Kun nenä vähän vuotaa ja kurkku tuntuu karhealta, rongutaan lääkäriltä antibioottikuuria – "Minä uskon vahvasti, että yskä lähtee yskimällä ja nuha niistämisellä"

Niin kauan kuin on ollut sairauksia, tauteja ja kipuja, on ollut myös tarve parantaa niitä. Ennen nykylääketieteen leikkauksia ja täsmälääkkeitä oli käytettävä niitä konsteja, jotka olivat perimätietona kulkeneet suvussa ja kyläyhteisössä, ajasta toiseen ja ihmiseltä toiselle.

Nykyajasta tarkasteltuna monet kansanperinteestä kumpuavat hoitomuodot vaikuttavat kaikkine loitsuineen, rohtoineen ja kusilöylyineen vähintäänkin eksoottisilta ja jopa hieman epätoivoisilta yrityksiltä parantaa ihmisiä takaisin terveiden kirjoihin. Toisaalta on muistettava, että ennenkin monet myös paranivat, usein mahdollisesti hoidosta huolimatta. Siksi ihmiset uskoivat vahvasti käytettyjen hoitomuotojen toimivan, ja mitä enemmän niihin uskottiin, sitä paremmin ne vaikuttivat. Sama pätee nykyisinkin.

Ennen sanottiin, että jos sauna, viina ja terva eivät auta, on tauti kuolemaksi. Nykytutkimuksen valossa tervaa ei suositella käytettäväksi, koska se sisältää syöpävaarallisia yhdisteitä. Viina on yksi suurimmista kansanterveydellisistä ongelmistamme, joten siitäkin tuntuu olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Sauna sen sijaan on (kohtuudella käytettynä) varmuudella toimiva konsti ainakin joidenkin sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Saunominen alentaa kehon stressihormonien pitoisuuksia ja on hyväksi sydämellekin, sillä erityisesti runsaasti saunovien miesten äkillisten sydänkuolemien riski on paljon pienempi kuin niillä, jotka eivät sauno.

Olen ollut havaitsevinani, että nykyisin monet ihmiset hakeutuvat lääkärin pakeille turhankin herkästi, jopa ennen kuin ovat yrittäneet saunaa parannuskonstina. Kun nenä vähän vuotaa ja kurkku tuntuu karhealta, rongutaan lääkäriltä antibioottikuuria. Nukahtamiseen pitää olla omat pillerit niin vanhemmille kuin lapsillekin, ja heräämiseen sitten tietysti omat troppinsa. On tietenkin hyvä, ettei lääkärin puheille menemistä arastella, mutta liika on aina liikaa.

Minä uskon vahvasti, että yskä lähtee yskimällä ja nuha niistämisellä. Pieniin särkyihin, kolotuksiin ja jumituksiin auttavat lepo ja liike sopivasti annosteltuina. Keho kyllä korjaa itse itsensä, ellei kyseessä ole hyvin vakava tai pitkäkestoinen tauti tai sairaus. Uskon myös, että useimpiin ja tavallisimpiin köhiin ja pikkusärkyihin toimisivat parhaiten ja useimmille potilaille sokeripilleri ja riittävän vakuuttavat sanat, kuten ”Sinä paranet”.

Nykylääketiede on hieno juttu. Minuakin on leikelty useamman kerran, ja olen myös saanut helpotusta olooni lääkkeistä. Silti pyrin siihen, että menen lääkärin juttusille vasta sitten, kun oikeasti siihen on tarve. En tiedä, mutta luulen, että ihmiset luulevat nykyisin entistä useammin tarvitsevansa lääkkeitä ja sairaanhoitoa, vaikka eivät oikeasti tarvitsisikaan. (Tämä ei kuitenkaan päde niin sanottuun miesflunssaan, joka todella vaatii vähintäänkin koko perheen omistautumista sairaan hoitamiselle ja passaamiselle, jotta hän ei menehtyisi tukkoiseen nenään ja 37,5 asteen kuumeeseen.)

Kirjoittaja on iisalmelainen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Toivottavasti kylätie ei enää hiljene – "En voi ymmärtää, miten joidenkin suhtautuminen voi olla niin yksisilmäistä"

Suuria asioita eduskunnassa kesälläkin: "Jos komission esitys hyväksyttäisiin, olisin itse yli 100-vuotias viimeisen lainaerän maksun aikoihin"

Elpymisrahasto vie velkaunioniin: Marinin hallituksella tulisi olla rohkeutta vaatia EU-budjetin ja kriisitoimien pitämistä erillään, kirjoittaa Sari Essayah

Aika ristiriitaista tottelevaisuutta: "Roskat oli laitettu täsmälleen oikeaan paikkaan, mutta sillä erotuksella, että nyt siinä ei ollut roska-astiaa"

Kolumni: Pitääkö olla huolissaan valtion velasta? Pahimmillaan talouden tasapainottaminen voi johtaa "kipupolitiikkaan", kirjoittaa Iivo Polvi

Maatalouden siirtymäkaudesta vakautta – on ratkaisevaa, että Suomen pohjoiset olosuhteet ja erityispiirteet turvemaista lyhyeen kasvukauteen otetaan huomioon

Suunta oikea, matka kesken: Yrittäjien kuntabarometrin tuloksia voi parantaa, kun tekee yhdessä oikeita ratkaisuja yrittäjyyden hyväksi

Uimarannalta puuttuu vessa – pissatako järveen vai puskaan?

Olisi mielenkiintoista tietää se järkeily, jolla sateesta tehdään uhka silloin, kun kasvit ja maat huutavat janoaan

Pullopostia: "Pian lähetys ilmestyi sillan alta jatkaen matkaansa mutkitellen jokeen, sieltä mereen, sieltä valtamereen..."