Tänäkin päivänä on herätty krapulaan – Millainen maailma olisi ilman alkoholia?

Parkkipaikka-rattijuopolle ehdollista. Maijan tuulilasiin ammuttiin haulikolla. Kännikuskille ehdollista. Riita alkoholista päätyi puukotukseen. Tiistaina ilmestynyt lehti kertoi suurten uutisten ohessa näistä tragedioista käräjäoikeuden asiakirjojen perusteella.

Millainen maailma olisi ilman alkoholia? Jos ei olisi keksitty ollenkaan esimerkiksi viiniä, olutta ja väkeviä?

Alkoholistien lähellä eläneet vastaisivat varmaan epäröimättä, että maailma olisi turvallinen ja väkivallattomampi. Hyvät, mutta herkät ihmiset eivät sairastuisi julmaan sairauteen, joka tuhoaa perheitä.

Arjen tragedioita päivittäin kohtaavat työntekijät eli vaikka poliisi, pelastuslaitos, ensihoito, mielenterveys- ja päihdepalvelut, lastensuojelu ja niin edelleen nyökkäisivät painavasti, että ilmankin tultaisiin toimeen.

Oluita harrastava ystäväni sanoisi, että maailmasta puuttuisi hieno kulttuuri, perintö, toimeentulon lähde sekä kulinaristiset nautinnot.

Absolutisti sanoisi, että olisi kiva ettei tarvitsisi selitellä. Tosin alkoholittomassa maailmassa jokin muu päihde olisi ottanut vallan ja olisi seliteltävä, miksi ei käytä sitä.

Suomen valtio esittäisi kryptisen vuokaavion monopolin ja kansanterveyden suhteesta toisiinsa.

On vaikeaa kuvitella maailmaa, missä ei vertauskuvallisesti oteta kirkkoviiniä tai nosteta yhteistä maljaa juhlaparin kunniaksi, kippis ja skål! Missä hartain mielin syvennyttäisiin kuuntelemaan, miten Jeesus muutti veden vihersmoothieksi. Tai runoudessa kuvailtaisiin kiihkeää rakkautta, joka saa hurmokseen kuin appelsiinimehu aamulla tyhjään vatsaan.

Itselläni ainakin ajatus harhautuu lehtien alkoholipitoisia pikku-uutisia lukiessa kuvittelemaan, millaisessa tilanteessa uutisten takana olevat ihmiset ovat eläneet. Tai mitä he valitsevat tämän jälkeen suunnaksi. Pikku-uutisten taustalla voi olla kauan sitten syntynyt juova, joka on periytynyt joko geeneissä tai opituissa toimintatavoissa. Tai oli vain kurjaa sattumaa, typerä päähänpistos, jonka kruunasi alkoholi.

Joskus pikku-uutiset koskettavat niin, että lähetän ajatuksissani voimia, että asiat lähtisivät parempaan suuntaan. Pikku-uutisiin päätyneet ovat aina jonkun läheisiä. He ovat ihmisiä.

Tänäkin päivänä yläsavolaisissa perheissä ja itsellisissä talouksissa on herätty krapulaan. Tälläkin hetkellä suunnitellaan seuraavaa juomiskertaa, vitkutellaan ettei tarvitsisi mennä kotiin katsomaan mikä meno siellä on, avataan salaa tai reteästi juomia, riidellään siitä mikä määrä juomista on ongelma, kuittaillaan että mitäs tuosta ja koetaan kaikenlaista vihaa, häpeää ja turhautumista. Itsensä ja toisten kanssa. Tänäänkin aloitetaan matkoja oikeudenkäynnin ja pikku-uutisen päätähdeksi.

Määrällä ei ole oikeastaan väliä, vaan sillä aiheuttaako alkoholinkäyttö ongelmia vuorovaikutukseen. Meillä on vahva vaikenemisen kulttuuri alkoholin kanssa. Voimia muuttaa sitä asiaa tänäänkin. Tyyneyttä hyväksyä se, että alkoholin kanssa on opittava elämään.

Kirjoittaja on Iisalmen Sanomien kolumnisti.

Uusimmat

Kolumnit

Helsingin taidemuseo Amos Rex ei vakuuttanut metsän keskellä kasvanutta – hänet, jonka mielestä museon aalto- ja taivashuoneet tuntuivat hienoilta, haluaisin viedä oikeaan luontoon

Lomailu on taitolaji, jota minä en hallitse – Lomakyvyttömyyteni peittelisin erilaisten kulkutautien alle

Netissä peikot ovat vauhdissa jatkuvasti, eikä niillä ole mitään rajaa – "Joskus sitä vain toivoo, että kaatuisi koko internet"

Muuttaisinko maalle? – "Asunto asuttuna pysyäkseen vaatii asukkaat"

Nuorilla on oikeasti syytä olla huolissaan ilmastonmuutoksesta, sillä heillä on koko elämä edessään

Jostain syystä naisen kehon luonnolliset asiat ovat tietynlainen tabu – "Harva meistä työpaikan kahvihuoneessa toteaa, että onpa kivuliaat kuukautiset menossa!"

Sote hallitsee edus­kun­ta­vaa­leja, mut­ta kes­kus­te­lua pitäisi käydä myös EU:n tu­le­vai­suu­des­ta – "Yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa ratkaistaan Suomen ruoantuotannon tulevaisuus"

Soten kaatuminen tuskin oli suuri yllätys kenellekään – "Mielikuva puheensa pitävästä on vaalikentillä ehkä myönteisempi kuin kärkihankkeensa kanssa äänestyksessä kaatunut"

Sote-uudistus pitää valmistella loppuun parlamentaarisesti ja ripeästi – "Pohjois-Savossa on syytä istua yhteisen heimotulen ympärille miettimään, miten maakuntamme on valmis uusiin linjauksiin"

Vain sellaista politiikkaa voidaan kannattaa, joka takaa turvalliset ja terveelliset elinolosuhteet myös tänään eläville – "Ilmastonmuutoksen torjumisella perustellut päätökset ovat toimineet suomalaisten perusoikeuksien toteutumista vastaan"