Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu

Kunnioitettavan uran politiikan parissa tehneet Seppo Kääriäinen ja Tapanin Tölli ovat molemmat tuoneet julkisuudessa esille havaintojaan siitä, kuinka politiikka on muuttumassa pitkäjänteisestä yhteisten asioiden hoitamisesta huomiohakuiseen ja pinnalliseen kekkulointiin ja tahalliseen väärinymmärtämiseen.

Lööpeissä paistattelevat eniten ne poliitikot, jotka nokkelimmin sanankääntein vastustavat jotain, mitä kukaan ei edes ole sanonut. Oman viiteryhmän ja potentiaalisen äänestäjäkunnan liehakoiminen ja kohulausuntojen antaminen ovat nykyisin tärkeämpiä tehtäviä kuin asioihin syvällisesti perehtyminen ja sinnikäs työskentely vaikeidenkin päätösten parissa.

Nämä muutokset politiikan tekemisessä (edistyksestä ei parhaalla tahdollakaan voi puhua) ovat jollain tapaa aikamme kuva.

Kaikki-mulle-tässä-heti-nyt-ajatukseen tottuneet, toisaalta yksilöllisyyttään, toisaalta ryhmäidentiteettiään esille tuovat, itsensä mielellään uudistus- ja edistysmielisiksi mieltävät ”uusien tuulien poliitikot” rakastavat väittelyä, sormella osoittelua ja syyllisten etsimistä, mutta heidän oma antinsa maan kehittämisen ja ratkaisujen keksimisen saralla on olematonta.

He ovat olemassa vastustaakseen jotain, jolle heillä ei ole osoittaa järkevää vaihtoehtoa. He kylläkin lupautuvat tarjoamaa kaikille lisää kaikkea hyvää, mutta eivät kerro, miten se käytännössä hoidetaan ja maksetaan. Samaan hengenvetoon he kuitenkin moittivat niitä, jotka esittävät ratkaisuja hyvinvointivaltiomme ylläpitämiseksi.

Politiikan karnevalisointi on irvokasta pelleilyä kansalaisten kustannuksella. Huomiota riekkumisella ja vääristelyllä kyllä saa, tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa ja innokkaita selkääntaputtelijoita, mutta ei sillä ole mitään tekemistä oikean vaikuttamisen tai asioiden hoitamisen kannalta.

Ahkera, tunnollinen, työteliäs, asiallinen ja asioihin perehtynyt kansanedustaja ei tietenkään ole niin mediaseksikäs kuin toisia piikittelevä sukkeluuksien laukoja, jolla ei kuitenkaan ole mitään varsinaista sanottavaa.

Syytä on niin mediassa, itse kansanedustajissa kuin myös meissä itsessämmekin: mitä me arvostamme, mitä me haluamme, mitä me sosiaalisessa mediassa jaamme?

Ne, jotka ovat tottuneet hoitamaan asioita maltillisesti keskustellen ja yhteisymmärrykseen pyrkien, ovat varmasti olleet typertyneitä eduskunnan muuttuneesta toimintakulttuurista, jossa arvokkuus, asiallisuus ja kunniallisuus ovat enää jäänteitä menneestä.

Tilalle on tullut sirkusmainen identiteettipolitiikka, jossa keskitytään löytämään vihollisia muualta ja pöyhkeillään omalla erinomaisuudella. Yhteinen etu onkin nykyisin termi, jota käytetään enää vain harvoin, koska se edellyttäisi jonkinlaista yhteistä ja yhtenäistä kansaa, jonka eteen ponnistella. Politiikasta on tullut taistelua eri vihollisleirien välillä, ja eduskunta on alkanut muistuttaa entistä enemmän sirkusta tai lastentarhaa.

Ilman seppokääriäisiä eduskunnan arvovalta ja uskottavuus kärsivät pahan kolauksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Kunnat ovat haasteiden edessä – "Ilman työpaikkoja ei vetovoimaa ole"

Äitini opetti, että mikään ei ole ikinä ”ihan sama” – Kun olet jotain mieltä asiasta, sano se ääneen

Tärkeää on erottaa se, missä on ongelma ja missä ratkaisu – Biotalous on pop!

Ehkä syntyvyys laskee, koska nuoret parit tuijottavat kännykän ruutua silloin kun pitäisi katsoa toista silmiin

Elämään leppoistaminen – Aikana, jolloin kaikkea on liikaa, etsitään sitä, mikä ennen oli arkea

Talven taitoksia – "Jos uskomme elämään kuin lapset ja eläimet, merkitsevät lumienkelinkuvat hengen riemastusta, spontaania rakkautta ja halua suojella luontoa"

Ta-vu-tet-tu mie-li-pi-de-teks-ti – Lu-ke-maan op-pi-mi-nen on ko-ko per-heen jut-tu

Kun luonto kutsuu – "Suoli puolivallattomasti kesähousuihin tyhjentyen tein kömpelön syöksyn baarin ovelle"

Metsän sielu vei sydämeni – "Olen iloinen, että löysin tämän harrastuksen uudelleen"

Politiikkaa lautasella – "Pelkällä vedellä eivät hampaat kehity tai luusto pysy kasassa"