Miten ikinä lomasi vietätkään, vietä se hyvin

Kesä on jo siinä vaiheessa, että lomakausi on jo täydessä tohinassa. Osa on pitänyt lomansa jo keväällä ja osalla loma häämöttää vielä edessäpäin. Elämäntilanteesta riippuen lomat ovat hyvin eripituisia. Jollain lomaa saattaa olla vain muutamia päiviä, jollain kuukausia. Toisilla lomaa ei ole lainkaan.

Raskaan työn raatajat ovat lomansa ansainneet. Ansaittu lepotauko vietetään parhaaksi katsomallaan tavalla, kukin omalla tyylillään. Osa tykkää puuhastella kaikenlaista kuten kunnostaa taloa, mökkiä ja puutarhaa. Kerätä marjoja pakastin täyteen ja olla luonnon helmassa.

Kesällä Suomen luonto on lumoavan ihana, joten kesästä onkin otettava kaikki ilo irti ja kirmattava luontoon kävelemään, paistamaan makkaraa tai kalastelemaan kesäillassa.

Koska Suomen kesä ei aina näytä parasta puoltaan, moni suuntaa katseensa kesällä kohti eteläistä Eurooppaa. Pitkän talven jälkeen aurinko on kaivattu lisä kesälomalle, joten ei ole lainkaan hullumpi ajatus, että viettää osan lomastaan eteläisemmässä maailmankolkassa. Näkeepähän samalla eri maan kulttuuria ja pääsee maistamaan paikallisia ruokia, pulahtamaan kristallinkirkkaaseen veteen ja katselemaan taivaalla lipuvia pilviä.

Jos ajatus kaukomatkasta ei houkuta, lomatunnelmaan pääsee myös kotimaassa. Kotimaassa matkailu on ekologista ja nopeaa eikä matkustamiseen tarvitse käyttää paljon aikaa. Kesällä Suomi on pullollaan erilaisia tapahtumia.

Tuntuu, että kesällä luonnon kukkaan puhkeamisen myötä koko kansa herää henkiin ja joka kylästä löytyy jos jonkinlaista tapahtumaa letunpaiston SM-kisoista chilinsyönnin kisaan, rakkaasta Eukonkannon MM-kilpailusta puhumattakaan.

Suomessa on kokeiltu kaikenlaista kilpailua, vai mitä mieltä olet heinäpaalinkannon tai wc-rullan heiton SM-kilpailusta? Se ei ainakaan ottanut tulta allensa menneinä vuosina. Voi toki olla mahdollista, että ajoitus oli vain väärä ja kyseisestä kilpailusta tulee tulevaisuudessa hitti.

Ilmakitaransoiton MM-kisat kuulostaa vähintään yhtä hullulta, mutta niin vain suosittu kilpailu porskuttaa eteenpäin. Ilmakitaraa on soitettu Suomessa yli 20 vuoden ajan ja tapahtuma kerää vuosittain osallistujia ja katsojia ympäri maailmaa.

Onneksi lomalla ei ole pakko tehdä mitään vain miellyttääkseen muita. Jos olet haaveillut talven ajan suursiivouksesta, ikkunoiden pesusta tai remontista, niin anna palaa. Oman kätensä jäljet jättävä työ on kieltämättä rentouttavaa ja palkitsevaa. Jos taas suunnitelmissa on olla tekemättä yhtään mitään, tee juuri niin.

Jos aurinko ei näyttäydy niin useasti kuin toivoisit, kurkista silti ulos haukkaamaan happea. Kesällä onkin ihan virkistävää ottaa iisimmin kotona ja ehkäpä imuria voisi ulkoiluttaa normaalia vähemmän, villakoirat kun ei ärise.

Miten ikinä lomasi vietätkään, vietä se hyvin. Ole myös tekemättä mitään, anna aivojen levätä, sillä loma on ennen kaikkea palautumista varten. Loman tarkoituksena on ladata akkuja, jotta pääsee hetkeksi pois tutusta ja turvallisesta arjesta. Mistä tietää, että loma on onnistunut? Lomailun jälkeen on ihanaa palata normaalin arjen pariin.

Kirjoittaja on SavoBlogienkolumisti, joka asuu ja työskentelee Gran Canarialla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.