Naisten jalkapallon MM-kisat ovat mahtava piristysruiske – Ja nyt viimeistään loppuu hokeminen, että ”jalakapallo on vuan ukkojen laji"

Naisten jalkapallon MM-kisat ovat ihastuttaneet koko maailmaa viime viikkojen aikana. Nyt kisat ovat huipentumassa. Jäljellä ovat enää finaali ja pronssiottelu.

Yle teki valtavan kulttuuriteon, kun se päätti näyttää kisojen jokaisen ottelun televisiosta. Ja suomalaisetkin kiittivät. Moni ottelu on noussut aivan kärkeen viikon katsotuimpien ohjelmien listalla. Somekanavat ovat pursunneet kiitosta naisjalkapalloilun tasosta. Studiovieraat ovat saaneet kiitosta, eivätkä suotta. He ovat keskittyneet pääosin pelin analysoimiseen, mikä ei ole viime vuosina ollut itseisarvo.

On totta, että vieläkin naisjalkapalloilussa on vähän liian suuret erot esimerkiksi kisojen heikoimpien ja parhaiden maiden välillä. Esimerkiksi Yhdysvallat pieksi Thaimaan kisojen alkulohkossa 13–0. Mutta muuten naisjalkapalloilu on tasoittunut vuosien saatossa huomattavasti ja kärjen erot ovat niin ikään kaventuneet. Nyt esimerkiksi Hollanti meni loppuotteluun ensimmäistä kertaa koskaan.

On ehkä jokseenkin turha edes vertailla naisten jalkapalloilua miesten vastaavaan, mutta ainakin minä olen suunnattomasti nauttinut, kun olen noin kymmenessä katsomassani ottelussa nähnyt yhden filmaamistapauksen.

Jos muistelee vaikka vuoden takaista kesää, jossa brassitähti Neymar vietti kentän pinnassa noin kymmenen peliminuutein välein seitsemän minuuttia, niin ovat tämän vuoden kisat hakanneet miesten vastaavat sillä sarallla 100–0.

Fanit rakastavat persoonia. Sanavalmiita, taitavia ja yllätyksellisiä pelaajia. Niitä Ranskan MM-kisoissa on riittänyt. Megan Rapinoe, Martha, Wendy Renard vain muutaman luetellakseni. Näistä ehkäpä kaikkien aikojen naisjalkapalloilija Martha antoi Ranskaa vastaan koetun tappion jälkeen sellaisen haastattelun, joka kannattaa kuunnella jokaisen huipulle tähtäävän tyttöjalkapalloilijan: ”On itkettävä alussa, jotta voi hymyillä lopussa”.

Näihin sanoihin haastattelu ja kenties suuren pelaajan viimeiset MM-kisat päättyivät.

Rapinoe on puolestaan tullut tutuksi ahkerana Donald Trumpin kritisoijana. Trump harvoin jää twitter-sodassa kakkoseksi, mutta kun hän vastasi väärälle Rapinoelle, joka on viimeksi kirjautunut Twitteriin vuosia sitten, lienee Trumpinkin aika myöntää tappionsa.

Aikana, jolloin jalkapalloa tulee televisiosta lähes ylitarjonnalla, ovat nämä kisat tuoneet aivan mahtavan piristysruiskeen meidän suomalaisten olohuoneisiin. Ja ehkä viimeinenkin uppiniska voisi lakata paasaamasta, että ”jalakapallo on vuan ukkojen laji, pysykööt akat keittiön puolella”.

Koska jalkapallo kuuluu kaikille, eikä vähiten ainakaan heille jotka ovat joutuneet jo vuosien ajan tekemään hirveän työmäärän sen arvostuksen eteen, jonka he toden totta ansaitsevat.

Kirjoittaja on urheilumaailmasta kiinnostunut ex-ammattijalkapalloilija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.