Tiimien yhteishenki syntyy, kun pidetään yhdessä myös hauskaa – keskittymisen tilaan taas pääsee vaikkapa rituaalien avulla

"Tehhään yhessä" oli otsikkona taannoisella Ylä-Savon kuntien yhteisellä kulttuuritoiminnan kehittämishankkeella. Siinä haettiin toimintamalleja, joissa yhteistyöllä ja vähiä rahoja yhdistämällä saataisiin aikaan enemmän.

"Tehhään yhessä"-ajatus on siirtynyt moneen muuhunkin toimintaan täällä meidän alueellamme ja muuallakin ja samoista syistä.

Tiimityö on ajanmukainen termi. Tiimit pyrkivät tietysti hyvin toimivaan yhdessä tekemiseen.

Ei kuitenkaan riitä, että niillä on vain yhteisiä toiminnallisia tavoitteita. Vastuussa olevien pitää pystyä luomaan tekijätiimille hyvä yhteishenki.

On siis tehtävä yhdessä muutakin kuin määrättyjä työtehtäviä tai harrastuksen kohdalla vain harrastukseen liittyviä käytännön toimintoja.

Pitää olla myös ekspressiivistä toimintaa, että välineellisiin tavoitteisiin päästäisiin. Pitää siis myös pitää yhdessä hauskaa, viihtyä ryhmän jäsenenä ja tuntea muut.

Esimerkiksi kuoroharrastuksessa tämä tarkoittaa sitä, että kuorolaiset eivät vain käy harjoituksissa ja viikonloppuleireillä ja sitten laulamassa konserteissa tai muissa tilaisuuksissa. He viettävät tarkoituksella vapaa-aikaakin yhessä – käyvät vaikkapa saunomassa loppukesästä ennen kuin kuorokausi alkaa tai lähtevät yhteiselle ulkomaanmatkalle.

Moni etsii itselleen harrastuksen, että pääsisi irti arkikuvioista ja voisi unohtaa mieltä kaihertavat huolet ainakin pariksi tunniksi.

Harrastuksen pitää tietenkin olla mukava ja mieluinen. Harrastukseenkin voi liittyä jopa todella vaativia päämääriä, mutta pinnistely harrastustavoitteissa on toisenlaista kuin vaikkapa työ- tai perhevelvoitteet, joilla saattaa olla todella kauaskantoisia seurauksia. Esimerkiksi lääkäri ei saa herpaantua työhönsä keskittymisestä.

Toki on harrastuksia, vaikkapa lentäminen, jossa keskittymisen herpaantuminen voi olla kuolemanvakavaa, mutta harvoja sellaiset harrastukset ovat.

Noloja herpaantumiset sen sijaan voivat olla.

Jos vaikka kuorolaisena yhtäkkiä esiintymisen aikana harhautuu ajattelemaan jotakin ihan muuta kuin sillä hetkellä esitettävää laulua, putoaa melko varmasti omasta äänestään niin, että jopa yleisö sen huomaa.

Joka tapauksessa keskittyminen on avainsana sekä ammatillisessa että harrastuksiin liittyvässä työssä.

Keskittyminen myös auttaa irrottautumaan arjesta. Kun maalaa taulua tai rassaa vanhaa autoa kesäkuntoon, tekemiseen keskittyy niin, että ajankulua ei huomaa.

Joskus työssäänkin pääsee täydelliseen keskittymisen tilaan. Kun tekeminen ei ole liian vaativaa tai helppoa, saavuttaa optimaalisen tilan, siis saa flow-kokemuksen.

Silloin kaikki tuntuu helpolta ja tekeminen virtaa kuin itsestään.

Keskittymisen tilaan pääsee vaikkapa toistuvien tapojen avulla.

Jokaisella on omat rituaalinsa, joiden avulla siirtyä hälystä ja hässäkästä keskittyneeseen tekemisen tilaan. Tiimillä ne voivat olla yhteiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.