Kuinka moni ihminen voisi paremmin jos tekisi vähemmän, tyytyisi vähempään, ja saisi näin enemmän?

Kun nykyään kaikenmaailman työpsykologit koettavat ensin selvittää mikä ammatti mahtaisi yksilö X:lle sopia, sitten koettaa hallitus miettiä miten tyypin saisi töihin mahdollisimman ajoissa ja uraputkesta pois mahdollisimman vanhana, siinä välissä koettavat pomot katsoa että työntekijä on niin tehokas kuin suinkin.

Työuupumus on siitä kummallisen harhaanjohtava termi, ettei se suinkaan ole pelkkä työ mikä ihmisiä uuvuttaa. Ihminen on aina tehnyt töitä. Meillä ei ole koskaan ollut niin paljon vapaa-aikaa kuin nyt! Meidät uuvuttaa koko tämä kummallinen käsite “työura” joka tuntuu pitävän sisällään viestin “tätä varten sinun pitää elää”. Joko identiteettimme on kiinni työnimikkessämme tai teemme hullun lailla töitä tienaaksemme rahaa siihen johonkin mikä määrittää meidät, oli se sitten riippuliito, golf, jokavuotiset Thaimaanmatkat, lapset, auto tai talo. Tai kaikki tämä.

En voi olla palaamatta ajatuksissani historian hämäriin ja aikaan jolloin ihmisillä oli tekemistä työn sijaan: päivät kuluivat pesten pyykiä, hankkien ruokaa, katsoen lasten perään…

Siinähän se meni, eläessä. Kyllä kai se väsytti, mutta harva uupui totaaliesti kaikenlaisen joka suunnasta tulevan paineen välissä. Riitti että saa ilmaista itseään jollain tavalla, riitti että oli yhteisö, että oli jotakuinkin terve ja oli tekemistä (työhän ei tekemällä lopu). Enää ei riitä mikään.

Sairauspoissaolot työpaikoilla ovat aika surullisia tilastoja. Se määrä ihmisiä joka vuosittain jää pois töistä psyykkisten vaivojen takia on hirvittävä. Puhumattakaan esimerkiksi selkä- ja pääkivuista, vatsavaivoista tai autoimmuunisairauksista joilla on selkeät yhteydet stressiin.

Kuinka moni ihminen voisi paremmin tai olisi kerta kaikkisen terve jos tekisi vähemmän, tyytyisi vähempään, ja saisi näin enemmän?

Antakaa kun selitän: töissä rahan perässä juokseminen antaa meille vaurautta jolla ostamme kivoja juttuja joita emme voi lopulta käyttää kun olemme tarpeeksi juostuamme sairaita. Vapaa-ajalla statuksen ja elämysten perässä juokseminen antaa ehkä hienoja Facebook-päivityksiä mutta missä välissä me Tunnemme? Missä välissä Elämme?

Japanilainen Ikigai perustuu ajatukseen että ihminen tekisi elämällään jotakin joka yhdistää neljä elementtiä: jotain mistä sinulle maksetaan, missä olet hyvä, mitä rakastat ja mitä maailma tarvitsee, siis “kutsumus, intohimo, osaaminen, elämäntehtävä”. Tuskin toteutuu tämä yhdistelmä monenkaan nykyihmisen elämässä.

Ikävä kyllä me elämme yhteiskunnassa jossa on vaikea pysyä terveenä. Koko ympäröivä länsimainen maailma tuntuu sanovan meille koko ajan “Sinussa on jotain vikaa” jos et tee niinkuin muutkin: herää, tee töitä, saa 1,5 lasta, kuole nopeasti jälkiä jättämättä.

Mitä Sinä voisit tehdä tänään tehdäksesi toisin?

Uusimmat

Kolumnit

Monta tuliaista on reissuilta hankittu, mutta ainakin nämä ovat jääneet tuomatta

Käsityön opettaja ei saanut tuhottua intohimoa – mummon opit ovat säilyneet läpi elämän

Helsingin taidemuseo Amos Rex ei vakuuttanut metsän keskellä kasvanutta – hänet, jonka mielestä museon aalto- ja taivashuoneet tuntuivat hienoilta, haluaisin viedä oikeaan luontoon

Lomailu on taitolaji, jota minä en hallitse – Lomakyvyttömyyteni peittelisin erilaisten kulkutautien alle

Netissä peikot ovat vauhdissa jatkuvasti, eikä niillä ole mitään rajaa – "Joskus sitä vain toivoo, että kaatuisi koko internet"

Muuttaisinko maalle? – "Asunto asuttuna pysyäkseen vaatii asukkaat"

Nuorilla on oikeasti syytä olla huolissaan ilmastonmuutoksesta, sillä heillä on koko elämä edessään

Jostain syystä naisen kehon luonnolliset asiat ovat tietynlainen tabu – "Harva meistä työpaikan kahvihuoneessa toteaa, että onpa kivuliaat kuukautiset menossa!"

Sote hallitsee edus­kun­ta­vaa­leja, mut­ta kes­kus­te­lua pitäisi käydä myös EU:n tu­le­vai­suu­des­ta – "Yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa ratkaistaan Suomen ruoantuotannon tulevaisuus"

Soten kaatuminen tuskin oli suuri yllätys kenellekään – "Mielikuva puheensa pitävästä on vaalikentillä ehkä myönteisempi kuin kärkihankkeensa kanssa äänestyksessä kaatunut"