Nuorilla on oikeasti syytä olla huolissaan ilmastonmuutoksesta, sillä heillä on koko elämä edessään

Koululaisten osallistuminen ilmastolakkoiluun on haihattelua, jolla hyväuskoista nuorisoa aivopestään. Nuoria opetetaan lintsaamaan koulusta mielenosoituksen varjolla, ja heidän oppimisensa kärsii. Suomen osuus päästöistä on promilleluokkaa, joten Suomen toiminnalla, saati koululaisten lakkoilulla ei ole mitään merkitystä.

Tällaista olemme saaneet lukea varsinkin sosiaalisesta mediasta viime aikoina. Ruotsalaisen Greta Thunbergin aloittama ilmastolakkoilu on saanut nuoret havahtumaan ja vaatimaan päättäjiltä ilmastotekoja heti. Monien mielestä tämä on väärin. Nuoret menettävät kaiken aiemmin oppimansa yhden päivän lakkoilun aikana, ja heistä tulee aivopestyjä vihanneksia. Lievimmillään lakkoilu nähdään lapsellisena touhuna, pahimmillaan anarkiaan lietsovana kiihottamisena.

Tällaisen vanhan setämiehen olisi helppo olla kritisoijien kanssa samaa mieltä. Eiväthän nuoret mitään voi tietää, vaan heitä on helppo manipuloida. Heistä on tietenkin kivaa olla poissa koulusta ja osallistua mielenosoituksiin yhdessä muiden kanssa.

Setämiehen olisi helppo unohtaa olleensa tulevaisuudesta huolissaan oleva nuori. Setämiehen nuoruudessa 70-luvulla huolestuttiin ihan aiheellisesti vesien saastumisesta ja vesakkomyrkytyksistä, 80-luvulla marssittiin ydinaseita vastaan. Nyt setämies voisi istua keinutuolissaan vähättelemässä nykynuoria, sillä kyllä maapallo pysyy elinkelpoisena hänen oman elinaikansa.

Setämies unohtaa, että vaikka nuorilta puuttuu elämänkokemusta, niin ei heidän ymmärryksessään mitään vikaa ole. Heillä on oikeasti syytä olla huolissaan ilmastonmuutoksesta, sillä heillä on koko elämä edessään. Kuten eräs nuori sanoi, niin me vanhat kuolemme pois ja jätämme jälkeemme pilatun maapallon.

Voidaan tietysti väitellä ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta siihen. Voidaan jakaa maailman väestö kuuden miljoonan ihmisen populaatioihin ja todeta jokaisen kohdalla erikseen, että heidän toiminnallaan ei ole mitään merkitystä. Voidaan naureskella aina niin ehdottomille nuorille.

En kuitenkaan suosittele naureskelemaan. Nyt ilmastolakkoilevista nuorista iso osa äänestää jo neljän vuoden kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa, ja silloin heidän sanansa painaa. Lakkoilu on keino opettaa yhteiskuntaoppia, kansalaisvaikuttamista ja yhteistoimintaa yhteisten päämäärien hyväksi.

Politiikassa on kyse juuri kaikesta tästä, ja nyt nuoria vähättelevä poliitikko voidaan siirtää tulevaisuudessa syrjään. Osallistuminen mielenilmaisuun on kansalaisen perusoikeus, ja perusoikeudet kuuluvat myös nuorille.

Setämies voi todeta, että onneksi nuoriso ei ole pilalla, vaan se on kiinnostunut vaikuttamaan omiin asioihinsa. Nyt mielenilmaisuihin osallistuvista nuorista osa on tulevaisuuden päättäjiä, ja kaikki ovat äänestäjiä. Tulevaisuus kuuluu heille.

Kirjoittaja on juukalainen paluumuuttaja, juristi ja sisällöntuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.