Sokerihuuruinen visiitti kotimaahan– "Kaikki on tuttua, mutta kuitenkin jollain tapaa erilaista"

Yhdeksän kuukauden poissaolon jälkeen tuntui hyvältä päästä käymään kotimaassa. Viime syksynä koti löytyi Atlantin valtameren saarelta Gran Canarialta. Aika on kulunut töitä tehden ja tutustuen uusiin kotikulmiin.

Täkäläinen kulttuuri, ilmasto ja ruoka tuntuu omalta, mutta mikään ei voita kotimaan kesää. Onneksi kalenteriin oli merkattuna kesäloma, joten kesäkuun koittaessa pyyhälsin lentoliput taskussa Barcelonan kautta valoisaan Suomeen.

Pidemmän tauon jälkeen on aina kummallista palata Suomeen. Kaikki on tuttua, mutta kuitenkin jollain tapaa erilaista kuin pois lähtiessä. Sitä on unohtanut Suomen yöttömän yön maagisen tunnelman sekä sen, että ulkona on valoisaa, kun pitäisi mennä nukkumaan. Näin upeat auringonnousut- ja laskut sekä ihastelin henkeäsalpaavan vihreää luontoa. Pyöräilin ympäri Iisalmen tuttuja katuja muistojen tulviessa mieleeni.

Suomen-reissut ovat tätä nykyä yhtä nostalgiamatkaa, sillä vanha kotikaupunki pitää sisällään paljon muistoja. Loma ei kuitenkaan sujunut täysin menneitä muistellessa, sillä olennaisena osana lomaa oli uusien herkkujen maistelu. Ruokakauppojen hyllyille oli ilmestynyt kasapäin uusia proteiinirahkoja, erilaisia jäätelöitä, vegaanisia ja maidottomia tuotteita.

Kanarian kotikulmille gluteenittomat, maidottomat ja vegaaniset herkut saapuvat jälkijunassa, jos koskaan. Sitä ehtii kuukausien aikana haaveilla erilaisista uutuuksista ja tehdä mielessään ”mitä kaikkea syön loman aikana” -nimistä ostoslistaa. Ihan sama, mistä päin maailmaa saapuu takaisin Suomeen, ruokakauppaan meno tuntuu aina juhlalta.

Leipä- ja maitohyllyt ovat valtavan pitkiä ja uutuustuotteita on tullut poissaolon aikana pilvin pimein. Mikä ihaninta, kaupasta on helppoa löytää aina terveellisiä vaihtoehtoja, Espanjassa kun lisättyä sokeria tuntuu olevan joka paikassa ja purnukoiden sisällön selvitys käy työstä.

Kyselen ystäviltä ja sukulaisilta, mitä uutuuksia kannattaisi ostaa, sillä eihän lomaa kannata tuhlata huonoja uutuuksia maistelemalla. Uutuuksia löytyi kyllä ja niitä tuli maisteltua niin että hameenkaulusta kiristää vieläkin. Loman häämöttäessä takana päin voikin alkaa odottamaan kieli pitkällä mitä uusia innovaatioita tulevaisuus tuo tullessaan. Toivottavasti ensi Suomen-reissulla tulee vastaan ilon pilkahduksia pettymyksen sijaan.

Vaikka olo tuntuu loman jälkeen normaalia tuhdimmalta, loppujen lopuksi näitä kauan haaveilemia uutuuksia tuli maisteltua aika maltillisesti. Kun tutut ja uudet herkut ovat saatavilla, ihan siinä nenän edessä, ei niitä teekään enää niin hanakasti mieli syödä. Kaiken kaikkiaan lomalla on hyvä pitää kohtuus mielessä. Juhannuksena oli ihanaa grillailla ja nauttia herkuista, mutta ai että miten hyvältä tuttu ja turvallinen kaurapuuro maistuukaan herkuttelupäivien jälkeen.

Turvonneen olon ja lomakilojen myötä olikin aika ihanaa palata takaisin Kanarian kotiin ja normaaliin ruokavalioon. Pakko myöntää, että matkalaukkuun saattoi sujahtaa yksi jos toinenkin Suomen tuliainen.

Ihan vain varmuuden vuoksi, jos koti-ikävä sattuisi yllättämään.

Kirjoittaja on SavoBlogien kolumisti, joka asuu ja työskentelee Gran Canarialla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.