Elämäntyyli, joka tulee kalliiksi sekä satuttaa: "Tarvitsemme vastuullista aikuisuutta, joka antaa esimerkkiä terveellisen elämän rakentamiseen"

Kun katsoo median eri kategorioita, tulee huomanneeksi, kuinka päihdemyönteinen ilmapiiri sieltä huokuu asenteellisesti ja suorastaan vaativasti. Kun jää automatkalla kuuntelemaan radiokanavalta kuuluvaa musiikkia, siinä lauletaan, kuinka mahtavaa elämä on, kun vähän vetää jotakin, sammuu epämääräisissä olosuhteissa tai elämään pettyneenä päätyy kantabaariin. Kuitenkin todellisuudessa kyseessä on erittäin kalliin laskun yhteiskunnalle tuova ongelma, jonka aiheuttamat seuraukset ulottuvat kaikkiin elämänalueisiin ja vaikuttavat syvälle ihmisen psyykeen. Se kierouttaa ajattelua ja toimintamalleja sekä myös fysiikkaa aiheuttaen terveydellisiä ongelmia ja turvallisuusriskejä.

Päihteet alentavat elimistön vastustuskykyä ja altistavat useille sairauksille, huonontavat monen sairauden hoitotasapainoa ja unen laatua, vaikeuttavat henkilön opiskelu- ja koulutusmahdollisuuksia sekä heikentävät työssä selviytymistä. Lasku yhteiskunnalle on noin 6–7 miljardia euroa, siis aikamoinen summa esimerkiksi kurkusta alas! Yhteiskunnalle tuotannonmenetystä arvioidaan olevan 500–600 miljoonaa euroa vuosittain. Suomalainen ja päihde – siinä vain on sellainen parivaljakko, jossa sokea taluttaa toista sokeaa.

Erityisen huolissani olen nuorten huumekäyttäytymisestä. Päihdepalvelujen käyttäjissä alaikäisten määrä on kasvanut jyrkästi. Voisiko sanoa, että turvaton yhteiskunta luo negatiivista tarttumapintaa nuoren elämään, minkä vuoksi suojan läpi pääsevät negatiiviset vaikutteet ja saavat ylittämään kynnyksen, jota ei turvallisessa läsnäolovuorovaikutuksessa niin helposti ylittäisi? Voisiko sanoa, että on syntynyt orpo sukupolvi, joka yksinäisyyttään sosiaalisen median introverttiuteen ajettuna hakee huomiota ja välittämistä, vastakaikua ja vuorovaikutusta? Voisiko sanoa, että sisäilmaongelmien pitkään kestänyt kulminoituminen on johtanut krooniseen aivosumuun ja pahaan oloon, ja sähköinen provosointi joka puolella yhteiskunnassa saa hermoston ylivirittymään ja hämärtää käsityksen hyvästä ja ihmisyyttä kunnioittavasta elämäntavasta?

Voitaisiin sanoa, että jotain tarvitsee tehdä. Lapset ja nuoret sekä julkisen sektorin työntekijät tarvitsevat terveellisiä työtiloja ensi tilassa. Sisäilmaongelmat ovat kumuloituvia jokaiselle, joten kukaan ei niiltä ole turvassa. Tarvitsemme suojaavia tekijöitä, joiden puitteissa nuoret saavat kasvaa ja kehittyä tasapainoiseen aikuisuuteen luottaen, että elämä kantaa ja yhteiskunta tukee.

Tarvitsemme vastuullista aikuisuutta, joka antaa hyvää esimerkkiä nuoremmilleen terveellisen elämän rakentamiseen. Tarvitsemme kohtaamista yli sukupolvien myös isovanhempien kanssa, joilta nuoren elämään siirtyy paljon myös hiljaista viisautta käytännön taidon lisäksi.

Emme pärjää ilman yhteyttä ja luottamusta. Hyväksyvä vuorovaikutus kääntää sielun ikkunan kohti yhteisöllisyyttä eikä jää yksilökeskeisyyteen!

Henna Kainulainen, kansanedustajaehdokas (kd.), kunnanvaltuutettu, Siilinjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.