Rinnakkaiseloa susien kanssa - Päivitetty SusiLIFE-hankkeen viestintäkoordinaattorin vastauksella

Pitkähkön urheilutoimittajan urani jälkeen siirryin viime syksynä uutistoimittajaksi.

Mielenkiintoisia aiheita on tullut sen jälkeen eteeni, mutta erityisesti mieleeni jäivät viime vuoden lopulta susi-aiheisten juttujen kirjoittamiset.

Joulukuun puolivälissä kävin Pielavedellä Riistakeskuksen järjestämässä tilaisuudessa, jossa perustettiin uusi reviiriyhteistyöryhmä.

Ryhmä perustettiin, kun pantasusi Lumi asettui elämään Pielaveden, Kiuruveden, Keiteleen ja Pyhäjärven alueelle. (IS puheenaihesarja 17.–19.12.).

Vielä ennen vuodenvaihdetta kävin Vieremällä jututtamassa suden kaatolupaa hakenutta Mikko Huhkamoa, joka pettyi saatuaan kielteisen päätöksen (IS 29.12.).

Huhkamon haastattelun yhteydessä maanviljelijä Esko Luttinen kertoi, että timpurin mitta riittää jo susien jälkien mittaamiseen navetalta. Eli sudet pyörivät alle viiden metrin päässä navetalta.

 

Vaikka toimittajan työssä haluaakin olla mahdollisimman puolueeton, niin kyllä susiasiassa sympatiani kääntyvät näiden haastateltujen ihmisten puoleen. Varsinkin, kun sudet ovat jo aiheuttaneet muun muassa koira- ja lammasvahinkojakin.

Itse olen asunut elämäni kaupungissa, eikä minulla ole minkäänlaisia henkilökohtaisia kokemuksia susista.

Olen aina ajatellut, että susi kuuluu Suomen luontoon. Niin, luontoon eikä ihmisten omenapuiden alle tai navetan kupeeseen.

Kun olen kuunnellut ja jututtanut susialueella asuvia ihmisiä, niin oma maalaisjärkeni ei ymmärrä sitä, miksi haavoittuneita ja pihoihin pyrkiviä susia ei voisi poistaa.

Varsinkin, kun Vieremän ja Sonkajärven suunnalla liikkuva alfapari on niin huonossa kunnossa, että ne eivät kykene enää opettamaan pennuilleen oikeita saalistustaitoja.

Toisaalta, tämäkin on ihmisten aiheuttamaa, sillä tästä kyseisestä alfaparista on löydetty tutkimuksissa hauleja.

 

Ennen joulua tein vielä uutisen koskien edellistä aihetta, jossa kerrottiin, että poliisin ja erätarkastajan muodostama partio pyrkii ehkäisemään susien laitonta tappamista (IS 20.12.).

Partio on osa kuusivuotista EU:n rahoittamaa SusiLIFE-hanketta, jonka tavoitteena on edistää ihmisen ja suden rinnakkaiseloa.

Pielaveden tilaisuudessa esiteltiin tätä SusiLIFE -hanketta. Mieleeni jäi erityisesti se, että hankkeelle on tulossa omat facebook -sivut, jossa tiedotetaan hankkeen etenemisestä ja tuloksista.

Tämän vuoden puolella olen seurannut melkeinpä joka päivä, millaista tietoa sinne SusiLIFE -sivustolle jaetaan?

Ilmeisesti ihmisen ja suden rinnakkaiselo on ollut tämän vuoden puolella hyvin sopusointuista, sillä kohta kuukauteen facebook -sivuille ei ole tullut yhtään uutta päivitystä.

Tätä kuitenkin hieman epäilen, ja odotankin innolla sitä ensimmäistä uutista, mikä ylittää uutiskynnyksen SusiLIFE -sivustolla.

Meidän lehdessämme susiaiheet kiinnostavat lukijoita kovasti, ja ylittävät uutiskynnyksen. Niinpä otamme mielellään juttuvinkkejä vastaan, miten rinnakkaiselo Ylä-Savossa susien ja ihmisten kanssa sujuu.

 

Kirjoittaja on Iisalmen Sanomien toimittaja.

jani.haanketo@iisalmensanomat.fi

 

PÄIVITETTY 29.1. KELLO 13.04

SusiLIFE-facebooksivustolle tuli uusi päivitys pian sen jälkeen, kun tämä pakina julkaistiin Iisalmen verkkosivuilla keskiviikkoaamuna 29.1.

Pakinan kirjoittaja sai myös vastauksen SusiLIFE -hankkeen viestintäkoordinaattori Iina Ala-Kurikalta sähköpostilla:

”Kiitos susia ja SusiLIFE-hanketta koskevasta jutustasi tänään Iisalmen Sanomissa. On myös ilahduttavaa kuulla, että olet löytänyt some-kanaviemme äärelle! Tosiaan Facebook-tilimme on ollut varsin hiljainen viimeisen kuukauden ajan".

"Hankkeessamme on edessä EU:n monitorointikokous. Se tarkoittaa sitä, että kaikki partnerit valmistelevat tällä hetkellä työsuunnitelmia ohjaamaan seuraavan kuuden vuoden työtä. Hanke on vasta aivan alussa, ja siksi tiedotettavaakin on vielä varsin vähän. Tällä hetkellä rakennamme kovaa tahtia hankkeelle verkkosivuja. Etusivu löytyy jo osoitteesta www.susilife.fi”, Ala-Kurikka vastaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.