Iisalmi kiittää henkilöstöään lomauttamalla – Työntekijät ovat keskeinen voimavara ja he ovat palkkansa ansainneet

OAJ:n Iisalmen paikallisyhdistys vastustaa jyrkästi Iisalmen kaupungin päätöstä lomauttaa opettajia. Iisalmi on kohdannut suuria taloudellisia haasteita kuten kaikki muutkin Suomen kunnat, mutta läheskään kaikissa kunnissa ei olla lomauttamassa koko kunnan tai kaupungin henkilöstöä. Monet kunnat ovat peruneet jo suunniteltuja lomautuksia. Helppoja ratkaisuja talouden säilyttämiseksi edellisen vuosien tasolla ei ole, mutta koko henkilöstön lomauttaminen on paniikinomainen ja täysin harkitsematon ratkaisu. Iisalmi on liittymässä siihen kurjistuvien kaupunkien ja kuntien joukkoon, jossa maksumiehinä ovat kunnan työntekijät. OAJ:n Iisalmen paikallisyhdistys pitää käsittämättömänä sitä, että koulutusmyönteisenä ja hyvänä työnantajana tunnettu Iisalmi käyttää heti lomauttamista keinona turvata kunnan taloutta.

Koronapandemian takia tilanne on poikkeuksellinen, mutta Iisalmen kaupungilla on vara nykyisessä taloudellisessa tilanteessa katsoa tilanne harkiten. Terve kuntatalous on kaikkien etu ja vastuullinen talouden hoito mahdollistaa hyvät palvelut jatkossakin. OAJ:n Iisalmen paikallisyhdistyksen mielestä lomauttamista pitäisi käyttää vain äärimmäisessä tilanteessa, ja nykyisten numeroiden valossa se ei ole mitenkään perusteltua. Lähes koko henkilöstön lomauttamisella haettava 400 000 euron säästö on kokonaisuuden kannalta vähäinen. Taloudelliset syyt lomauttamisen perusteina ovat kehnot. Todellisia vaihtoehtoja lomautuksille ei ole henkilöstön kanssa etsitty yt-menettelyssä, vaan kaupunginjohto esitteli valmiit säästölistat.

Opetusalan ammattijärjestö on tuonut esille usein lomautusten kielteiset vaikutukset. Lomautuksilla haetut säästöt ovat yleensä laskettua pienemmät ja palvelun taso kärsii selvästi. Viime kädessä häviäjinä ovat lapset ja nuoret. Mikäli kunnan tai kaupungin raha eivät riitä keskeisimpien lakisääteisten palvelujen ylläpitämiseen, niin silloin pitää tarkastella rakenteet kuntoon ja korottaa tarvittaessa veroprosenttia. Kunnan työntekijät eivät voi olla kaikkien muiden kuntalaisten palveluiden maksajina. Iisalmen tilanteesta poikkeuksellisen tässä tilanteessa tekee, että kaupungilla on useita ylijäämäisiä vuosia takana, ja yksi huonompi vuosi ajaa tuskin kaupunkia vielä kriisikunnaksi. Jonkinlaista optimismia toivoisi päättäjiltä, jotka kyllä korulauseissaan kertovat miten hienosti Iisalmessa menee ja luottamus kaupunkiin on kova. Nyt tarvitaan luottamusta tulevaan ja harkittuja päätöksiä.

Suunnitellut lomautukset työllistävät parhaillaan esimiehiä ja aiheuttavat työntekijöissä epävarmuutta. Poikkeuksellisen raskaan kevään jälkeen lomauttaminen tuntuu todella rajulta ratkaisulta. Opettajat ovat kaikilla osa-alueilla olleet merkittävässä roolissa lähi- ja etäopetuksessa. Päiväkodeissa on huolehdittu oman terveyden kustannuksella lapsista, jotta näiden huoltajat pääsevät omaan työhönsä. Työ ei ole kadonnut minnekään, vaan sitä on ollut poikkeuksellisen paljon ja siinä on ollut omat haasteensa. Työtä on edelleen runsaasti ja jokainen työntekijä tarvitaan jokaisena päivänä. Syksyllä voi edessä olla koronapandemian takia taas uusia haasteita. Henkilöstö kertoo olevansa kuormittunutta ja lomautusilmoitukset ovat märkä rätti vasten kasvoja työnantajalta. On käsittämätöntä, että Iisalmessa lähdetään lomauttamaan henkilöstöä tämän takia lopulta epävarmaksi jäävän säästön takia.

Lomautuksissa ei ole mitään hyvää, eikä niillä pelasteta Iisalmen kaupungin taloutta. OAJ:n Iisalmen paikallisyhdistys toivoo päättäjiltä edelleen uskoa tulevaan ja koulumyönteistä asennetta. Valtioneuvosto on ohjeistanut kuntia olemaan lomauttamatta henkilöstöään ja on todennäköistä, että kunnat eivät jää ihan yksin koronapandemian aiheuttaman poikkeustilan takia. Hätiköityjä ratkaisuja ei siis ole syytä tehdä. Lomautukset on peruttava ja kaupungin talous laitetaan kuntoon harkituilla ratkaisuilla. Työntekijät ovat keskeinen voimavara ja he ovat palkkansa ansainneet.

OAJ:n Iisalmen paikallisyhdistys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.