Nuorten ajatusten vähättely ja lannistaminen ei käy järkeen – "Voit haastaa mielipiteitä, mutta älä tee sitä haastamalla riitaa"

Hei, aikuinen.

Uskon elämänkokemukseen. Uskon, että se tuo mukanaan paljon sellaista tietoa, mitä nuorilla ei ole. Jotkut asiat on opittava iän myötä. Tiedän, että nuoret voivat oppia vanhemmiltaan paljon, ja kuuntelemalla aikuisia he voivat avartaa näkemyksiään.

Uskon myös siihen, että nuorilla on paljon sellaista hyvin ajankohtaista tietoa, mitä kaikilla aikuisilla ei ole. Nuoret ovat usein joustavia ja sopeutuvat helposti ajan mukana tuleviin muutoksiin.

Siitä huolimatta, moni nuori kohtaa jatkuvasti vähättelyä tuodessaan ajatuksiaan julki. Olen kohdannut tilanteita, joissa aikuiset suorastaan lyttäävät nuoren kannan raivokkaasti tai kokonaan kieltäytyvät kuuntelemasta.

On turhauttavaa seurata joidenkin aikuisten kommentointia, kun nuoret omalta osaltaan yrittävät vaikuttaa tai tuoda huoliaan ja ajatuksiaan julki. Jatkuvasti saamme kuulla olevamme sinisilmäisiä tai ymmärtämättömiä yrittäessämme välittää ajatuksiamme toisin ajatteleville vanhemmille ihmisille.

Ajatuksemme sivuutetaan vetoamalla ikään ja elämänkokemuksen puutteeseen. Tällaista kommentointia on viime aikoina ollut esimerkiksi nuorten ilmastomielenosoituksiin tai nuoriin poliittisiin vaikuttajiin liittyen.

Tarkoitukseni ei ole vähätellä elämänkokemuksen arvoa. Olen saanut vanhemmiltani, isovanhemmiltani, opettajiltani ja muilta elämässäni läsnä olleilta aikuisilta paljon arvokasta tietoa ja korvaamattomia opetuksia. Myönnän joskus ajatelleeni sinisilmäisesti, ja on edelleen paljon asioita, joita opettelen ymmärtämään.

Kukaan ei tiedä tai ymmärrä kaikkea, ja se ei haittaa. Me nuoret saatamme joskus olla sinisilmäisiä, ja on varmasti tilanteita, joissa huomauttaminen on aiheellista. Olen tavannut myös kapeakatseisia aikuisia, jotka eivät ole suostuneet näkemään kuin oman kantansa asioihin.

Voimme kyseenalaistaa ja haastaa toistemme mielipiteitä. Se on kehittävää. Joillakin vain on tapana joko kieltäytyä kuulemasta eriäviä näkemyksiä, tai hyökätä näitä näkemyksiä vastaan kynnet ja hampaat edellä.

Tahtoisin useampien ymmärtävän, kuinka toisen eriäviä näkemyksiä voi kuunnella ilman raivokasta omien näkökantojen puolustelua tai toisen osapuolen vihamielistä, lannistavaa vähättelyä. Tässä nuoret voivat oppia aikuisilta ja toisinkin päin.

On tärkeää, että nuoret avaavat suunsa. Me nuoret olemme suuri osa tulevaisuuden maailmaa, siksi meidän mielipiteemme ovat arvokkaita siinä missä aikuistenkin. Omien mielipiteiden muodostaminen ja niiden julkituominen ei ole itsestään selvä taito, mutta se on hyvin olennainen. Näiden ajatusten vähättely ja lannistaminen ei siis käy järkeen.

Nuorten ajattelun nujertamisen sijaan olisi siis tärkeää kannustaa nuoria hakemaan tietoa, muodostamaan omia kantojaan ja pyrkimään vaikuttamaan. Siis aikuinen, ole kiltti ja kuuntele, älä sulje korviasi tai kieltäydy ottamasta vakavasti. Voit haastaa mielipiteitä, mutta älä tee sitä haastamalla riitaa. Nuoret tahtovat tulla kuulluiksi ja ymmärretyiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.