Arvokas vanhuus on ihmisoikeus – "Aktiiviset ikäihmiset ovat suuri yhteiskunnallinen voimavara"

Hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmä on päättänyt käynnistää työn vanhuspalvelulain uudistamiseksi jo tällä hallituskaudella. Uudistus käsittää koko vanhuspalveluiden kokonaisuuden. Valmisteleva virkamiestyöryhmä tekee esityksen lainsäädännön muutoksista vuoden 2019 loppuun mennessä.

Eläkeliiton Ylä-Savon piiri edellyttää valmistelutyön lähtökohdaksi arvokasta vanhuutta. Periaatteen tulisi olla yhtä selvä kuin ihmisoikeudet yleensäkin ovat, kyseenalaistamaton perusta, jota vasten mahdollisia ratkaisuja mitataan. Vanhuksilla on ihmisinä oikeus tulla kuulluksi päätöksenteossa, oikeus määrätä itsestään ja oikeus onneen — kuten kaikilla ihmisillä.

Eläkeliiton Ylä-Savon piirin mielestä arvokas vanhuus tarkoittaa sitä, että ikääntyminen ei itsessään hävitä ihmisen osaamista, kykyä hoitaa omia asioitaan ja ihmisarvoaan. Vanhusten tavat ja tarpeet ovat yksilölliset, aivan kuten kaikkien ihmisten. Näkökulma ei saa kapeutua niin, että iäkkäät ihmiset nähtäisiin vain palvelutuotannon kohteina; ihmisarvo on subjektiviteettia, oikeutta ohjata oman elämänsä kulkua.

Julkinen keskustelu pitää suomalaisten ikääntymistä itsessään suurena ongelmana, vaikka pitkäikäisyytemme on yksi yhteiskuntamme suurimmista saavutuksista. Aktiiviset ikäihmiset ovat suuri yhteiskunnallinen voimavara, jonka passivoiva, vanhuksia esineellistävä ja sivuun sysäävä palvelukulttuuri on vaarassa haaskata.

Arvokas vanhuus merkitsee sellaisten poliittisten ratkaisujen lähtökohtaista hylkäämistä, jotka eivät turvaa vanhusten oikeuksia ihmisinä. Se merkitsee ratkaisuja, jotka turvaavat ihmisen mahdollisuuden vaikuttaa omaan elämäänsä. Arvokas vanhuus on vanhuspalvelulain valmistelussa sekä oikea että järkevin lähtökohta; haluamme rakentaa Suomea, jossa vanhusväestö ei ole taakka vaan voimavara.

Erkki Tuovinen, puheenjohtaja, Eläkeliiton Ylä-Savon piiri

Pekka Mäkinen,toiminnanjohtaja. Eläkeliiton Ylä-Savon piiri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.