Yksinäiset saavat tolkuttoman huonoja neuvoja: ”Menet vaan torille ja alat jutella"

Yksinäisyydestä saadaan raflaavia otsikoita ja kohahduttavia tutkimustuloksia. Yksinäisyys tappaa. Se on vaarallisempaa kuin verenpainetauti. Yksinäiset masentuvat ja kuormittavat terveydenhuoltoa. Totta, ihan varmasti.

Yksinäiset saavat tolkuttoman huonoja neuvoja. ”Menet vaan torille ja alat jutella, siellä niitä ystäviä saa.” Ei muuten saa. Nyt ei olla Italiassa. Hulluksi luulevat tai lesboksi tai humalaiseksi. Kokemusta on.

Syitä yksinäisyyteen on yhtä monia kuin on yksinäisiä ihmisiä. Opiskelun aloittaminen uudella paikkakunnalla, perheettömyys, lapsettomuus, sukulaiset kaukana, avioero, puolison kuolema, liikkumista rajoittavat sairaudet, masennus. Kuinka yksinäisyyden sitten voisi edes yrittää kääntää voimavaraksi?

1. Someta

Jos et osaa, niin opettele. Ota video mittarimadosta, jaa se somealustalla ja odota tykkäyksiä. Vaikka somemaailmaa mollataan pinnallisuudesta ja ihmisiä siellä käytöstapojen puutteesta, on sillä hyvätkin puolensa. Saat edes hetkittäin kontaktin muihin ihmisiin ja jos tilanteesi on sellainen, ettet jaksa soitella kenellekään, näet kuitenkin edes hieman, mitä kavereillesi kuuluu.

Jos et halua somettaa, perusta muutaman luottoystävän tai sukulaisen kanssa Whatsapp-rinki, jossa voitte kertoa päivän kuulumiset. Jos vastauksesi tähän kohtaan on, että ”en osaa”, vinkkaan: opettele. Jokainen oppii.

2. Käy kirjastossa

Onpa yllättävä vinkki minulta. Jos et halua uppoutua romaanitaiteeseen, ota tavaksesi käydä lukemassa yhtenä päivänä lehtiä ja käy toisena päivänä lainaamassa kirjoja. Tietokirjojen osasto on valtava. Selaile keittokirjoja, opettele luonnonkasvien nimiä, lue betonirakentamisesta Suomessa, tutustu johonkin kuuluisuuteen elämäkerran avulla.

Kirjastossa on aina ihmisiä, etkä tunne olevasi niin yksin, vaikket välttämättä vaihtaisi sanaakaan kenenkään kanssa.

3. Ole huoletta itsekäs ja nauti

Ajattele, sinun ei tarvitse ruokaa laittaessasi miettiä kenenkään muun makutottumuksia. Saat laittaa ruokaan tasan niin paljon valkosipulia kuin haluat.

Saat nukkua parisängyn keskellä äksänä. Saat toivottavasti edes joskus nukkua milloin haluat. Saat katsoa tv:stä mitä haluat. Saat heitellä likaiset sukat keskelle lattiaa (mutta muista myös, kuka ne sieltä kerää…). Saat heittää saunassa kovat löylyt tai olla heittämättä. Saat siivota tai olla siivoamatta. Saat lukea lehden silloin kuin haluat. Saat syödä sohvalla.

4. Pyydä apua, kun sitä tarvitset

On totta, että kukaan ei pärjää loputtomiin yksin. Jos alkaa tuntua tuskaisen lohduttomalta, hae apua, mene lääkäriin. Masennus on oikeasti vakava asia, mutta onneksi se tunnistetaan hyvin ja apua on saatavissa.

Joskus apua tarvitsee muuhunkin. Luota siihen, että ihmiset ovat hyväsydämisiä ja haluavat auttaa. Ei aina tarvitse pärjätä yksin. Ja jos et muuten saa ketään polttopuita pinoamaan, järjestä talkoot ruokapalkalla. Aina on niitä letuille persoja, jotka tulevat tontille haistaessaan pannulle sulavan voin. Tai kerrostalossa ihan varmasti joku tulee vaihtamaan sen palaneen polttimon, kun vain kehtaa pyytää.

Ei tarvitse ihan loppuun asti ajatella, että kyllä minä pärjään. Ei kukaan loputtomiin yksin pärjää. Ja itse asiassa pyytämällä apua tuottaa hyvää mieltä. Nimittäin hän joka tulee auttamaan, on yleensä tyytyväinen, koska sai auttaa.

Kirjoittaja on iisalmelaistunut äidinkielenopettaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.