Ei se muutto vaan mikrofonit – "Jos puheet Collan-salin vetoisuudesta ja kylmyydestä ovat tosia, niin sali on laitettava kuntoon"

Olin tiistaina alkuillasta kauppareissulla ja katselin ostoksiani, niin kuulin kahden tutunoloisen henkilön keskustelevan valtuuston kokouspaikasta. En aluksi ollut asiasta mitenkään kiinnostunut, mutta kun toinen keskustelijoista mainitsi muuton Karl Collan -salista Lumakeskukselle maksavan 70 000 euroa, niin alkoihan aihe minuakin kiinnostaa. Tuli mieleen EU-parlamentin Strasbourgin-matkailu.

Siinäpä sitten selvisikin, että ei se muutto vaan mikrofonit. Oli kuulemma niin ”mahottoman vanahanaikaista” touhua, että joutuu ihan omalla äänellään ilman mikrofonia puhumaan ja vieläpä pönttöön kulkemaan. Mietin, miten lienevät ennen kokoukset hoituneet, kun ei ollut mikrofoneja keksittykään.

Mutta seuraava kuulemani osa tarinasta alkoi jo vaikuttaa enemmän kiinnostavalta, kun toinen kertoa muuton syyn: Karl Collan -sali on hänen kertomansa mukaan niin vetoinen, että siellä on todella epäterveellistä pitää pitkiä kokouksia. Sitten kaverukset totesivat, että asia on edennyt kaupunginhallituksessa ja toteutunee.

Kiinnosti sen verran, että kävin tutustumassa kaupunginhallituksen maanantai-illan kokouksen pöytäkirjaan. Ja siellä todella oli ympäristö- ja maailmanparannuspuolue vihreiden aloite, joka tähtäsi kaupunkimme nostamiseen kivikaudelta nykypäivään. Tähän kuuluu tarvittavan henkilökohtaiset mikrofonit valtuutetuille ja jos oikein haluttaisiin 2020-luvulle, niin ehdottomasti tarvittaisiin myös äänestyskone. Ei kuluisi aikaa äänestystuloksen selvittämiseen.

Jos tuossa summassa olisi yksi nolla vähemmän, niin mitäpä hänestä, mutta tuo kaupunginhallituksen hyväksymä määräraha tuntuu näin tavallisesta veronmaksajasta jo rahan haaskaamiselta. Kun luin teknisen viraston tekemää selvitystä asiasta, ajattelin, että nyt ovat tekniikan kaverit päättäneet panna semmoiset rätingit, että pöljempikin tajuaa, ettei tässä ole mitään järkeä. Mutta ei, Iisalmella on varaa. Ja kyllä meidän pitää olla nykyaikainen kaupunki.

Mutta toinen kysymys ja oikeastaan huolikin on, että jos puheet Karl Collan -salin vetoisuudesta ja kylmyydestä ovat tosia, niin sali on laitettava kuntoon. Siellä järjestetään paljon kulttuuritilaisuuksia, joissa on mukana lapsia ja nuoria.

Jos tässä toimitaan siten, että sali jätetään korjaamatta ja mikrofonit hankitaan, niin tämä muistuttaa vanhaa neukkuvitsiä, jossa Kosygin esitteli Hruštševille 70 000 ruplan määrärahaa, jolle oli kaksi vaihtoehtoista kohdetta: lastenkodin ikkunoiden korjaaminen tai vankilan elokuvateatterin penkkien uusiminen. Kosygin esitti rahaa käytettäväksi ikkunoihin, mutta Hruštšev päätti, että rahat käytetään elokuvateatterin penkkien uusimiseen. Perusteluina hän tokaisi: Ei meistä kumpikaan enää lastenkotiin joudu.

Vetoankin kaupunginvaltuustomme puheenjohtajaan, että hän kulttuurin ja nuorison ystävänä pysäyttäisi tämän älyttömän hankkeen. Tämän 70 000 euroa voisi kohdistaa uudelleen ja kunnostaa Karl Collan -sali arvoiseensa kuntoon.

Ari Isopoussu, yrittäjä, DI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.