Lukio opetti

Lukio opetti, että kannattaa olla optimisti ja katsoa maailmaa uteliaana, niin sanotusti kirkkain silmin. Se opetti asettamaan tavoitteita, uskomaan unelmiinsa ja että lähes kaikki on mahdollista. Se opetti ajattelemaan luovasti, ideoimaan projekteja kuin taivaskaan ei olisi rajana ja käyttämään eräänlaista tajunnanvirtatekniikkaa.

Lukio opetti olemaan realisti ja ajattelemaan kriittisesti. On turhaa lähteä opiskelemaan niin sanotusti turhaksi asiantuntijaksi, jos tietää, ettei töitä ole - ainakin ilman varasuunnitelmaa. Lukio opetti kyseenalaistamaan itsemme, muut ja median.

Lukio opetti rakastamaan äidinkieltä ja arvostamaan isänmaata. Se opetti, ettei verojen maksu olekaan hullumpi juttu ja että jokaisen suomalaisen pitäisi äänestää tärkeissä vaaleissa.

Lukio opetti, että kielitaidon kartuttaminen kannattaa. Se kannusti kansainvälisyyteen. Tiet ovat auki kaikkialle, kun maailma globalisoituu.

Lukio opetti ajattelemaan syvällisesti - mutta ei liikaa, koska jotkut asiat ovat juuri sitä, miltä ne näyttävät.

Lukio opetti, että meillä on vaihtoehtoja. Se opetti, että pitää olla utelias ja yrittää parhaansa, mutta jos jokin ei kiinnosta, niin se ei kerta kaikkiaan kiinnosta. Silloin siitä ei kannata tehdä uraa.

Ei minustakaan tule fyysikkoa.

Lukio opetti, että me opiskelijat olemme älykkäitä, tiedämme paljon ja pärjäämme elämässä oikein hyvin.

Se myös sai meidät ymmärtämään, että emme tiedä oikeastaan yhtään mitään, siis isossa mittakaavassa. Elämä on jatkuvaa oppimista, ja taas tänään opimme jotain, mitä emme osanneet eilen. Maailma muuttuu ja tieto muuttuu ja meidän pitää vain pysyä perässä.

Kolme mennyttä vuotta lukiossa olivat hämmentäviä, todella kasvattavia ja sivistäviä. Ne eivät olleet ainoastaan koulukirjojen tankkausta, vaikka ajoittain kaikki pyörikin opiskelun ympärillä. Tärkeimmät opetukset eivät olleet nippelitietoa, vaan suuria asioita.

"Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä." Tämä kuuluisa lainaus on Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssistä. Pikku Prinssi lähtee kiertämään planeettoja ymmärtääkseen maailmasta enemmän ja nähdäkseen, mitä sillä on tarjota. Maassa hän tapaa ketun, joka jakaa hänelle tuon tärkeän opetuksen. Pikku Prinssi oppii matkallaan paljon, mutta lopulta näkee asiat isossa mittakaavassa ja ymmärtää, mikä hänelle on tärkeää.

Kaikki opetukset eivät ole silmien edessä. Lukiossa sain huomata sen. Opin muun muassa, mistä albinismi johtuu, ja osaan nimetä kirjallisuushistorian aikakaudet, mutta nyt lukiopolkua pohtiessani ymmärrän, että lukiosta jäi käteen jotain paljon tärkeämpää.

Ymmärrän nyt, että tässä maailmassa kannattaa pitää mieli avarana. Opittavaa on vielä todella paljon ja joka päivä lisää. Maailma on monimutkainen ja yksinkertainen, ihana ja kamala ja ihan hirvittävän ristiriitainen.

Juurtumalla vain yhdenlaiseen suppeaan ajattelutapaan, tästä maailmasta ei saa paljoa irti.