Uimarannalta puuttuu vessa – pissatako järveen vai puskaan?

Järvestä ei ole tarvinnut nousta tänä kesänä kylmyyden takia kesken päivän pois. Pissahädän takia kylläkin.

Vaan minne kyykistyä uimarannalla, jossa ei ole vessaa? Vaatimaton huussikin olisi siinä tilanteessa hieno.

Vaihtoehdoiksi jää hipsiä puskaan tai päästellä järveen, todelliseen vesivessaan.

Käytetyn vessapaperin riekaleista ja hajusta päätellen aika moni hiippailee pensaikkoon, mutta toistakin keinoa on varmasti käytetty.

Joillakin rannoilla vesi on ollut niin lämmintä, että epäilen sitä lämmitetyn muullakin kuin auringon voimalla.

Ajatus toisten pississä uimisesta tuntuu inhalta. Ammoniakin tuoksuisessa varvikossa asioiden toimittaminen on myös ällöttävää.

Virallisilla uimarannoilla pitäisi olla vessat. Sellaiseksi kelpaa kuivakäymälä eli huussi, jossa tavara kerätään säiliöön rehevöittämästä ja pilaamasta rantoja.

Esimerkiksi Iisalmen Mansikkaniemi on hieno uimaranta, jossa on sopivasti varjoa ja aurinkoa sekä useimmiten tyyntä.

Ranta on kuitenkin puutteellinen, koska vessaa ei ole. Juuri Mansikkaniemen pusikossa on vessapaperin riekaleita ja paha haju.

Lähellä kyllä on kaupungin vessa, mutta se on tänä kesänä lukossa. Edellisinä kesinä se on ollut auki ainakin silloin, kun viereisessä Mansikkaniemen kesäteatterissa on ollut näytös.

Kyllä tiedetään, että vessan jättäminen auki voi aiheuttaa tuhotöitä ja sotkua, mutta saattaisi siellä käydä joku ihan aidoilla tarpeillaankin.

Eikä ovea olisi pakko jättää yöksi auki. Kesätyöntekijä voisi käydä iltaisin kierroksella ja laittaa uimarantojen vessat lukkoon.

Esimerkiksi Makkaralahden ja Pöllösenlahden rannoilla Iisalmessa huussit ovat aina auki. En ole törmännyt ilkivaltaan.

Maineikkaalla Vieremän Sotkun uimarannalla on ulkohuussi, samoin toisella Ylä-Savon suositulla rannalla, Kangaslammin uimarannalla Sonkajärvellä.

Kangaslammilla on jopa kaksi vessaa, joista toinen on invavessa. Luiskaa pitkin asioilleen pääsee rengaspelilläkin. Ranta ja vessat siivotaan roskista joka aamu, jotta siisteys säilyisi.

Suurta sääliä tunnen Ulpaksen lampea kohtaan Lapinlahdella. Kirkasvetinen lampi saastuu meistä ihmisistä.

Käynti siellä on uintielämys, mutta vessattomuus on niin karmea puute, ettei lammelle tee mieli mennä.

Alas lammelle kuljetaan portaita pitkin. Pukukoppi ja laituri on, mutta ei muuta. Mäntyrinteen tuoksu kertoo, että nestemäistä lannoitusta on harjoitettu.

Paljonko sitä on lammessa, en halua tietää.

Ulpaksen kävijämäärät lämpiminä päivinä ovat huimat, joten vessa olisi ehdoton varuste. Lapinlahden kunnan nettisivujen mukaan huussi puuttuu kunnan rannoilta vain Ulppaalta ja Valkeisen uimapaikalta.

Ylipäänsä huussien sijoittelussa ei pitäisi pihistellä. Missä tarvetta, sinne huussi. Maksan palvelun mielelläni veroilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.