Herra pääministeri! Oletteko todellakin taas sitä mieltä, että on homma toiminut ja kyseessä yksittäistapaus? kysyy kansanedustajaehdokas mielipiteessään

”Se, että Valvira on tähän puuttunut, on hyvä asia ja kertoo sen, että suomalaisessa yhteiskunnassa valvonta toimii. Tietooni on tullut se, että myös kyseinen yritys on itse myöntänyt virheensä ja myös sitä kautta on edellytykset sille, että toiminta korjaantuu”, Sipilä kommentoi jokin aika sitten Esperi Caren tapausta.

Herra pääministeri! Oletteko todellakin taas sitä mieltä, että on homma toiminut ja kyseessä yksittäistapaus? Taas! Kertooko tämä asioiden toimivuudesta?

Hoitajat uhkaavat lakolla, lääkkeet menevät sekaisin ja paikalle kutsutaan ambulanssi. Hoitohenkilökuntaa ei ole riittävästi eivätkä hoitajat näe lääkärin tekemiä hoitoa koskevia päätöksiä. Haavanhoitoon ei ole aikaa, suihkuun on mahdollisuus päästä vain kerran viikossa ja ruoat tekee siivooja. Asukaslistalle on kirjattu henkilö, joka ei tosiasiassa ole asunut yksikössä vuoteen.

Esperi Caren toiminnan puutteista on kirjoitettu parin vuoden ajan. Nyt, kun yksi ihminen on kuollut, aletaan toimintaa vasta kyseenalaistaa.

Pääministeri Sipilä! Valvonta ei ole toiminut, eikä tämä ole yksittäistapaus.

Tässä nähdään, miten käy, kun bisnes tulee vanhustenhoitoon. Säästöt nyhdetään säälittä suomalaisista vanhuksista ja hoitajista, eikä kovat tuottattavuustavoitteet asettanut omistajapohja tunne armoa näin tehdessään. Sijoitetulle pääomalle halutaan takoa kovaa tuottoa, eikä rahan maailmassa välitetä siitä, mikä on toiminnan eettinen arvopohja. Tämä on hävytöntä, eikä suomalaisten tule tällaista sallia! Ja on syytä muistaa, etteivät hoitajat ole syyllisiä vaan uhreja, kuten asiakkaatkin.

Viimeistään nyt tulisi miettiä avoimesti soten toimivuutta ja yksityistämisen liikuttamia massiivisia rahavirtoja. Ensisijaisen tärkeää olisi turvata yritysten verojen jääminen Suomeen. Toimintaa maksetaan verovaroin, kuinka sitten yritys maksaa kuitenkin veronsa muualle? Voitoille tulisi olla kansalliset rajat verovaroin kustannettavissa palveluissa. Tämä turvaisi sen, ettei voitontavoittelussa tulisi Esperin kaltaisia ylilyöntejä.

Näihin epäkohtiin pitää puuttua välittömästi. Odottelu maksaa ihmishenkiä.

P.S. Sipilä pesee kätensä asiasta ja sysää vastuun toisaalle sanoen, että kuntien pitää olla äärimmäisen huolellisia, kun ulkoistuksia tehdään.

Harri Väänänen, kansanedustajaehdokas (ps.), Lapinlahti