Hoitajamitoituksen viivästyttäminen kummastuttaa

Yksi aikakauden merkittävimpiä päätöksiä tehtiin eduskunnassa. Hoitajamitoitus on puhuttanut ja se koskettaa meitä jokaista.

On hyvä, että henkilöstömitoitus on edennyt. On tosin harmillista, että se ei mennyt ihan kuten moni haaveili tai ennen vaaleja lupailtiin.

Täysimääräinen 0,7 henkilöstömitoitus ei tulekaan pikaisesti voimaan, vaan sitä tuodaan porrastetusti. Käytännössä vasta vuonna 2023 se olisi täysimääräisenä voimassa.

Perussuomalaiset esitti, että 0,7 mitoitus olisi tullut voimaan ensi vuoden alusta ja siihen olisi osoitettu rahoitus. Hallitus ei tukenut tätä ajatusta.

Aikataulu 0,7 mitoituksen toteuttamiseen venytetään pitkälle tulevaisuuteen. Täysimääräinen mitoitus olisi siis voimassa vasta vuosien, vuosien päästä.

Koska tämä päivämäärä olisi vasta huhtikuussa 2023, eli silloin kun oletetusti ovat seuraavat eduskuntavaalit, näyttäisi vastuu siirtyvän seuraavalle hallitukselle.

Perussuomalaiset esittivät eduskunnassa ja valiokunnassa omaishoitotuen verottomuuden selvittämistä. Siihen hallitus ei valitettavasti halua panostaa.

Esitimme myös, että hallitus valmistelisi pikaisesti toimenpideohjelman, jolla parannetaan hoitoalan työoloja ja saataisiin muille aloille työllistyneitä hoitajia palaamaan hoitoalalle töihin.

Myös vanhustenhoidon potilasturvallisuuteen ja sen parantamiseen esitimme lausumia. Korostimme myös saattohoidon tärkeyttä.

Viimeisimmässä lisätalousarviossa hallitus kuitenkin halusi sijoittaa 300 miljoonaa ilmastorahastoon. Samoin joka ikinen päivä menee noin 3 miljoonaa kehitysapuun.

Poliittinen tahtotila vaikuttaa siihen, mihin yhteiskunnan rahoja käytetään. Nyt tarvitaan panostusta kotimaan asioihin!

Mielestäni tähän hoitajamitoituksen nopeampaan totettamiseen olisi ollut mahdollista löytää rahoitus. Miksi vanhukset taas jätettiin odottamaan 0,7 hoitajamitoituksen täysimääräistä toteutumista?

Minna Reijonen, kansanedustaja (ps.), sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.