ettei se suinkaan ole pelkkä työ mikä ihmisiä uuvuttaa. Ihminen on aina tehnyt töitä. Meillä ei ole koskaan ollut niin paljon vapaa-aikaa kuin nyt! Meidät uuvuttaa koko tämä kummallinen käsite “työura” joka tuntuu pitävän sisällään viestin “tätä varten sinun pitää elää”. Joko identiteettimme on kiinni työnimikkessämme tai teemme hullun lailla töitä tienaaksemme rahaa siihen johonkin mikä määrittää meidät, oli se sitten riippuliito, golf, jokavuotiset Thaimaanmatkat, lapset, auto tai talo. Tai kaikki tämä.

En voi olla palaamatta ajatuksissani historian hämäriin ja aikaan jolloin ihmisillä oli tekemistä työn sijaan: päivät kuluivat pesten pyykiä, hankkien ruokaa, katsoen lasten perään…

Siinähän se meni, eläessä. Kyllä kai se väsytti, mutta harva uupui totaaliesti kaikenlaisen joka suunnasta tulevan paineen välissä. Riitti että saa ilmaista itseään jollain tavalla, riitti että oli yhteisö, että oli jotakuinkin terve ja oli tekemistä (työhän ei tekemällä lopu). Enää ei riitä mikään.

Sairauspoissaolot työpaikoilla ovat aika surullisia tilastoja. Se määrä ihmisiä joka vuosittain jää pois töistä psyykkisten vaivojen takia on hirvittävä. Puhumattakaan esimerkiksi selkä- ja pääkivuista, vatsavaivoista tai autoimmuunisairauksista joilla on selkeät yhteydet stressiin.

Kuinka moni ihminen voisi paremmin tai olisi kerta kaikkisen terve jos tekisi vähemmän, tyytyisi vähempään, ja saisi näin enemmän?

Antakaa kun selitän: töissä rahan perässä juokseminen antaa meille vaurautta jolla ostamme kivoja juttuja joita emme voi lopulta käyttää kun olemme tarpeeksi juostuamme sairaita. Vapaa-ajalla statuksen ja elämysten perässä juokseminen antaa ehkä hienoja Facebook-päivityksiä mutta missä välissä me Tunnemme? Missä välissä Elämme?

Japanilainen Ikigai perustuu ajatukseen että ihminen tekisi elämällään jotakin joka yhdistää neljä elementtiä: jotain mistä sinulle maksetaan, missä olet hyvä, mitä rakastat ja mitä maailma tarvitsee, siis “kutsumus, intohimo, osaaminen, elämäntehtävä”. Tuskin toteutuu tämä yhdistelmä monenkaan nykyihmisen elämässä.

Ikävä kyllä me elämme yhteiskunnassa jossa on vaikea pysyä terveenä. Koko ympäröivä länsimainen maailma tuntuu sanovan meille koko ajan “Sinussa on jotain vikaa” jos et tee niinkuin muutkin: herää, tee töitä, saa 1,5 lasta, kuole nopeasti jälkiä jättämättä.

Mitä Sinä voisit tehdä tänään tehdäksesi toisin?

Uusimmat

Kolumnit

On yksi taho, jolta saa luotettavan vastauksen heti mihin tahansa suureen tai pieneen kysymykseen – Jyri Paretskoi kokeili ja sai hilpeitä vastauksia

Heikkoutemme on, että haluamme uskoa uutisiin, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaamme, kirjoittaa Sari Essayah ja povaa koettelemuksia vaalien ajan uutisvirrassa luoviville

Joulukukat tuoksuineen muistuttavat kasvusta, toivosta ja valon tarpeesta – Hyasintin tuoksu leviää huoneeseen kuin joulun hajuvesi

On kiitoksen aika: Iisalmi on upea paikka – ja vielä enemmän

Entä jos äiti karkaisi metsästysseuran majalle viikonlopuksi, niin isä saisi tehdä rauhassa joulusiivouksen – kerrankin!

Ilmiöoppimisessa oppilas määrittelee itse omat tavoitteensa – Ylilyöntejäkin on jo tapahtunut

Pukkia odotetaan – Miljoonia emme maksa, mutta makkarat ja kahvit tarjotaan

Väestöennusteen ei tar­vit­se ol­la it­se­ään to­teut­ta­va – "Ratkaiseva kysymys koko Itä-Suomen elinvoimalle on laadukas ja saavutettavissa oleva koulutus"

Suomalaisen hyvinvoinnin juuret pohjaavat maaseutuun, mutta maaseutu tarvitsee kaupunkeja

Tietotekniikka on hyvä renki, mutta erittäin huono isäntä – "Koodaamisesta ja pelillistämisestä puhutaan koko ajan, mutta ensin pitää osata perustaitoja, jotka eivät tarvitse tietotekniikkaa ensinkään"