Ennaltaehkäisevää palvelua on karsittu – ei siis ole yllättävää, että pahoinvointi yhteiskunnassa kasvaa samaan tahtiin

Nuorten mielenterveysongelmat ovat räjähtäneet käsiin, lapsiperheiden pahoinvointi kasvaa, näin huutavat otsikot. Asiantuntijoita marssitetaan kertomaan ennaltaehkäisevien palveluiden tarpeesta. Moniko tulee ajatelleeksi mitä ne ennaltaehkäisevät palvelut sitten ovat. Ovatko ne jotain niin sanotun matalan kynnyksen palveluja, jota marssitaan hakemaan jostain?

Voivat ne olla sitäkin, mutta ennen kaikkea ennaltaehkäisevät palvelut ovat yhteiskunnan rakenteissa sisällä. Ne ovat palveluja, joita ei erikseen haeta, vaan ne tulevat automaationa kaikille. Tällaisia ovat Suomessa olleet esimerkiksi laadukas ja hyvin resurssoitu koulujärjestelmä, riittävän toimeentulon turvaaminen kaikista pienituloisimmillekin, toimivat palvelut lähellä, kaikkien saatavilla oleva terveydenhoito ja kohtuulliset hoitokustannukset.

Näistä ennaltaehkäisevistä palveluista on viety resursseja jatkuvasti viime vuosina, ei ole mitenkään yllättävää että pahoinvointi yhteiskunnassa on samaan tahtiin kasvanut. Se on hinta mikä maksetaan hyvinvointivaltion purkamistalkoissa.

Puhutaan kasvavassa määrin yksilönvastuusta ja valinnanvapaudesta – uusliberalismista. Kauniita termejä, joiden sisään kätketään se, että yhteiskunta ei ota vastuuta, jokainen pärjätköön itse, tuli mitä tuli.

Mallia otetaan Yhdysvalloista, jossa yksilönvastuun seurauksena huono-osaisuus periytyy ja esimerkiksi yhden sukulaisen vakava sairastuminen voi vaatia koko suvun omaisuuden myymistä terveydenhoitokulujen kattamiseksi. Yhteiskunnan sairausvakuutusjärjestelmän puuttuessa sairausvakuutusten hinnat ovat pilvissä, siksi edes kaikilla töissä käyvillä ei ole vakuutusta sairastumisen varalle. Se mikä Suomessa on jokaisella yhteiskunnan järjestämänä.

Työssäkäyvä köyhä on vapailla markkinoilla yhteiskunnan normaali. Töitä saa teettää niin huonoilla ehdoilla, että yrittäjäksi ryhtyvät joutuvat tekemään ympäripyöreää päivää pystyäkseen vastaamaan siihen mitä suuremmat kilpailijat pystyvät tarjoamaan. Sillä erolla, että kun suuren firman duunari ei enää jaksa, otetaan hänen tilalleen uusi uupumaan, yrittäjän uuvahtaessa ei tule ketään. Itsensä työllistävät pk-yrittäjät kuuluvatkin markkinatalousjärjestelmässä duunareihin, se usein unohtuu.

On aika saada laaja muutos yhteiskunnassa takaisin hyvinvointivaltion kehittämiseen. Eduskuntapuolueiden piirileikki oppositiossa / hallituksessa ei tuo mitään muutosta. Muutos tulee äänestämällä eduskunnan ulkopuolisia päättämään.

Susanna Rissanen, yhteiskunta-alan erityis-asiantuntija, uus-suurperheen ja erityis-lapsen äiti, kansanedustajaehdokas, SKP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.