Sote-uudistus pitää valmistella loppuun parlamentaarisesti ja ripeästi – "Pohjois-Savossa on syytä istua yhteisen heimotulen ympärille miettimään, miten maakuntamme on valmis uusiin linjauksiin"

Mietin tovin tätä tekstiä kirjoittaessani, kuinka ilmaisen sen, että sote-uudistus kaatui. No, se kaatui.

Sote-uudistusta odotettiin ja odotetaan yhä edelleen. Olisi ollut suotavaa, että vuosikausien veivaamisen jälkeen olisi päästy yksi askel eteenpäin. Uudistuksen siirtyminen taas tulevaisuuteen nostaa esiin erityisesti kunnissa monta mietettä.

Yksi näistä on se, miten hoitaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järkevästi tilanteessa, jossa niihin lohkeaa noin 60 prosenttia kuntien menoista? Toivon aidosti, ettei yhdessäkään Suomen kunnassa lähdetä hätiköityihin ratkaisuihin, sillä ne murentavat toivetta yhtenäisestä järjestelmästä. Onneksi meillä on voimassa vuoteen 2022 saakka rajoituslaki, joka estää kovimmat irtiotot.

Hoitopolku perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon ja sieltä takaisin ontuu. Niin kauan kun emme saa tätä kuntoon ovat kustannussäästöjen saamiset monin osin utopiaa.

Kunnolliset hoitoketjut säästävät paitsi rahaa, myös elinvuosia. Mitä pienemmällä viiveellä ja mitä paremmin potilas ohjautuu oikeaan osoitteeseen, sitä parempi on hänen ennusteensa palata takaisin arjen rattaaseen – jos näin halutaan ajatella. Kustannukset kun eivät synny vain hoidosta, vaan tarkastelussa tulee huomioida vaihtoehtoiskustannukset aina taksikyydeistä menetettyyn työpanokseen.

Tunnustan olevani valinnanvapausskeptikko ja ennen terveystaloustieteen pro gradu -tutkielmani tekoa vastustin ajatusta valinnanvapauden minkäänlaisesta lisäämisestä lähes kategorisesti. Mieleni kuitenkin muuttui asiaan syvennyttyäni. Useat terveydenhuollon perustason palvelut vertautuvat palveluhyödykkeisiin, jolloin valinnanvapaus voi toimia.

Valinnanvapaus tulee todennäköisesti olemaan osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa tavalla tai toisella, eikä se välttämättä ole huono asia. Meillä Ylä-Savossa toteutetut pilotit antavat hyvää osviittaa tästä.

Erikoissairaanhoito taas on sellainen toimintaympäristö, jossa valinnanvapautta en voi nähdä järkevänä. Toimintaympäristön pirstaloitumisen myötä menetettäneen skaala- ja mittakaavaedut, joita erikoissairaanhoidon tuottamisessa kiistatta esiintyy.

Jos jotain lohtua tilanteeseen hakee, niin muutama tovi tässä konkurssissa ei paljoa tunnu. Eduskuntavaalien jälkeen tietänemme uuden hallituksen päälinjaukset siihen, miten sosiaali- ja terveydenhuolto lopulta uudistetaan.

Kaiken järjen mukaan tässä mukana on merkittävästi elementtejä nykyisestä valmistelutyöstä, jolloin maakunnissa tehty työ ei jää hyödyntämättä.

Pohjois-Savossa onkin syytä istua yhteisen heimotulen ympärillä ja miettiä, miten maakuntamme on valmis uusiin linjauksiin. Tanssimaan ei pidä alkaa, vaikka se äkkiseltään voisi jotain houkuttaa. Kestävin ratkaisu meillä rakennetaan maakunnan mittakaavassa.

Kansallisesti uudistus tulee valmistella loppuun parlamentaarisesti ja ripeästi. Yhteisiä nuotioita tarvitaan niin maakunnissa kuin eduskuntapuolueidenkin kesken.

Kirjoittaja on Iisalmen kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kesk.).

Uusimmat

Kolumnit

Netissä peikot ovat vauhdissa jatkuvasti, eikä niillä ole mitään rajaa – "Joskus sitä vain toivoo, että kaatuisi koko internet"

Muuttaisinko maalle? – "Asunto asuttuna pysyäkseen vaatii asukkaat"

Nuorilla on oikeasti syytä olla huolissaan ilmastonmuutoksesta, sillä heillä on koko elämä edessään

Jostain syystä naisen kehon luonnolliset asiat ovat tietynlainen tabu – "Harva meistä työpaikan kahvihuoneessa toteaa, että onpa kivuliaat kuukautiset menossa!"

Sote hallitsee edus­kun­ta­vaa­leja, mut­ta kes­kus­te­lua pitäisi käydä myös EU:n tu­le­vai­suu­des­ta – "Yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa ratkaistaan Suomen ruoantuotannon tulevaisuus"

Soten kaatuminen tuskin oli suuri yllätys kenellekään – "Mielikuva puheensa pitävästä on vaalikentillä ehkä myönteisempi kuin kärkihankkeensa kanssa äänestyksessä kaatunut"

Sote-uudistus pitää valmistella loppuun parlamentaarisesti ja ripeästi – "Pohjois-Savossa on syytä istua yhteisen heimotulen ympärille miettimään, miten maakuntamme on valmis uusiin linjauksiin"

Vain sellaista politiikkaa voidaan kannattaa, joka takaa turvalliset ja terveelliset elinolosuhteet myös tänään eläville – "Ilmastonmuutoksen torjumisella perustellut päätökset ovat toimineet suomalaisten perusoikeuksien toteutumista vastaan"

Mikael Pentikäinen: Kasvu on hiipumassa, ja julkisen talouden tasapainottaminen veroja korottamalla on tuhon tie

Väestöennuste on märkä kasvoilleni läsähtävä rätti – Silti uskon, että valtavirralle on aina vastavoima ja jostakin löytyy aina se, joka esittää rohkean kysymyksen