Bloggaaja Sakari Timosen kirjoitus Iisalmen Sanomissa ja päätoimittaja Kari Angerian vastaus siihen

Arvoisa päätoimittaja

Voimakas hyökkäyksenne blogikirjoitustani vastaan on paitsi eettisesti kestämätön, niin myös juridisesti arveluttava.

Asetatte blogikirjoituksen eli tyyppillisen mielipidekirjoituksen samaan asemaan kuin toimituksellisen tekstin. Lisäksi ette kysy minulta mihin kirjoitukseni perustuu, vaan syytätte minua suoraan valehtelijaksi.

Tosiasia on, että olen aiemmin kertonut kahdesta tapauksesta, joissa rekrytointkoutusta on käytetty väärin palkattoman työvoiman hankkimiseen.

Toinen koski Nurmeksen leipomoa kolme vuotta sitten ja toinen Fazeria kaksi vuotta sitten. Pienellä vaivannäöllä löydätte tekstit helposti.

Väitätte minun myös syyllistyneen rikokseen sanomalla, että blogikirjoitukseni on lainvastainen, ja että Vainio voisi halutessaan haastaa minut oikeuteen ja voittaisi jutun varmasti.

Mihin lakiin ja lainkohtaan perustatte väitteenne? Oletteko tarkistanut juristilta väitteennen paikkansapitävyyden?

Juristina voin kertoa, että jos tarkoitatte lakia sopimattomasta menettelystä kilpailutoiminnassa, niin sitä sovelletaan vain samalla alalla toimiviin kilpailjoihin.

Minä en kilpaile Vainio Oy:n kanssa.

Kyseessä ei voi olla myöskään kunnianloukkaus, koska yritys ei voi olla kunnainaloukkauksen kohteena.

Tiennette myös, että perätön väite jonkun syyllistymisestä rikokseen on kunniaan kohdistuva rikos.

Tehnette lehteenne oikeisun hyvän lehtimiestavan mukaisesti.

Sakari Timonen, Juuka

Bloggaaja Uuninpankkopoika, OTK

Hyvä Sakari Timonen

Kirjoitatte blogianne Apu-lehden alustalla. Julkisen sanan neuvoston ennakkopäätöksen (http://www.jsn.fi/paatokset/6623-al-17/) mukaan ”tiedotusvälineiden on noudatettava Journalistin ohjeita myös julkaistessaan sisältöjä omissa nimissään omilla sosiaalisen median tileillään.”

Sama pätee myös lehden verkkosivujen blogeihin. Teillä ja Apu-lehdellä on myös vastuu siitä, mitä kirjoitatte. (ks. edellä linkkaamani vastaava tapaus). On totta, että kirjoitustanne voidaan verrata mielipidekirjoituksen, mutta kannattaa lukea tuo päätös. Siellä sanotaan muun muassa seuraavaa:

”Tiedotusvälineiden julkaisemat blogit ovat luonteeltaan mielipidekirjoituksia, mutta niidenkin tiedot on tarkistettava ja niissä on pyrittävä lähdekriittisyyteen ja totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.”

Teitä on haastateltu juttuumme koskien Metallityö Vainiota (IS 29.8.). Teitä on siis kuultu. Teillä lienee tiedossa kaksi esimerkkiä, joissa rekrytointikoulutuksen mallia on käytetty väärin. Kaksi väärinkäyttäjää ei oikeuta leimaamaan kaikkia.

Pitäydyn näkemyksessäni, jonka esitin kirjoituksessani (IS 5.9.).

Kyseeseen voisi tulla muun muassa perättömän tiedon levittämiseen liittyvä riita-asia sekä mahdollinen korvauskanne. Kyseessä saattaa olla jopa yritykseen kohdistettu vihamielinen teko, jolla tuotetaan yritykselle vahinkoa.

Vahingon tuottaminen on sanktioitu muun muassa vahingonkorvauslailla. Lopulta oikeus tietenkin ratkaisee asiat.

Kari Angeria

Päätoimittaja Iisalmen Sanomat

Yllä olevat 6.9 Iisalmen Sanomien painetussa lehdessä julkaistut kirjoitukset liittyvät kahteen Iisalmen Sanomien aikaisemmin julkaiseen juttuun.

Julkaistu painetussa lehdessä 29.8.2018: Suosittu bloggari bongasi iisalmelaisyrityksen Duunitorilta ja syytti väärinkäytöksistä: kohu koitui lopulta yrityksen eduksi

Julkaistu painetussa lehdessä 5.9.2018: Perättömiä syytöksiä ja nimettömiä valheita: luotettavaa lehdistöä tarvitaan nyt kipeästi

Linkkien päivämäärät korjattu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.