Dohassa kilpaillaan syyskyntöjen aikaan – Melbournessa oli kesäolympialaiset joulun alla

Aasia on saanut viime vuosikymmeninä useita olympialaisia ja eri lajien MM-kisoja järjestettäväkseen. Sään kuumuudesta ja muista syistä johtuen ei ole ollut poikkeuksellista, että kisat järjestetään Aasiassa myöhään syksyllä.

Yleisurheilun Dohan MM-kisat pidetään 27.9–6.10.2019. Tokion olympialaiset ovat kuitenkin ensi vuonna normaaliin kesäaikaan 24.7.–9.8.

Menneinä vuosikymmeninä kisojen ajankohdat ovat vaihdelleet paljonkin. Melbournen olympialaiset pidettiin 1956 joulun alla 22.11.–8.12. Sieltä tuli Suomelle: 15 mitalia, yleisurheilussa kolme pronssia: Voitto Hellsten, Jorma Valkama ja Veikko Karvonen.

Tokiossa olympialaiset pidettiin 1964 lokakuussa 10.10–24.10., viisi mitalia tuli, yleisurheilussa yksi kulta Pauli Nevalalle. Mexicossa olympialaiset pidettiin 1968 lokakuussa 12.10.–24.10., tuli neljä mitalia, yleisurheilussa hopea Jorma Kinnuselle.

Suomalaiset yleisurheilijat eivät ole koko vuotta kunnossa. Kuorta täytyy luoda uudelleen. Olkoon kisat milloin tahansa, Suomessa ponnistellaan tulosrajan ja/tai rankingsijoituksen kanssa siitä, päästäänkö kisoihin vai ei.

Yleisurheilun suola löytyy myös varhaisesta keväästä. Varsinkin Amerikassa ja Aasiassa tehdään huipputuloksia jo maaliskuussa–toukokuussa.

ukka Kääriäinen, Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.