Tunnelukot vaikuttavat kaikkiin ihmissuhteisiimme – Oletko pakenija, antautuja vai hyökkääjä?

"Vaikka en elä täydellistä elämää, valitsen enemmän ja enemmän tuntea iloa olosuhteista huolimatta.” (M. Chambers)

Elämässä on vaiheita, joiden keskellä voi olla vähän vaikutusmahdollisuuksia tai prosessit ovat pitkiä. Voit tuntea olevasi tilanteen armoilla. Erityisesti näissä tilanteissa on tarpeen kohentaa omaa olemista niillä keinoilla, joilla siihen voi vaikuttaa.

Akuutin tilanteen nostamien tunteiden purkaminen sekä aiemmin rakentuneiden tunnelukkojen käsitteleminen auttaa voimaan paremmin ja valitsemaan omaa hyvinvointia tukevaa ajattelua ja käyttäytymistä. Kriisi on itse asiassa oivallinen tilaisuus purkaa automatisoituneita ajatus- ja toimintamallejaan tietoisesti.

Mitä tunnelukot ovat?

Kimmo Takanen kertoo kirjassaan Tunne lukkosi (2011), miten tunnelukot vaikuttavat kaikkiin ihmissuhteisiimme. Ne vaikuttavat motiiviin, jonka vuoksi hakeudumme toisten seuraan ja siihen, miten pari- tai ystävyyssuhde toimii. Ne vaikuttavat tapaamme olla toisten kanssa ja suhtautua elämään.

Emme voi pitkäjänteisesti kohottaa ihmissuhteidemme laatua tai onnellisuuttamme, mikäli emme tiedosta tunnelukkojamme ja prosessoi niitä.

Tunnelukko on lapsuuden perheen olosuhteissa opittu haitallinen tapa kokea, ajatella ja käyttäytyä. Tunnelukko syntyy, kun lapsen emotionaaliset ydintarpeet, tai osa niistä jää täyttämättä ja lapsi pyrkii kompensoimaan tätä vaille jäämistä omalla ajattelullaan ja toiminnallaan. Luulen, että näin on ainakin joiltain osin tapahtunut useimmille meistä.

Kun kasvuolosuhteissa kehittynyt tunnelukko aktivoituu aikuisuudessa, lukitumme tiedostamattamme toimimaan lapsena opittujen selviytymiskeinojen mukaisesti. Tilanne, joka muistuttaa meitä epämiellyttävästä kokemuksesta aktivoi tunnelukon toimintaan, vaikka emme välttämättä itse tiedostaisi edes mistä on kyse.

Tunnelukot saavat meidät muun muassa uhrautumaan läheisissä ihmissuhteissa ja alistumaan vaativan ihmisen kanssa. Ne saavat meitä kaventamaan mahdollisuuksiamme. Tunnelukot myös saavat meidät vaatimaan itseltämme täydellisyyttä tai välttelemään haasteisiin tarttumista. Tunnelukkojemme vuoksi ajaudumme myös riippuvuuksiin. Tunnelukkojen vuoksi toistamme kerta toisensa jälkeen toimimattomia tapoja selvitä elämän ongelmista.

Tunteemme eivät ole varsinainen ongelma, vaan se, miten ne suorastaan pakottavat meitä ratkaisemaan aikuisessa elämässä ja esimerkiksi parisuhteessa ilmentyneet ongelmat lapsen oppimin keinoin. Sen vuoksi suhteissa tulevat tasaisin väliajoin esiin lapsenkaltaiset käyttäytymismuodot: yksi mököttää tai pakenee, toinen antaa periksi tai ei halua kantaa vastuutaan ja kolmas hyökkää, ellei saa asiaansa perille.

Oletko tutustunut tunnelukkoihisi? Oletko pakenija, antautuja vai hyökkääjä?

Kirjoittaja on FT, vapaa kirjoittaja ja hyvinvointivalmentaja.

Uusimmat

Kolumnit

Heikkoutemme on, että haluamme uskoa uutisiin, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaamme, kirjoittaa Sari Essayah ja povaa koettelemuksia vaalien ajan uutisvirrassa luoviville

Joulukukat tuoksuineen muistuttavat kasvusta, toivosta ja valon tarpeesta – Hyasintin tuoksu leviää huoneeseen kuin joulun hajuvesi

On kiitoksen aika: Iisalmi on upea paikka – ja vielä enemmän

Entä jos äiti karkaisi metsästysseuran majalle viikonlopuksi, niin isä saisi tehdä rauhassa joulusiivouksen – kerrankin!

Ilmiöoppimisessa oppilas määrittelee itse omat tavoitteensa – Ylilyöntejäkin on jo tapahtunut

Pukkia odotetaan – Miljoonia emme maksa, mutta makkarat ja kahvit tarjotaan

Väestöennusteen ei tar­vit­se ol­la it­se­ään to­teut­ta­va – "Ratkaiseva kysymys koko Itä-Suomen elinvoimalle on laadukas ja saavutettavissa oleva koulutus"

Suomalaisen hyvinvoinnin juuret pohjaavat maaseutuun, mutta maaseutu tarvitsee kaupunkeja

Tietotekniikka on hyvä renki, mutta erittäin huono isäntä – "Koodaamisesta ja pelillistämisestä puhutaan koko ajan, mutta ensin pitää osata perustaitoja, jotka eivät tarvitse tietotekniikkaa ensinkään"

Olisin valmis maksamaan satasia yhdestä vaatteesta, jos se oikeasti kestäisi käyttöä: miksi meille myydään tällaisena aikana näin kestämättömiä tuotteita?