EU globaalissa tuskassa

Kahdet mielenkiintoiset vaalit on käyty. Kansalaiset saivat demokratian voimalla rangaista tai palkita poliittisia päättäjiä.

Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset menestyi ja puheenjohtaja Halla-aho kasvoi todelliseksi poliittiseksi johtajaksi puolueiden puheenjohtajien keskuudessa. Häntä alettiin ”mäiskiä poskelle” lehdistön ja muiden puolueiden suunnalta tulkitsemalla väärin hänen sanomisiaan, joita hän korjasi napakasti.

Poliittisessa keskustelussa puolueet yritetään asettaa vaakatasossa janalle oikeisto ja vasemmisto, kun taas pystysuorassa akselissa liberaalit alas ja konservatiivit ylös. Tälle akselille työnnetään myös alapäähän kansainvälisyys ja yläpäähän nationalismi. Tällaiset tulkinnat ovat vain peruutuspeilin kautta tulevaisuuteen katsovien henkilöiden näkemyksiä. Globaaleissa haasteissa saivartelu ei auta.

Venäjä ja Kiina ovat itsenäisiä valtioita. Venäjällä ei ole mitään hätää talouspoliittisesti, vaikka länsimaat asettivat talouspakotteet 2014.

Länsimaat kylvivät Ukrainan vihan myrkkyä 2012–2014, koska tiedettiin, että Venäjälle Krim on korvaamaton sotilaallisesti. Kansanäänestyksellä Krim liitettiin Venäjään, eikä siihen ole lännellä nokan koputtamista.

Syyksi saatiin laittaa talouspakotteet Venäjälle, ennen kuin EKP alkoi luoda rahaa 2015.

Ulkopuolelle jätettiin raaka-aineet ja energia. Venäjä vastasi vastapakotteilla, elintarvikkeiden tuontikiellolla. Lännessä oletettiin, että vahvalla eurolla ostetaan Venäjältä raaka-aineita ja energiaa.

Näillä rahoilla Venäjä ostaisi lännestä elinhyödykkeitä, eikä talous pääsisi vahvistumaan. Toisin kävi – pelkästään maaliskuussa 2019 Venäjän talous oli 15,5 miljardia dollaria ylijäämäinen (dollarilla saa noin 65 ruplaa).

Kiinassa keskuspankki osoittaa yllättävän tiukkaa itsenäisyyttä, vaikka poliittinen valta on kommunistisella puolueella.

Liittovaltio Yhdysvalloissa dollaria pidetään globaalisti turvasatamana talousmyrskyjen aikana. Tämä näkemys heikkenee aiheuttaen Yhdysvaltain keskuspankki FED:n itsenäisyyden vaarantumisen jo siksi, että Trump vaatii korkopolitiikan löysentämistä ja moittii toimintaa ”typeräksi” ja ”hulluksi”.

EU on pelkkä sekoileva seurakunta, joka ei pysty muodostamaan juuri mistään yhteistä kansainvälistä tai sisäistä näkemystä. Paitsi brittejä nöyryyttämällä.

Pakolaiskysymyksessä näkemys nojaa perisynti-ajatukseen ja synnintuskassa kiemurteluun. Miksi? Siirtomaakolonialismi! Toisen maailmansodan jälkeen öljy mullisti maailman talousjärjestelmän. Länsi tuki vahvasti Afrikassa sukujen hallitsemia valtioita. Tällä turvattiin edullinen öljy länsimaiden talouden vahvistumiseen, ja halvan öljyn polttoaineverolla kansalaisilta tukemaan kansantalouden rahoitusta.

Tästä seurasi, että länsimaissa alettiin tukea maataloutta elintarvikkeiden massiiviseen tuotantoon. Tuetulla tuotannolla vietiin Afrikkaan elintarvikkeita. Paikallinen elintarviketuotanto hiipui kannattamattomana, ja ihmiset siirtyivät maaseudulta kaupunkeihin.

Afrikkaan ei syntynyt tilalle vaihtoarvoista teollisuutta. Tilanne pysyi hallinnassa vuosikymmeniä lukutaidottomuuden ja tiedon puutteesta, kunnes digitalisaatio mursi muurin.

Nyt EU on hädissään istuttamassa Afrikkaan puita – lentoverorahalla, ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Leevi Partanen, Vieremä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.