Työpaikat ovat asuntokaupankin vahva vauhdittaja – Jokainen voi omilla valinnoillaan auttaa Ylä-Savon elinvoimaisuuden säilymistä

Näkökulman pohja: Viime vuosikymmenen lopulla niin pääkaupunkiseudun ”paikallismedia” Helsingin Sanomat kuin Ylä-Savon päämedia Iisalmen Sanomat kirjoittivat Iisalmen asuntomarkkinasta. Kumpikin lehti teki tämän omista lähtökohdistaan ja ehkä ainakin pääkaupungin lehti hiukan valikoiduilla faktoillakin.

Kummankin lehden näkökulmalla on perusteensa, mutta totta on sekin, että Helsinki on aivan liian syrjässä henkilölle, jolla on työpaikka Iisalmessa. Viimeksi mainitun henkilön on parasta ja edullisunta asua Iisalmessa taikka sen ympäristökunnassa.

Toimiva asuntomarkkina: Viime vuosikymmenen viimeisten vuosien asuntokauppamäärä osoittaa selvästi, että Iisalmessa on toimiva asuntomarkkina. Kauppaa on tehty määrällisesti hyvin ja erilaisten segmenttien asunnoista. Virranpuistoon nouseva ”Iisalmen portti” osoittaa uudistuotannon tarpeen ja kysynnän Ylä-Savon ”pääkaupungissa”.

Asuntomarkkinassa toimivaa auttaisi markkinan kokonaiskuvan muodostamisessa se, että kaikki kiinteistönvälitysliikkeet toimittaisivat kauppatietonsa kv-alan yhteiseen markkinalähteeseen KVKL:n HSP-palveluun.

Olemme astuneet 2020-luvulle: Ylä-Savon veturiyrityksillä on mennyt viime vuosina lujaa, ja tämän menon toivotaan jatkuvan alkaneellakin vuosikymmenellä. Työpaikat ovat asuntokaupankin vahva vauhdittaja ja uudistuotannon rakentamisen kannustaja.

Alkanut vuosi antaa aiheen olettaa asuntokaupan jatkuvan viime vuoden tapaan.Haasteena Ylä-Savossa kuten niin monella muullakin paikkakunnalla maassamme on väestökehitys: syntyvyyden väheneminen, synnytysiässä olevien naisten muutto kasvukeskuksiin, väestön väheneminen yleisestikin sekä jäljelle jäävän väestön ikääntyminen.

Toimet vakaan tulevaisuuden rakentamiseksi: Jokainen meistä voi omilla valinnoillaan auttaa Ylä-Savon elinvoimaisuuden säilymistä ja jopa paranemista: Käyttämällä alueella olevia palveluja, perustamalla tänne yrityksiä sekä perustaa ”kotipesä” alueella vahvistetaan positiivista kierrettä.

Palvelut säilyvät alueella, ja ihmisillä ovat edellytykset hyvään elämään. Jos taas näin ei toimita, vahvistetaan valitettavasti toiseen suuntaan kulkevaa kehitystä – mikä ei ole hyvä asia sen paremmin alueen kuin sillä asuvien ihmisten kannalta.

Tehdään yhdessä hyvä asuntokaupan vuosikymmen 2020: Kuluvallakin vuosikymmenellä ihmisillä on elämäntilanteiden muutosten johdosta tarvetta kodinvaihtoon. Edelleen rakennettu omaisuus vanhenee joka päivä tälläkin vuosikymmenellä, mikä haastaa rakennusten omistajia elinkaartiajattelun mukaisesti pitämään hyvää huolta omaisuutensa arvon säilymisestä.

Tässä työssä on valistuneilla omistajilla, isännöitsijöillä sekä korjausrakentajilla paikka tuloksekkaaseen yhteistyöhön.Iisalmessa on toimiva kiinteistönvälitysmarkkina. Tällä palvelusektorilla toimivat ovat alkaneellakin vuosikymmenellä valmiita auttamaan kodinvaihtajia tässä yhdessä elämän suurimmassa projektissa.

Välityspalkkio on yksi ihmiselämän suurimmista – jos ei jopa suurin – palvelusta maksettava korvaus, joten sen vastikkeeksi maksajalla on oikeus odottaa kohtuullisen laadukasta ja kattavaa palvelua.

Kirjoittaja on toimitus-johtaja, varatuomari,

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.