Riikka Pirkkalaisen kolumni: Mitä yhteistä on äitienpäivällä ja politiikalla?

Mitä yhteistä on äitienpäivällä ja politiikalla? Se selviää kolumnin lopussa. Ensin Euroopasta.

Ensi keskiviikkona alkaa Euroopan parlamentin vaalien ennakkoäänestys. Viimeksi, vuoden 2014 eurovaaleissa vain 39,1 prosenttia suomalaisista kävi äänestämässä. Jäimme alle EU-maiden keskiarvon ja jälkeen muista Pohjoismaista, joista esimerkiksi Tanskassa äänestysaktiivisuus oli 56,3 prosenttia.

Euroopan unioni koetaan kaukaiseksi. Se kai on syynä siihen, ettei äänestäminen juuri kiinnosta. Vuosikymmenten kulku ja EU:n laajentuminen on laskenut äänestysaktiivisuutta myös koko unionin alueella. Ainakin suomalaisten kannattaisi kääntää kehityksen suunta monestakin syystä.

Asiallisesti Euroopan unioni on vähintään yhtä tärkeä kuin Suomen eduskunta. Valtaosa eduskunnan käsittelemistä laeista tulee suoraan EU-tasolta, ne vain viedään osaksi Suomen lainsäädäntöä. EU:n laajuisen ilmastopolitiikan kautta määrittyvät mahdollisuudet hyödyntää suomalaisia metsiä, yhteinen maatalouspolitiikka ratkaisee paitsi meidän maanviljelijöidemme tulotason pohjan myös meidän kaikkien kuluttajien osalta sen, voimmeko syödä puhdasta, kotimaista ruokaa. Eduskuntavaalien alla puhuttiin repivästikin maahanmuutosta, nekin ratkaisut tehdään ennen muuta EU-pöydissä.

Puolueilla on hyvin erilaisia tulokulmia Eurooppa-politiikkaan. Toiset kannattavat EU:n yhdentymisen voimakasta yhdentymistä, toiset karsastavat koko unionia. Keskusta suhtautuu EU-politiikkaan hyvin käytännönläheisesti. EU:n kannattaa keskittyä niihin asioihin, joissa rajat ylittäviä päätöksiä tarvitaan: talouskasvuun, turvallisuuteen, järkivihreyteen sekä vastuunkantoon toisistamme. Muut asiat hoidamme, ja haluamme hoitaa vastakin, itse Suomessa.

Kevään eduskuntavaalien jälkeen julkisuudessa on kuohuttanut eurovaaliehdokkaat, jotka ovat juuri tulleet vähän aikaa sitten valituiksi eduskuntaan kansanedustajiksi. Tämä on erikoista. Kahdet vaalit näin lähekkäin tarjosivat oivan mahdollisuuden valita, haluaako toimia poliitikkona kotimaassa vai Brysselissä. Keskustalla ei ole yhtään tuplaehdokasta, vaan heistä jokainen on aidosti hakemassa paikkaa Euroopan parlamentista.

Keskustalaiset tekevät töitä myös sen eteen, että Suomen erityisolosuhteet ja kansallinen etu näkyvät EU:n päätöksissä. Meidän harvaan asutun Itä- ja Pohjois-Suomen asema EU-rahoituksessa on turvattava neuvottelemalla. EU-pöydissä ei pärjätä suurilla puheilla ja populismilla, vaan kovalla perehtymisellä, ratkaisukeskeisyydellä ja työnteolla.

Tänään vietetään äitienpäivää. Äitiys on erityinen lahja, jonka juhliminen joka päivä on sykähdyttävää. Samalla on syytä muistaa heitä, joille tämä päivä on erityisen vaikea. Lapsettomuus on monelle elämän kipein asia. Muistetaan siksi tänään myös heitä, joiden syli on tyhjä.

Olen joskus nähnyt sanonnan ”Vasta äidiksi tullessasi arvostelusi muuttuu vähitellen myötätunnoksi ja ymmärrykseksi.” Sanonta sopii erinomaisesti myös politiikkaan. Enemmän myötätuntoa ja ymmärrystä, vähemmän kärjistävää vastakkainasettelua.

Kirjoittaja on Iisalmessa asuva keskustan puoluesihteeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.