Karsikaa ja yhdistäkää puolueita – Kolme riittäisi, mutta realistisempi määrä lienee viisi

Olen jo pitemmän aikaa ollut sitä mieltä, että meillä on täällä Suomessa aivan liian paljon puolueita, ja että täällä on aivan liian helppo perustaa uusia. Kolme puoluetta – vasemmisto, keskusta ja oikeisto – riittäisi aivan hyvin, mutta sellaiseen määrään pääsemistä lienee turha edes haaveilla.

Ehkä realistisempaa onkin ajatella, että määrä voitaisiin saada karsittua viiteen: vasemmisto, keskusta, kokoomus, vihreät ja perussuomalaiset. Yhtään enempää ei tarvittaisi, ja tämä määrä puolueita helpottaisi niin meitä äänestäjiä kuin myös vaalien jälkeisiä hallitusten muodostamisiakin.

Toivottavasti sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto ottavat Erkki Tuomiojan tekemän ja viisaasti perusteleman esityksen puolueiden yhdistämisestä vakavasti ja ryhtyvät mitä pikimmin sitä valmistelemaan.

Samoin toivoisi, että myös keskiryhmään kuuluvat puolueet – keskusta, RKP ja kristillisdemokraatit – ryhtyisivät puuhaamaan puolueidensa yhdistämistä. Sen ei luulisi olevan sen enempää aatteellisesti kuin muutenkaan mitenkään mahdotonta – ja samalla muodostuisi maahamme vahva ja varteenotettava ”keskustalainen” voima ja vaihtoehto.

Ainakin niin kauan kuin minä muistan, niin kristillisten ja RKP:n kannatus on pysynyt jatkuvasti vaaleista ja kannatuskyselyistä toiseen kolmen-viiden prosentin kantturoissa, ja tuskin tulee siitään nousemaan jatkossakaan. Nyt kun keskustankin kannatus on (ja tullee myös olemaan) mitä on, niin ainut järkevä vaihtoehto olisi näiden kaikkien puolueiden kannalta yhdistyminen.

Seppo Kotilainen, Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.